Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mageia 3 Beta 2: vyzkoušejte Linux ze sladké Francie i LibreOffice 4.0

Mageia 2_
Pomalu se blíží již třetí vydání morálního pokračovatele MandrakeLinuxu, resp. distribuce Mandriva. Mageia 3 nám pokročila do druhé beta verze, s níž si lze vyzkoušet i LibreOffice 4.0.0 rc2...
OpenTTD, Mageia Linux 2

Snad malé vysvětlení k té sladké Francii. Ač je Mageia samozřejmě mezinárodním projektem hromady lidí z celého světa, své kořeny má v MandrakeLinuxu založeném Francouzem Gaëlem Duvalem v roce 1998. Mageie jako takové nyní šéfuje též Francouzka, Anne Nicolas, která dříve více než 5 let pracovala v Mandrivě.

Srdcem této distribuce je linuxový kernel 3.8, který je aktuálně v testovací verzi 3.8-rc5, ale do vydání Mageia 3 to stihne (je plánováno na začátek dubna). Startovací systém systemd je zde ve verzi 195, GRUB nadále zůstává klasický, ale již je možno testovat GRUB2. LiveCD nyní využívají OverlayFS, balíčky jsou komprimovány nikoli pomocí LZMA jako dosud, ale s XZ (zakládá na algoritmu LZMA2). Tvůrci dále provedli „předbalení“ všech balíčků, a to kvůli zlepšení kvality. Šlo o 10 500 zdrojových balíčků a proces trval tři dny na čtyřech strojích.

Z desktopových prostředí pochopitelně míří trojka k tomu, co bude v dubnu k dispozici ve finální verzi, takže je zde KDE 4.9.97 (což je vlastně KDE 4.10 rc2), z knihoven a nástrojů Qt 4.8.4, Qt 5 a QtCreator 2.6.1; dále GNOME 3.6.2, Xfce 4.10, ale také RazorQt 0.5.1, Dále doplňme již zmíňenou testovací verzi LibreOffice 4.0.

Co se týče vzhledu prostředí, tak v beta2 ještě nejsou nové artworky, takže se vzhledově nijak neliší od předchozího vydání. Druhá beta samozřejmě ještě obsahuje řadu chyb, jejich kompletní přehled je na domovském webu, však také bude ještě beta3 a teprve poté Release Candidate. Toto vydání tedy není doporučeno pro běžné používání, pouze pro testování a vychytávání chyb, za což tvůrci všem testerům děkují. A pro všechny majitele notebooků s Nvidia GPU a podporou Optimus: Mageia 3 toto nabídne, a to skrze projekty Bumblebee/Ironhide

Stahujte přímo od zdroje.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mageia 3 Beta 2: vyzkoušejte Linux ze sladké Francie i LibreOffice 4.0

Žádné komentáře.