Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mediatek bude mít grafiku od AMD

Semi-custom divize AMD si patrně může připsat další zářez na pažbu. Spolupráce se známým výrobcem ARM SoC Mediatek vyšla najevo během Mobile World Congress v Barceloně…

AMD už před pár měsíci avizovala, že se její semi-custom divizi (návrhy čipů na zakázku) podařilo získat dva nové zákazníky, jejichž totožnost zatím nemůže prozradit. Vypadá to, že jedním z nich je Mediatek, který známe především jako výrobce ultramobilních SoC.

Mediatek to v nadcházejících letech nebude mít úplně jednoduché. Patří k dvojici velkých firem, která byla (a zatím ještě je) schopná vyrábět velmi levné ARM SoC pro mobilní zařízení s prodejní cenou kolem $5 i méně. Druhou z dvojice je Rockchip. Proti nim se začátkem loňského roku postavil Intel s cílem ukousnout z jejich tržního podílu co největší kus a pomocí strategie dotovaných Atomů (x86) za ~$5 získat jejich byznys. Intel nakonec strategii ještě umocnil koupením podílu ve společnosti Rockchip a náhradou ARM jader vlastními Atomy v části jejího portfolia. Pro Mediatek to znamená výrazně vyšší konkurenční tlak - duo Rockchip-Intel nabízí SoC s ARM i x86 jádry při nízkých cenách.

Druhým problémem, který tlačí na Mediatek, je nový trend v konkurenčním boji mezi ARM výrobci. Zatímco donedávana bylo u těchto SoC standardem implementovat grafické jádro Mali licencované u ARM - a v případě luxusnějších modelů si licencovat GPU u Imagination / PowerVR - nové trendy si žádají něco ještě lepšího. Nvidia nabízí vlastní integrované grafiky, Qualcomm má vlastní Adreno (získal v roce 2009 koupí divize Imageon od AMD za směšných $65 milionů) a Samsung již také pracuje na vlastním GPU, aby lépe konkuroval Qualcommu. Mediatek by mezi giganty zůstal posledním, který nabízí výhradně procesory licencované u ARM doplněné grafikami licencovanými u ARM a Imagination.

Situace zřejmě přiměla společnost navázat spolupráci s AMD. Práce na novém GPU podle dostupných informací už nějakou dobu probíhá, firmy jsou v permanentním kontaktu. Technologické detaily zatím zveřejněné nebyly, oficiálně oba výrobci odmítají vzájemnou spolupráci komentovat (což můžeme považovat za nepřímé potvrzení její existence). Pro Mediatek znamená použití grafického IP AMD nejen možnost dosažení vyššího výkonu, ale také dosažení kompatibility s DirectX 12, API Vulkan a zároveň hotových ovladačů pro OS Windows 10.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Mediatek bude mít grafiku od AMD

Čtvrtek, 12 Březen 2015 - 20:35 | knizmi | A aby se to nepletlo, tak by MTK ty grafiky mohl...
Úterý, 10 Březen 2015 - 19:16 | Matess | ty jsi nesmrtelnej :)
Úterý, 10 Březen 2015 - 15:24 | Tralalák | K téme ARM / x86 SoC (CPU / GPU): Dám Vám hádanku...
Úterý, 10 Březen 2015 - 15:06 | TyNyT | Pokud je to pravda, bude velmi zajímavé a poučné...

Zobrazit diskusi