Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lubuntu 15.10 stojí mezi LXDE a LXQt

Podobně jako to má mateřské Ubuntu k desktopu Unity 8, má to Lubuntu k LXQt. Nová verze se ne a ne narodit, takže i vydání 15.10 setrvává na pomezí světů GTK+ a Qt. Lubuntu 15.10 je tu a přichází s 9měsíční podporou.

Ze součtu 1 + 1 (Ubuntu 15.10 žádné zásadní novinky nepřináší + stále LXDE) vyplývá 2, tedy že prakticky není moc o čem psát. Lubuntu 15.10 má nadále jako výchozí desktop poslední verzi LXDE, která je víceméně udržována při životě, neboť tvůrci věnují maximální úsilí vývoji Qt verze zvané LXQt (připomeňme, že vznikla sloučením s projektem Razor-Qt). LXQt jsme vám blíže představili v únoru ve stále poslední verzi 0.9.

Lubuntu 15.10 tedy přichází s kernelem 4.2 a tudíž i aktuálně nejnovějšími otevřenými ovladači GPU, jaké stabilní verze jádra nese, kromě toho jsou zde standardní novinky jako GTK+ dialogy / prvky vycházející z GNOME 3.16 (mimo jiné by se i zde měla projevovat změna posuvníků z Unity verze na GNOME verzi).

Lubuntu si nadále zachovává svoji úspornost, kdy jej lze instalovat na počítače řadu let staré a provozovat s méně než 1 GB paměti. Toto množství RAM je doporučované jako minimální pro jakž.takž slušný chod věcí jako Google+, YouTube či facebook, tedy náročnějších HTML5/AJAXových webů. Minimálním procesorem je Pentium 4 / Pentium M či AMD K8 (Athlony64 / Semprony 64 apod.). Procesory jako Athlon XP už budou mít výkonové problémy s flashovým videem a jinými věcmi.

Tagy: 
Zdroje: 

Lubuntu

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lubuntu 15.10 stojí mezi LXDE a LXQt

Žádné komentáře.