Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pohled dalších osob

Všeobecně je hardware vyráběný firmou Microsoft považován za velice zdařilý a zkušenými uživateli počítačů vyhledáván. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že Microsoft se minul oborem a místo softwaru měl vyrábět hardware. Dnes se proto podívejme, jak se Microsoftu povedla její nejnovější sestava klávesnice a myši v bezdrátovém provedení Microsoft Wireless Optical Desktop Elite CZ.

Kapitoly článků

2.  Klávesnice
3.  Ovladače
4.  Pohled dalších osob
5.  Zhodnocení

Jitka

Klávesnice

Já osobně jsem si zvykla osm let používat jednu starou dobrou tichou klávesnici, která má na rozdíl od Elite Keyboard velký zalomený Enter, funkční klávesy u sebe po čtyrech klávesách, nemá žádná windowsovská tlačítka a má vedle sebe Insert, Home, Page Up a pod nimi Delete, End a Page Down. Dočasný přechod na novou Microsoft Wireless Desktop Elite Keyboard mi zpočátku dělal problémy, hlavně vzhledem k jinému rozložení kláves. Například klavesy Home a End, nejsou pod sebou, ale vedle sebe. V místech kde mám klávesu End (přímo nad kurzorovými šipkami) jsem měla najednou klávesu Delete. Takže když jsem chtěla skočit na konec řádku pomocí klávesy End, tak jsem se neustále trefovala do veliké klávesy Delete a nechtíc jsem si mazala pod rukama právě editovaný soubor.

Časem jsem si zvykla a velká klávesa Delete není vůbec od věci a navíc umístění Home vlevo a End vpravo lépe odpovídá logickému umístění. Klávesa Insert se nepoužívá tak často, takže vůbec nevadí, že je někde bokem. Kurzorové šipky jsou umístěny o trochu níže, ale zato blíže k písmenům, takže v důsledku jsou lépe přístupné. Je trochu škoda, že klávesa Enter není zalomená, a tudíž ještě větší. Alespoň že Backspace je ponechán dlouhý.

Dolní klávesy jako Ctrl, Start, Alt a mezerník jsou o něco vystouplejší, takže se snáze mačkají. Funkční klávesy jsou rozložené po třech vedle sebe, což ostatně považuji za podstatně praktičnější, než rozložení po čtyrech klávesách. Každá ruka si může zvyknout ovládat své přidělené dvě trojice funkčních kláves. Pro noční práci je to zcela ideální. Nadefinování funkčních kláves lze měnit. Druhotná funkce funkčních kláves jako F2 Undo, F3 Redo, F4 New, F11 Save atd. bude velice užitečná.

Klávesnice má spoustu dalších tlačítek, které ocení převážně náročnější uživatelé (My Favorites, multimediální tlačítka, My Documents, Mail, Web/Home). Posuvné kolečko s tlačítky Back a Forward umístěné v levé části klávesnice nenahrazuje sice plně myš, protože neumožňuje pohyb kurzoru. Dobře však poslouží při editacích, prohlížení souborů či čtení jedné internetové stránky. V těchto případech pak není vůbec nutné používat myš a ničit si správné držení těla neustálým přehmatáváním na myš. Podpěrka pro ruce je kožená a příjemná.

Co se týče vzhledu, tak černý vzhled klávesnice se mi vcelku líbí. Klávesy jsou trochu průhledné. Já osobně bych asi dala přednost neprůhledným klávesám, protože u průhledných kláves jsou ze spodu vidět nějaká drobná označení kláves a výstuha kláves. Teké černé kresby na klávesách se mi moc nelíbí. České znaky jsou na klávesách vyznačeny reliéfem, ostatní znaky bílým potiskem. Myslím, že ten reliéf není úplně nejšťastnější, protože po čase trochu divně vypadá a má tendenci se ulamovat. Základní pozice ukazováčků na písmenech F a J je velice dobře hmatatelá. Celkový dojem je kladný a myslím, že bych si na klávesnici vcelku rychle zvykla.

