Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MediaTek a Huawei chystají vlastní SSD řadiče

Jeden známý jako výrobce ARM SoC, druhý zase výrobou smartphonů s ARM SoC pod kapotou. Oba nyní připravují vstup na stále rostoucí trh řadičů pro SSD.

Kolují totiž zvěsti, že MediaTek je jedním z potenciálních kupců firmy PMC-Sierra s níž by získal potřebný základ pro vývoj. Další zájemci zahrnují různé čínské kapitálové společnosti, ale tak či onak by se další část amerického know-how přesunula do Asie. MediaTek už dříve ohlásil koupi firem Richtek Technology a ILI Technology, což bude dovršeno za několik měsíců. V současné době také získal tchaj-wanskou dceřinku Chingis Technology společnost Integrated Silicon Solution (ISSI).

Huawei je natolik silný v kramflecích, že nenakupuje ani nehodlá do budoucna vyžívat produkty jiných stran. Naopak sama nabídne vlastní SSD řadiče, jejichž vývoj již ve firmě běží na plné obrátky. Huawei se zpočátku zaměří primárně na enterprisové zákazníky, kde hodlá saturovat stále hladovější trh datových center, která postupně nasazují SSD ve stále větší míře.

V dohledné době v řádu měsíců tak trh SSD řadičů, kde dominují značky jako Marvell, Phison Electronics, Silicon Motion a zejména Samsung či Intel (mj. v partnerství se Silicon Motion), doplní další velcí hráči. Co to případně bude výhledově znamenat pro nabídku běžných spotřebitelských SSD, ať již z hlediska parametrů, či ceny, to teprve ukáže čas. Je ale z vývoje jasné, že SSD přebírají stále významnější část trhu úložišť a firmy nepředpokládají, že by poptávka po řadičích klesala, ba právě naopak.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MediaTek a Huawei chystají vlastní SSD řadiče

Žádné komentáře.