Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft Wireless Optical Desktop Elite CZ (recenze)

Všeobecně je hardware vyráběný firmou Microsoft považován za velice zdařilý a zkušenými uživateli počítačů vyhledáván. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že Microsoft se minul oborem a místo softwaru měl vyrábět hardware. Dnes se proto podívejme, jak se Microsoftu povedla její nejnovější sestava klávesnice a myši v bezdrátovém provedení Microsoft Wireless Optical Desktop Elite CZ.

Kapitoly článků

1.  Úvod a myš s naklápěcím kolečkem
2.  Klávesnice
3.  Ovladače
5.  Zhodnocení

Obah balení

V krabici po rozbalení nalezneme pětitlačítkovou bezdrátovou myši Microsoft Wireless IntelliMouse Explorer (optické snímaní je ve verzi 4.0, jinak se jedna o zatím druhou generaci bezdrátových optických myší Microsoftu), bezdrátovou klávesnici, kterou si zatím nemůžete pořídit samostatně, bezdrátový přijímač se dvěma konektory USB a PS/2 pro zapojení myši a klávesnice, CDčko s ovladači a uživatelské příručky (včetně české verze). Představme si nejprve nové technologie, které nám tyto periférie přinášejí.

Naklápěcí rolovací kolečko

Naklápěcí kolečkoPrvní a asi nejvýraznější změnou oproti předchozím modelům je naklápěcí rolovací kolečko, které si Microsoft nechal patentovat. Oproti obyčejnému rolovacímu kolečku umožňuje naklápěním kolečka rolovat i ve vodorovném směru. O něco podobného se již v minulosti pokoušely různé firmy přidáním druhého kolečka na myš, ať už rovnoběžně s prvním kolečkem, nebo kolmo na něj. Rozebrané naklápěcí kolečkoVýhodou řešení od Microsoft bezesporu je, že rolovaní i pohyb do stran můžeme provádět jedním prstem a nemusíme prst přesouvat na druhé kolečko. Možnost naklápění není jediným novým prvkem nového kolečka.

Kolečko se při rolování pohybuje hladce a plynule bez zadrhování, které bylo vlastní předchozím modelům od Microsoftu. Nedá mi to, ale abych nepřipomenul, že tuto Microsoftem opěvovanou vlastnost měla už stařičká Genius EasyScroll+, která jako jedna z prvních měla kolečko (či spíše váleček), které se při rolování pohybovalo úplně hladce. A byl to právě Microsoft, který tradiční drncání u kolečka myši zavedl a prosadil. Jak už se stalo v poslední době obvyklým, kolečko není jen součástí myši, ale našlo si své místo i na klávesnici na levé straně, abychom v případě potřeby mohli rolovat i levou rukou.

Kolečko na klávesnici

Bezdrátový přenos signálu a šetření energie

ReceiverDalším vylepšeným prvkem této generace bezdrátových klávesnic a myší je chytrý bezdrátový přijímač pracující na radiových vlnách v pásmu 27 MHz. Oproti předchozí generaci by měl zdvojnásobit datový tok mezi myší a přijímačem a tedy dosáhnout plynulejší odezvy, která by měla odpovídat klasicky připojené myši.

K zamezení konfliktům mezi jednotlivými bezdrátovými periferiemi ve stejném pásmu, se zvýšil počet kódů, které se zařízením náhodně přidělují z 1000 na 65535.

Dalším problémem bezdrátové technologie je nutnost napájení zařízení. Jak myš, tak klávesnice používají klasické tužkové baterie AA. Klávesnice potřebuje 3 a myš obsahuje sloty pro 2. Myš Microsoftu obsahuje šetřící funkce, které podle údajů Microsoftu umožňují používat myš na jednu sadu baterií průměrně půl roku. Prodloužení životnosti baterií je dosaženo díky třem režimům šetření baterie:

Myš zespodu jen s jednou baterkou

  1. aktivní režim, kdy je myš v činnosti a pracuje na plný výkon
  2. stav nečinnosti, kdy se odebírá malé množství energie, ale stale se monitoruje, zda není potřeba přejít do aktivního režimu, přechod ny měl být uživatelem nepozorovatelný
  3. spánkový režim, který nastává po cca 10 minutách stavu nečinnosti, i tak je však myš připravena přejít do aktivního režimu

Díky tomu je myš například schopna pracovat i jen s jednou baterií.

Klávesnici a myš jsem zkoušel v bytě v panelovém domě, signál byl výborný na pracovním stole blízko přijímače, ale jakmile jsem šel s klávesnicí na pohovku, přestala reagovat. Výrobce udává dosah signálu 10 m, v tomto případě byla klavesnice vzdálena od přijímače asi 3 m. Pravděpodobně je na vině železobetonová konstrukce domu, neboť i další bezdrátová klávesnice od A4Techu mi na pohovce také nefunguje.

Práce s myší

Myš

S myší se pracuje velice příjemně, sice jsem musel oproti mojí MX500 nastavit rychlost ukazatele na maximum, abych se byl jednim pohybem zápěstí schopen přesunout s kurzorem na druhy monitor. Oproti předchozí verzi bezdratové optické myši Explorer reaguje výrazně rychleji. Také jsem neměl problém s tím, že by se myš dostala do spánkového módu a okamžitě nezareagovala. Myš jsem netestoval ve rychlých akčních hrách, kde by se mohly projevit nedostatky bezdrátové technologie.

Kapitoly článků
1.  Úvod a myš s naklápěcím kolečkem
2.  Klávesnice
3.  Ovladače
5.  Zhodnocení

Diskuse ke článku Microsoft Wireless Optical Desktop Elite CZ (recenze)

Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 22:53 | Anonym | http://drivers.softpedia.com/get/KEYBOARD-and-...
Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 14:56 | Martin Bartoň | Henky: Kdes vzal verzi 5.4 nebo 5.5? Já u MS...
Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 00:09 | Anonym | Nainstaloval jsem dodaný software Intelli pro 5.3...
Čtvrtek, 19 Květen 2005 - 17:46 | Martin Bartoň | speng: Zkus udělat z toho CD kopii a pusť to z ní...
Středa, 18 Květen 2005 - 21:46 | Anonym | Martin: nevím to jistě, ale takové to zpomalovíní...
Pondělí, 16 Květen 2005 - 16:51 | Martin Bartoň | speng: Že by to nešlo přečíst z instalačního CD?
Sobota, 14 Květen 2005 - 14:18 | Anonym | Ahoj, prosím o radu. Chci inovovat nebo...
Neděle, 31 Říjen 2004 - 10:20 | Anonym | Jsem opravdu zklamán "erudicí" tohoto...
Pondělí, 13 Září 2004 - 11:15 | Anonym | Pokud nekdo tuto klavesnici chcete, urcite mi...
Pátek, 10 Září 2004 - 11:13 | Anonym | Mate nekdo odzkouseno, jak dlouho vydrzi baterie...

Zobrazit diskusi