Myš

Myška Wireless IntelliMouse Explorer 2.OA se mi docela líbila, zvláště její funkce a částečně i tvar a vzhled. Bohužel se nemohu se zbavit pocitu, že současné myši jsou dělány spíše pro chlapy. Chlap ma větší ruku, žena menší. A já, přotože jsem pohlaví ženského, tak mám menší ruku a i menší sílu. Musím říct, že myš je pohodlná, ergonomicky příjemná a vejde se na ní celá ruka, což je příjemné.

Malíček je pohodlně podepřen. Možná by mohl být o něco více podepřen i palec. Já osobně bych však přivítala myš o něco užší, vzhledově decentnější a možná i lehčí. Doposud jsem používala myš tak, že jsem na tlačítkách měla pouze ukazováček a prostředníček. Prostředníček byl na pravém tlačítku a v případě potřeby na kolečku. Tato myš je však podstatně širší a svádí mne k používání všech třech prstů. Nevím, zda to tak bylo výrobcem zamýšleno. Pokud prsty umisťuji jinak, je pro mne myš příliš široká a nepřirozeně mne nutí roztahovat prsty. Ale i přesto jsem si na ni velice rychle zvykla. Myslím, že pánům bude vyhovovat.

Posouvaní kolečka je pěkné. Je naprosto plynulé, žádné skákání, a lze navíc posouvat stránku vertikálně i horizontálně. Rychlost posouvání lze nastavit. V některých aplikacích je však skákání o x rádků rychlejší.

Myš má tlačítka Back a Forward. Na Forward tlačítko z klidové polohy ruky vůbec nedošáhnu. Možná, že je to tak úmyslně, aby bylo dobře přístupné tlačítko Back, které je často používané. Taky bych ta tlačítka umístila o něco níže, blíže k palci, aby se nemuselo tolik přehmatávat. Přepínání aplikací stiskem kolečka jde na můj vkus docela ztuha. Tato funkce se bude určitě hodit pro toho, kdo není zvyklý používat ALT + TAB a bude mít spuštěno málo aplikací.

Stejně jako klávesnice je i myš bezdrátová, což zvláště u myši je veliká výhoda. Jsem zvyklá používat ještě myšku s kolečkem. Proto pro mne bylo trochu nezvyké, že reaguje na pohyb i při mírném zvednutí myši (například, když chci myš zvednout a přemístit). To kolečková myš nedělá. Díky této vlastnosti bude myš dobře fungovat i na trochu nerovném povrchu, třeba v posteli. Na druhou stranu například hráčům Quake Areny může právě kvůli tomuto zpětnému posunu lépe vyhovovat klasická kolečková myš.

Petr

Po tak obsáhlém povídání od Michala a Jitky se budu snažit být opravdu maximálně stručný a zaměřit se pouze na mé subjektivní pocity z používání sady Wireless Optical Desktop Elite CZ. Vlastním již několik let klávesnici Microsoft Natural Keyboard Pro, takže některé věci budu srovnávat s ní.

U nové klávesnice se mi velice líbí, že narozdíl od staré nejsou všechny přidané multimediální klávesy jedna jako druhá, ale jsou různé a tak není problém po hmatu, či jen letmým kouknutím nalézt tu správnou klávesu. Také se mi velice zamlouvá kůží potažené opěradlo na ruce. Kolečko na klávesnici je také příjemná věc, i když jsem se vyloženě musel nutit do jeho používání (abych nechal odpočinout pravou ruku), ale postupem času bych si na něj zvyk. Vadilo mi na něm, že toto kolečko nefunguje jako tlačítko, což znamená, že když si na myšce zvyknete, že zmáčknutím kolečka se stane nějaká akce, tak na klávesnici to nefunguje.

