Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft možná změní metodiku testování softwaru obecně

Microsoft logo
Asi všichni „wokenáři“ vědí, že Microsoft před uvedením finální verze doposud praktikoval metodu několika předcházejících betaverzí, na kterých se ladily všemožné aspekty vyvíjeného produktu. Minimálně u Visty jste si jistě všimli, že pro testování používá CTP, čili Community Technology Preview alias „technologické betaverze“ pro komunitu vývojářů (typicky zaregistrovaných v nějakém tom placeném programu této společnosti). Nyní se však vynořují informace od čelních vývojářů redmondského giganta, kteří vesměs testování produktů vidí jako rychlejší a lepší právě pomocí častějších CTP verzí, spíše než konzervativním a méně častých betaverzích.

Například takový Paul Flessner (Senior Vice President pro serverové aplikace) si myslí že tradiční beta release by se mohly v blízké budoucnosti stát minulostí. Beta verze totiž mají příliš velký časový odstup od sebe a i s ohledem na to, kolik změn se mezi jednotlivými do systému dostane, pak nějakou dobu trvá i odezva od interních a hlavně externích testerů a zpracování jejich připomínek. Ty navíc (zpravidla od externích testerů) nebývají vždy úplně přesné a dostatečně odborné.

Naproti tomu vypouštění častějších CTP verzí, logicky s menším množstvím změn oproti předchozí CTP verzi, je daleko flexibilnější jak pro testery, tak i pro inženýry Microsoftu, zpracovávající připomínky a odezvu na to kterou danou CTP verzi. Ve vývoji pak typicky dochází k menším prodlevám způsobených vším možným, jen ne pracemi na vyvíjeném produktu. Ano, my sice víme, že ani přechod z beta na CTP Vistě nepomůže k urychlení uvedení na trh, nicméně pod pokličku Microsoftu nevidíme, čert ví, čím koláč s nápisem Vista ještě dozdobí.

Co se však týče třeba právě SQL serveru, tak u něj vývojáři uvrhli v zapomnění myšlenky na beta3 verzi a soustředí se jen a pouze na CTP vývoj, přičemž první CTP verze Service Packu 1 na SQL Server 2005 byla vypuštěna tento týden. Dle Flessnera pak právě díky použitému CTP systému testování přijde tento Service Pack 1 ve finální podobě na svět v dubnu, prý tudíž o mnoho měsíců dříve, než kdyby se použilo tradiční testování pomocí malého množství velkých beta verzí. V blízké budoucnosti pak Flessner vidí jako převládající věc, kterou zatím označuje jako „SQL Server Reengineering Initiative“, tedy jakýsi sytém volně přístupného testování pro SQL vývojáře a testery.

Dle Flessnera pak společnost klade velký důraz na bezproblémovou aktualizovatelnost mezi jednotlivými CTP verzemi, protože se jedná o klíčovou vlastnost této metody testování. Je logické, že pokud by testeři nebyli schopni snadno a bez vlastních velkých zásahů přejít od předposlední CTP k té poslední, pak se celý systém testování sesype jak domeček z karet.

SQL tým by se rád díky CTP testování chtěl dostat do stádia, kdy budou schopni vypouštět novou verzi či update stávající každých zhruba 120 dní s „ohledem na požadavky zákazníků/trhu, znuděnosti vývojového týmu či čehokoliv dalšího“. Flessner pak dodal, že kdyby „to bylo na něm“, pak již by světlo světa nespatřila žádná velká beta SQL Serveru a veškeré testování by se provádělo již jen pomocí menších CTP verzí. A nutno dodat, že díky nasazení CTP u SQL Serveru 2005 i Windows Vista to vypadá, že v Microsoftu k tomu (alespoň částečně) směřují, byť „velcí bossové“ Flessnerovi vždy úplně nenaslouchají.

S ohledem na prognózy SQL týmu by se pak nová velká verze SQL Serveru, označovaná kódovým jménem „Katmai“, mohla objevit někdy v letech 2007/2008.

Nutno však dodat, že pod CTP si každý ze tří hlavních týmů, jež jej nasadily, představují něco lehce jiného. U třetího, jehož jsme zatím nezmínili, týmu Visual Studia, značí CTP verze spíše testovací build, který nemá kvality a stabilitu beta verze. Tým mající na starosti Windows Vista zase pro změnu vypustil do světa CTP verze v prosinci a letos v únoru, další CTP je v plánu na příští měsíc. Ty všechny pak spadají do škatulky s dřívějším nápisem „Beta 2“ a pojetím zcela neodpovídá systému u Visual Studio CTP verzí. SQL tým pak u každé CTP verze provádí kompletní kontrolu všech vlastností a opravených chyb, což také nepatří do stejné škatulky s pojetím CTP u Visual Studio týmu.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft možná změní metodiku testování softwaru obecně

Sobota, 18 Březen 2006 - 16:00 | Anonym | bylo, Katmai bylo jmeno pro Pentium !!!...
Pátek, 17 Březen 2006 - 22:25 | Anonym | Konecne rozumnej napad :)), ne delam si srandu....
Pátek, 17 Březen 2006 - 13:59 | Anonym | WIFT > souhlas
Pátek, 17 Březen 2006 - 11:23 | Anonym | Co si ja pamatuju, M$ dycinky vydaval alpha a...
Pátek, 17 Březen 2006 - 10:47 | corwin78 | Nebylo Katmai taky kódové označení nějakého jádra...
Pátek, 17 Březen 2006 - 09:38 | Anonym | Nejlépe se testuje na zákaznících, kteří si to...
Pátek, 17 Březen 2006 - 09:21 | Anonym | Dufam, ze to testovali lepsie ako Visual Studio...
Pátek, 17 Březen 2006 - 09:09 | WIFT | To já jsem optimističtější. Vista mi do PC půjde...
Pátek, 17 Březen 2006 - 08:23 | Anonym | 2 kert: Přesně tak to vidím i já.
Pátek, 17 Březen 2006 - 07:18 | Kert | Ja s klidným svědomím prohlašuji že Vistu si...

Zobrazit diskusi