Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft zaříznul i Lumia 2520, poslední WinRT tablet

Posledním produktem Microsoftu, který běžel na ARM platformě doplněné operačním systémem Windows RT, končí. Je jím Lumia 2520, kterou na svět přivedla Nokia…

Ve druhé polovině ledna, kdy vyšlo najevo, že tablety Surface / Surface 2 s Windows RT (na snímku níže) nedostanou na rozdíl od řady Pro upgrade v podobě Windows 10, se začalo spekulovat o možné konci této platformy. Netrvalo dlouho a Microsoft skutečně potvrdil, že se již ani jeden z tabletů nevyrábí a skladové zásoby jsou téměř vyprodané.

Formální podpora operačního systému ani tabletu ale nekončí - uživatelé mohou počítat s aktualizací v rámci Windows RT, která tabletu přinese část funkcionality z Windows 10. Datum vydání této aktualizace ani její obsah zatím nejsou veřejně známé a je dost dobře možné, že o definitivní podobě nemá jasno ještě ani Microsoft.

U příležitosti oznámení konce výroby ARM variant tabletu Surface dostal zástupce Microsoftu dotaz, zda bude zrušena výroba RT tabletu Lumia 2520 (úvodní fotografie). Odpovědi jsme se tehdy nedočkali, příslušný pracovník jen konstatoval, že tento tablet nespadá pod jeho kompetence.

Nyní už je jasné, že i RT tablet Nokie končí, výroba již neběží a nechystá se ani přímý nástupce. Podobně jako RT verze Surface, ani Lumia 2520 nebyl úspěšný produkt. Omezená sada aplikací a platforma kompatibilní jen sama se sebou odradila většinu potenciálních zákazníků a nepomohly ani marketingové triky, které se volbou vybraných zemí a distributorů snažily vytvořit umělý dojem exkluzivity.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Microsoft zaříznul i Lumia 2520, poslední WinRT tablet

Středa, 4 Únor 2015 - 15:54 | Peter Fodrek | nenaucil sa to od "Jaru Pokojskeho"...
Středa, 4 Únor 2015 - 07:44 | giff | Lumia 2520 nedavala smysl uz pri svem predstaveni...

Zobrazit diskusi