Rozložení kláves je kapitola sama pro sebe, ale můj názor je takový, že se na to dá zvyknout (ovšem za cenu několika nebezpečných přehmatů) a nové rozložení je celkem logické, až na tu nešťastnou klávesu Insert, kterou já používám poměrně často. Problém však nastává v případě, kdy musíte někdy pracovat jak na normální klávesnici, tak na této, tedy například ve firmách. Pak se neustále pletete, mačkáte špatné klávesy. Navíc podobný problém nastává i u funkčních kláves, které nejsou rozděleny tradičně po čtyřech, ale po třech.

A pokud jde o ony funkční klávesy, tak tady jejich společné využití pro funkce jako Open, Close, Save, Redo, Undo, Reply a Send mi vyloženě vadí a to z toho důvodu, že standardně jsou tyto klávesy přepnuty do těchto speciálních funkcí, kdežto když je chcete jako prosté F1, F2, F3 atd., tak si to musíte přepnout.

V případě myši musím říci, že jsem jí podstatně více nadšen, než klávesnicí. Její tvar mi velice vyhovuje, přidaná tlačítka jsou dobře umístěna a s kolečkem lze dobře pohybovat. Jen bych jí uvítal o něco větší a když si tak čtu komentář od Jitky, tak mne napadá, že by Micorosoft také mohl začít nabízet několik velikostí svých myší (řekněme alespoň tři), aby se zavděčil těm.

Oproti předchozím kolečkům od myši tato není skokové, ale naprosto plynulé. To může být pro někoho pozitivum a pro někoho negativum. Já jsem u „skákacího“ kolečka měl nastaveno, že co skok, to jedna stránka nahoru, či dolů (ještě více by mi vyhovoval skok o půl strany, ale to nastavit nejde). Takovéto nastavení je s tímto plynulým kolečkem nepoužitelné, ale osvědčilo se mi nastavit si posun stránky o velice malý kousek a zapnout akceleraci při rychlém otáčení kolečkem na maximum. Skoro by mi to i vyhovovalo více, kdyby myš v tomto nastavení příliš rychlé točení jedním směrem neidentifikovala jako točení směrem opačným, takže místo bleskurychlého skoku o pár stránek výše jsem se dostal o několik stran níže.

Celkově však jsem s touto myší velice spokojen. Škoda jen, že Microsoft do této sady také nepřidal tu samou myš v provedení „Black Leather“, tedy také potaženou kůží, podobně jako je opěrka na ruce u klávesnice.

Kapitoly článků
2.  Klávesnice
3.  Ovladače
4.  Pohled dalších osob
5.  Zhodnocení

Diskuse ke článku Microsoft Wireless Optical Desktop Elite CZ (recenze)

Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 22:53 | Anonym | http://drivers.softpedia.com/get/KEYBOARD-and-...
Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 14:56 | Martin Bartoň | Henky: Kdes vzal verzi 5.4 nebo 5.5? Já u MS...
Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 00:09 | Anonym | Nainstaloval jsem dodaný software Intelli pro 5.3...
Čtvrtek, 19 Květen 2005 - 17:46 | Martin Bartoň | speng: Zkus udělat z toho CD kopii a pusť to z ní...
Středa, 18 Květen 2005 - 21:46 | Anonym | Martin: nevím to jistě, ale takové to zpomalovíní...
Pondělí, 16 Květen 2005 - 16:51 | Martin Bartoň | speng: Že by to nešlo přečíst z instalačního CD?
Sobota, 14 Květen 2005 - 14:18 | Anonym | Ahoj, prosím o radu. Chci inovovat nebo...
Neděle, 31 Říjen 2004 - 10:20 | Anonym | Jsem opravdu zklamán "erudicí" tohoto...
Pondělí, 13 Září 2004 - 11:15 | Anonym | Pokud nekdo tuto klavesnici chcete, urcite mi...
Pátek, 10 Září 2004 - 11:13 | Anonym | Mate nekdo odzkouseno, jak dlouho vydrzi baterie...

Zobrazit diskusi