Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Llano a socket FM1 skončí s přelomem roku

AMD Fusion APU (Llano)
Pouť prvního „velkého“ APU od AMD a souvisejícího socketu je před koncem. Pokud tedy z nějakého důvodu potřebujete právě tuto platformu, budete mít po Novém roce poslední šanci k nákupu.

AMD by totiž během prvního kvartálu měla ukončit distribuci FM1 produktů (tzn. APU Trinity i Athlonů na něm postavených) běžnými kanály a pokračovat pouze s platformou FM2, kterou zhruba za půl roku rozšíří APU Richland (což je podle dostupných indicií vylepšená 28nm verze Trinity).

AMD Trinity a Llano die
AMD Llano vlevo, Trinity vpravo

Llano a související platforma se staly poměrně komplikovanou záležitostí. Problém nebyl samotný hardware, který fungoval a splnil očekávání, ale jeho výroba. V době, kdy by o nové APU byl velký zájem nezvládala GlobalFoundries dodávat ani s rozumnou výtěžností a ani v požadovaných kvantitách. AMD tudíž nemohla přijímat objednávky a nezvládala dobře plnit ani ty nasmlouvané. Situace se otočila teprve v okamžiku, kdy se začalo mluvit o zajímavější Trinity, takže se sklady zaplnily starým modelem, který se těžko doprodával. Proslýchá se, že situaci nakonec společnost musela vyřešit stomilionovým odpisem, což by znamenalo, že po finanční stránce figuruje Llano pro letošek jako větší pohroma než Bulldozer - navzdory tomu, jak odlišně jsou oba produkty vnímané zákazníkem.

Ukončení dodávek by nemělo prakticky nikoho omezit, protože platforma FM1 je určena pro jediný produkt - Llano. Pokud má tedy uživatel jedno, musí mít i druhé a upgrade je bez ohledu na prodeje FM1 možný jen přechodem na novou platformu jako celek. Životnost FM2 (která je navíc připravena na PCI Express 3.0) však bude delší - krom současné Trinity je již potvrzena kompatibilita s APU Richland (~ Q2 2013) a otázkou zůstává, pro jaký socket bude určena finální verze APU Kaveri (2014?).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Llano a socket FM1 skončí s přelomem roku

Pátek, 30 Listopad 2012 - 21:13 | xvasek | To jo, já nakupoval v době, kdy bylo uvedení...
Pátek, 30 Listopad 2012 - 12:19 | no-X | Já to vidím podobně, i když energetická...
Pátek, 30 Listopad 2012 - 12:07 | ptipi | Před měsícem to ještě mělo smysl vzhledem k...
Pátek, 30 Listopad 2012 - 10:39 | xvasek | jj, taky jsem se účastnil vymetání skladů. Přišlo...

Zobrazit diskusi