Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MATE 1.18 dokončilo přechod na GTK3+

Půl roku po verzi 1.16 přichází desktopové prostředí MATE ve verzi 1.18. Ta zahrnuje řadu novinek, včetně kompletního přechodu na GTK3+.

Dá se tak technicky říci, že pokud ještě nedávno šlo MATE považovat za přímého nástupce GNOME 2.xx (z jehož kódu vzešlo), s touto verzí se definitivně odděluje od svých kořenů, zahazuje kompletně GTK2+ a přechází na modernější GTK3+. Technicky to znamená, že prostředí plně závisí na GTK+ verze 3.14 či vyšší. Veškerý GTK2+ kód je kompletně pryč.

Přibyla podpora myší a touchpadů skrze knihovnu libinput. Oddělena jsou nastavení pro praváky/leváky a akceleraci/mez. Zlepšila se podpora pro uživatele se zrakovým postižením. Správce souborů Caja dostal několik novinek (například frontu pro kopírování s podporou pausy, potvrzení přesunu souborů do Koše, podporu tlačítek myši zpět/vpřed, oznámení když lze odpojitelnou jednotku skutečně odpojit ad.).

MATE panel se dočkal nových možností ve spouštění desktopových akcí, je zde podpora StatusNotifier či podpora menu editace Menulibre. Správce archivů Engrampa dostal třeba opravu podpory vícesouborových archivů rar/7zip. Je zde kompletní podpora notifikací pro ovládání mediálních přehrávačů. Došlo k náhradě upower suspend/hibernate za ekvivalenty z ConsoleKit2. Terminál podporuje zavírání záložek kliknutím kolečkem myši.

No a prý to nejdůležitější: MATE Kalkulačka je zpět a portována na GTK3+ ... :-).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MATE 1.18 dokončilo přechod na GTK3+

Žádné komentáře.