Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linux kernel 4.12 přináší spoustu novinek

čtyři tučňáci - linux logo
Jádro operačního systému zvané Linux povýšilo na verzi 4.12. Novinky se opět týkají spousty CPU, GPU a mnoha dalších věcí.

Kompletní přehled toho, na čem se pracovalo, je na kernel.org, changelog ještě vystaven nebyl (mělo by se tak stát časem na této adrese).

S tímto jádrem přichází řada novinek pro nejnovější generace GPU. Samozřejmě ne všechny, ne vše bylo připraveno včas k začlenění do vývojové větvě 4.12, takže spousta věcí si musí počkat na 4.13, případně verze pozdější. Stihla se ale aspoň počáteční podpora GeForce řady GTX 1000 v ovladači nouveau, a to za již tradičního použití firmwarů vydaných Nvidií (což jsou binární bloby, které jsou nyní součástí linux-firmware.git). Jak už ale bývá pravidlem, karty sice skrze nouveau budou tak-nějak fungovat, ale chybí podpora pro re-clocking, tedy řízení provozních parametrů včetně snižování frekvencí a spotřeba tedy bude velice prachmizerná. Nemluvě o tom, že obecně generace Maxwell / Pascal stále s nouveau vykazují velmi nízký výkon.

Intel ve svém DRM ovladači zapnul atomic mode-setting.

AMD stihla počáteční podporu pro Radeony řady Vega v rámci otevřeného ovladače AMDGPU. Bohužel ale spíš jen pro detekci, zatím nefunguje ani zobrazení (čeká se na DC/DAL, což nejspíš nastane ne dříve než s jádrem 4.14). Tedy nic použitelného ještě po poměrně dlouhou dobu, nicméně s ohledem na to, kdy se uzavíraly věci pro 4.12 a kdy AMD reálně uvedla Vegu (a jak její uvedení na trh žene), je to pochopitelné.

V jádru jsou jako mainline dva nové schedulery: BFQ a Kyber. Pracovalo se na správě napájení, více ARM čipů má nově podporu (pracovalo se třeba na Tegra X2, iMX28, Orange Pi PC2, Rockchip RK3399/RK3288 ad.). Lze již využívat podporu USB typu C. Jádro 4.12 také nově používá Kernel address space layout randomization (více třeba na LWN).

Souborový systém btrfs dostal očekávanou opravu RAID 5/6, F2FS další optimalizace, mdraid obecně zrychluje svou implementaci RAID 5/6 (plus je spravena jedna chyba v RAID 1).

Architektura POWER9 může adresovat až 512TB virtuálního adresního prostoru. Intel aktualizoval P-state a schedutil a přidal aktualizovanou správu napájení pro SoC Geminilake. Broadcom BCM2835 (Raspberry Pi) dostal nový ovladač pro sledování teploty. Jádro dále plně podporuje kameru Intel RealSense SR300. A je zde mnoho dalších věcí.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linux kernel 4.12 přináší spoustu novinek

Pondělí, 10 Červenec 2017 - 14:10 | Peter Fodrek | AMD ho lanarila, tusi muz od strednej skoly, aby...
Pondělí, 10 Červenec 2017 - 12:45 | magnezar | Marek má dobré jméno a je známý u komunity...
Pondělí, 10 Červenec 2017 - 08:36 | Peter Fodrek | >AMD stihla počáteční podporu pro Radeony řady...

Zobrazit diskusi