Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft Display Dock PC nenahradí, ani částečně

Microsoft Display Dock Hero
Jistě to sami znáte. Přijde nový kousek hardwaru, zprvu vás nadchne a říkáte si, že je přesně tím, co by se vám hodilo. Jenže pak o něm začnete přemýšlet a čím déle uvažujete, tím méně se vám zamlouvá

Dorazíte domů / do práce / do penzionu, pouze připojíte k mobilu malou krabičku, k ní klávesnici, monitor, myš a můžete dál pracovat na svém systému, který je nakonfigurovaný tak, jak vyhovuje vám. Nádherný nápad, který realizoval Microsoft pod názvem Display Dock a odhalil při uvedení nových Lumií. Pokud tato událost doposud míjela vaši pozornost, pak vězte, že jde o krabičku, kterou lze z jedné strany připojit k telefonu (USB-C) a z druhé k monitoru (HDMI, DisplayPort) a USB zařízením (klávesnice, myš).

Microsoft Display Dock 01

Nápad jako takový je bezpochyby dobrý, možná až výborný a člověka skoro napadne, proč tohle není standardem už minimálně pět let. Hardwarová výbava lepších smartphonů není v podstatě horší, než hardwarová výbava střední třídy netbooků, přičemž kupříkladu SoC mnohých telefonů zvládaly plynule přehrávat HD video v době, kdy to u netbooků nebylo zdaleka standardem.

Pokud ovšem začneme uvažovat z hlediska PC uživatele, začnou se objevovat vady na kráse. Mohli bychom debatovat o výkonnostních rozdílech, ale to protentokrát nechme plavat - to je vlastnost, která musí být každému jasná už z konceptu a principu. Podívejme se na to, co úplně nebije do očí. Prvním problémem jsou data. Ať už data chápeme jako důvěrnou záležitost nebo něco, o co nechceme přijít, je používání smartphonu jakožto náhrady PC problematické. V první řadě je telefon asi nejčastěji rozbíjeným a ztráceným kouskem elektroniky. Desktop jen málokdy padá do záchodu, málokdy se rozbíjí o betonovou dlažbu a málokdy jej někde zapomeneme. V dnešní době je tu samozřejmě cloud, který je ideální pro zálohování, ale pro řadu uživatelů nejde o plnohodnotnou alternativu pevného disku a optimální médium pro úschovu důvěrných dat.

Možná ještě zásadnější problém tkví v možnostech, které řešení jako celek nabízí. Display Dock ve stávajícím provedení v podstatě nabízí jen větší pracovní plochu a komfortnější ovládací rozhraní. Uživatel je ale stále omezený možnostmi, které nabízí operační systém vyvinutý pro ARM SoC. Můžeme kupříkladu pohodlně zeditovat excelovský sešit, můžeme kolegům přes projektor přehrát prezentaci v PowerPointu, můžeme si pohodlněji (rychleji) vyřídit maily, můžeme větší plochy monitoru využít pro přehrání videa. Tím ale možnosti končí. Display Dock neumožní pohodlnější hraní her, protože většina her pro ARM SoC má uživatelské rozhraní navržené s ohledem na interakci přes dotykový panel. Desktopové hry si zase nespustíme z důvodu x86 (ne)kompatibility, nebo výkonnostních požadavků. Přestože máte k dispozici plnohodnotnou myš, klávesnici a obrazovku, nemůžete jí využít k úpravě fotek, protože většina alespoň trochu pokročilých aplikací (a nemusí jít zrovna o Photoshop) vyžaduje x86 systém.

Microsoft Display Dock 02

Microsoft Display Dock tedy přináší několik výhod, které vzbuzují pohodlí desktopu, ale z důvodu omezení na softwarové prostředí této platformy neumožňuje potenciálu desktopového rozhraní příliš využít. Bohužel mezi novými modely Lumií určenými pro Display Dock není žádný x86 kompatibilní, který by byl pro tento způsob nasazení výrazně vhodnější. Nakonec nelze opomenout fakt, že maximální podporované rozlišení na externím displeji je 1920×1080 (v poznámce pod čarou uvádí Microsoft i 1920×1200), přičemž vestavěný displej umí 2560×1440. S připojením externího panelu si tedy sice zvětšíte pracovní plochu, rozlišení však půjde dolů.

Nepochybuji, že se jistě najde řada uživatelů, kterým Display Dock pomůže a nabídne přesně to, co potřebují. Zcela jistě (bohužel) se z něj ale nestane standard nebo běžné řešení, které by si lidé začali masově pořizovat jako alternativu k rozšířeným mobilním a semi-mobilním počítačům. Je to možná škoda, protože k tomu, aby byl tento koncept akceptovatelný pro širší spektrum uživatelů, by stačily dva snadno realizovatelné kroky: x86 kompatibilní smartphone a podpora vyššího rozlišení na externím displeji.

Diskuse ke článku Microsoft Display Dock PC nenahradí, ani částečně

Středa, 18 Listopad 2015 - 08:30 | Pety | Váš požadavek nelze splnit. To je jako chtít...
Středa, 14 Říjen 2015 - 23:35 | Přemysl Vavroušek | Nechápu to rozčarování z téhle funkce, namísto...
Pondělí, 12 Říjen 2015 - 18:42 | romco | Rozmyslal som tiez na co by som to pouzil. Mozno...
Pondělí, 12 Říjen 2015 - 13:19 | Petr Lenz | Úplně nechápu co Vás na tom tolik točí. Tohle je...
Pondělí, 12 Říjen 2015 - 09:38 | aa bb | "Několik let ARM systematicky ignorovali...
Pondělí, 12 Říjen 2015 - 09:12 | petr ib | Má jí to posílat přez Facebook ;-) >>honza...
Sobota, 10 Říjen 2015 - 15:48 | Karel Čtvrtý | Nezlobte se na mě, ale mám takovou drzou otázku....
Pátek, 9 Říjen 2015 - 19:32 | Vratislav Boch | Nevidim vubec duvod pouzivat desktop na armu. Ja...
Pátek, 9 Říjen 2015 - 17:01 | honza | Uvidíme, brzy si to vyzkouším. Ve firmě, v které...
Pátek, 9 Říjen 2015 - 16:49 | MACHINA | Pravda, už by ale jen stačilo přidat i do toho...

Zobrazit diskusi