Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co přinese Mageia 2, nástupce umírajícího Mandriva Linuxu?

Mageia 2: boot
Tvůrci složení z nemalé části z odešlých vývojářů Mandrivy, vydali již třetí betu odvozené distribuce Mageia. Novinek je celá řada a s ohledem na odvážnější přístup k verzím přinese Mageia 2 zajímavý kompilát, který více než stojí za pozornost…

Nejprve malé varování úvodem: přestože je Mageia 2 beta3 již téměř hotova, tvůrci ji stále nedoporučují pro normální nasazení. Ve zbytku textu najdete náznaky, proč, nicméně i tak vám nabízíme odkaz(y) ke stažení. Jako vždy a jak tomu bylo/je i u Mandrivy, přichází Mageia jak s instalačními DVD pro 32 i 64bit (včetně duálního), které jsou 100% složeny jen z otevřeného softwaru, tak s Live CD, které naopak nesou i uzavřené ovladače pro WiFi či grafické karty.

Mageia 2: plocha

A teď to hlavní, Mageia 2 přináší čerstvé stabilní vydání kernelu, tedy 3.3.1 (v tuto chvíli je posledním teprve 3.3.2, takže 3.3.1 ještě voní z pekárny) s jeho vylepšenou podporou virtualizace, nativní podporou Xenu, vylepšeným výkonem a novými subsystémy pro iscsi či NFC. Nový je i inicializační systém a skripty, Mageia 2 tedy bude opět znatelně rychleji startovat.

Autoři se rozhodli i před velmi raný stav sáhnout pro zvukový subsystém rovnou po pre-release verzi PulseAudio 2.0, neboť tato verze je schopna využít novinku v kernelu 3.3, a sice detekci připojení sluchátek s automatickou volbou správně zvukové cesty do nich a přizpůsobením výstupu co do hlasitosti atd. PulseAudio 2.0 bude zahrnuto do finální verze, pokud projde skrze závěr testovací fáze bez větších problémů a neobjeví se nějaké nepěkné regrese bugů z minula.

Mageia 2: FirefoxMageia 2: KDE menu

KDE je zde pochopitelně v aktuální verzi 4.8.2 (k tomu dodejme aspoň Amarok 2.5), GNOME zase 3.4.x, kde mimochodem Shotwell nahrazuje stávající f-spot na pozici aplikace pro fotky. Pro video jsou zde mimo jiné střižna Kdenlive 0.8.2.1, Mplayer (s frontendy gnome-mplayer, kmplayer, mplayer-gui a smplayer - vybere si tedy každý), VLC či Xine (s GUI xine-gui a Kaffeine). Máte-li spisovatelské ambice, mohli byste ocenit textový editor Marave, který očesal GUI takřka na kost, aby nerušilo v psaní textu.

Pro vývojáře je toho víc, zmiňme alespoň GCC 4.6.3, Python 2.7.2/3.2.2, PHP 5.3.10 či Java (openjdk-1.7.0.1 a sun-1.6.0.26), mezi IDE pak Eclipse 3.7.1, Netbeans 7.0.1, Anjuta 3.4, Ninja Python IDE 2.0 či hexadecimální editor Bless 0.6.

Mageia 2: Mageia Control Center

Hráči zase mohou rovnou sáhnout po Abuse, Hedgewars, Pingus, SuperTux/SuperTuxCart či využít emulace v DOSBoxu 0.7.4. Strategie zastupuje zbrusu nový OpenTTD 1.2 či Battle for Wesnoth 1.10, spoustu stříleček postavených na různých enginech od Id Softu asi zmiňovat netřeba.

Jinak samozřejmě jako vždy platí, že cokoli dalšího, co není součástí výchozí instalace, nebo na instalačním médiu, bez problémů doinstalujete z repozitářů, který po světě funguje spousta.

U této beta3 verze by se rádi autoři zaměřili na několik bodů, takže pokud jim chcete pomoci s vývojem, zde jsou:

  • detekce hardwaru
  • bootovací proces
  • integrace artworku
  • obsah ISO obrazů, chybějící balíčky s firmwary na LiveCD
  • výchozí obsah pro grafická prostředí (KDE, GNOME, LXDE)
  • vyčištění referencí na Mageiu 1 a Mandrivu
Mageia 2: instalaceMageia 2: instalace

Jinak v tuto chvíli je mezi souborem známých chyb mimo jiné problém s Nvidia kartami a LiveCD, nebo se stroji kde je současně integrovaná grafika Intel a diskrétní AMD (plus chybička u ovladače radeonhd), speciálně pro Tralaláka zmiňujeme chybku s VIA grafikami a Mplayerem. Vše, včetně nápravy, najdete popsáno v příslušném dokumentu.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co přinese Mageia 2, nástupce umírajícího Mandriva Linuxu?

Sobota, 21 Duben 2012 - 10:29 | Klerik Z | Mageia vypada jako zajimava volba, nekdy urcite...

Zobrazit diskusi