Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Minirecenze: Lenovo ThinkPad P15v Gen3, konečně pracovní stanice s AMD CPU

Co na to říct, další notebook zbastlený s nepotřebnou NVIDIA kartou....
Takže díky, 90-60-90 Funguje to! Vybírám Intel!
Hnusný praktiky výrobců..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz potrebujes prodavat hromadu intel procesoru, kterych mas plne sklady, protoze ti je vyrobce na silu tlaci, tak musis notes s lepsim procesorem nejak zkriplit, abys ti intel sragoru prodal.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel bych teda v ntb nechtěl, ale tak konfigurace je zkriplena jako za 50 notas s shitozni nvidia gpu... Tfuj a jeste ten driver vendor fix je na kopacku do koulí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty mobilní pracovní stanice typicky dGPU mají, jen ta T600 mi přijde jako možná moc entry-level. Ale iGPU verzi bych ocenil taky, jelikož ThinkPad T16 s Ryzenem má Ryzen řady U a pájenou RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je právě ta dlouhodobá strategie. K výkonému AMD APU dáme slabou Nvidii.
Pokud nepotřebuji z nějakého důvodu CUDA tak je to nesmyslná konfigurace. Navíc když už opravdu potřebuji přídavnou kartu a chci ji vědomě zaplatit tak to bude určitě výkonější model. Jak uvádíte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ono to bude asi kvůli certifikaci, holt tomu asi drivery AMD grafik nevyhoví tvrzení "your most critical applications will run reliably on your chosen hardware"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, k čemu ntb. používáš. Já si zásadně kupuju ntb. s hernima grafikama, protože pak mám jistotu, že nebude mít poddimenzované chlazení. Grafickou kartu mám v ntb. pouze jako těžítko, platím navíc za další heatpipe nad rámec těch dvou, které se dávají standardně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Modem by u mě ještě ukecali, že se na PCB nevešel, ale co jim vadí nedat tam přídavnou grafiku? Do prkna práce, tohle sabotování AMD musí přestat.

Ještě mě napadá, že nVidia podmazala, aby přidali grafiku a Intel podmazal, aby měl i model bez grafiky. AMD nepochopilo pravidla Lenovo hry, tak má co vyšlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, proč to tak je. Za zmínku stojí, že v retailu jsem tu iGPU Intelí verzi viděl vždy jen s Core i5-12500H, což je CPU co má čtyři P jádra a osm E jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimo EU jsem viděl Lenovo ThinkPad E15 Gen 4 i5-1235U 8GB 512GB,
Což je 10 jader a hlavně nejnižší spotřeba.
https://www.techpowerup.com/cpu-specs/core-i5-1235u.c2591
TDP: 15 W
PL1: 15 W
PL2: 55 W
Bez přídavné karty, šedý dovoz za v přepočtu méně jak 15.000Kč..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ThinkPad řady E je tak trochu přemalovaný IdeaPad s TrackPointem, když budu ošklivý. je to ta nejnižší řada entry-level business class strojů, kterou nelze úplně srovnávat s řadou P, T či L.

Pokud bych chtěl Učkové CPU, tak vezmu třeba ThinkPad L15 Gen4 s Ryzenem 7 7730U nebo novější.
Navíc řada E trpí na částečně pájenou RAM, ještě Gen3 měla 8GB připájeno + volný slot, zatímco starší modely měly prostě dva sloty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To žádná , že je to entry level.. spíš mne zaujala ta cena a 15W..
Připájený jeden modul RAM je teda hnus velebnosti..
Přijde mi, že polovinu doby inženýři výrobců dumaj jak to co nejvíc zkur..it.
Svět se v p..el obrací..
A díky za tip..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem že Lenovo z13 gen2 vypadá slibně, tak uvidíme. Pravděpodobně to zazdí cenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, Z13 Gen1 jsem tu měl na recenzi a moc mě to nepotěšilo, hlavně ta hrozná ergonomie klávesnice a TrackPointu :/

https://diit.cz/clanek/recenze-lenovo-thinkpad-z13-gen1-aneb-dva-usb4-po...

A od oka mi ta Z13 Gen2 přijde dost stejná, asi bych raději šel do X13, pokud bych chtěl malý ThinkPad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk by čekal, že záměrem výrobců je nabídnout stoj s co nejlepšími vlastnostmi a poměrem cena / výkon, nicméně v závěru sumarizovaná negativa jsou důkazem toho, že to tak není. Nicméně dokud budou tyto "kompromisní" stroje lidé nakupovat ve velkém, pak lze těžko čekat, že by nabídli například toto bez dGPU (abych uvedl jeden konkrétní příklad). Ať mi nikdo neříká, že když to jde u Intelu, tak to nejde u AMD, které má až dvakrát rychlejší iGPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne to rozhodně není, pointa je buď vydělat co nejvíc na jednom kusu nebo nevydělat tolik, ale prodat toho hromady.

Pokud chceš kvalitní stroje od Lenovo, koukej po Yoga 9 řadě = prémiová řada.
Třeba: https://www.xda-developers.com/lenovo-yoga-9i-2023-review/
V té řadě máš i dvoudisplejový Yoga Book 9i - https://www.ultrabookreview.com/64307-lenovo-yoga-book-9i-review/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč to zkryplili nVidii? :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Peníze.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože značka prodává a nV je něco jako audi a amd, skoda. SpisDacia.. ,:-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OK, jenomze ja potrebuju neco s funkcnimi drivery, takze bud Dacii nebo prinejhorsim Intel (asi neco od Stellantis? ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak NVIDIA grafiky standardně v mobilních pracovních stanicích jsou, nejsem si jistý, proč se nabízí verze s T600, to je celkem low-end, A2000 se mi jeví jako lepší volba pro takto nižší třídu. Napadá mě, že někdo může chtít občas ověřit funkčnost nějakého CUDA kódu, nebo na tom akcelerovat video a lepší GPU vyloženě nepotřebuje. Ale je zároveň škoda, že není i verze bez dGPU zcela.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však ten model má možnost T600, T1200 a A2000,. Dokonce nabízí ijeden high PPI displej s rozumnou barevností.

Nebo bez grafiky s IrisXE... Na možné osazení AMD verze jsem nekoukal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD verze má k dispozici stejná dGPU jako Intel verze, nicméně jen Intel verze existuje v iGPU variantě, ale jen s Core i5-12500H.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak aby tam bylo aspoň něco s certifikací driverů...
Zajímalo by mě co se dělo v specview snx04, tam podle mě NV spala a jela igpu aby to dalo takový pěkný výsledek... Nevšiml jste si toho při testu, nebo byla natvrdo vynucená NV?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná proto že s NV nebo Intel integrovanou grafikou to má ISV certifikaci, tedy že integrované vega nikdo nevěří?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Integrovaná Vega existuje i s ISV certifikací, alespoň u Zen3 CPU, ale u Zen3+ ála Radeon 680M jsem to vlastně zatím neviděl. Takže je možné, že opravdu nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pracovní stanice a 16:9 displej, ještě s nízkým PPI, jasem i color gamutem pro kreativní práci, nemožnost nabíjení přes USB-C, to je deal breaker.

A ten touchpad neesteticky posunutý jako by někdo při návrhu měl pěkně upito, byť chápu, při psaní by si na vycentrovaný lidi pokládali zápestí, to ale řeší palm rejection, jenže to by pak ten touchpad musel být kvalitnější, ty numerické bloky to jen hyzdí a kazí ergonomii, kdy člověk musí psát šejdrem, pokud nechce koukat na displej z úhlu ale kolmo. Naštěstí stroje bez numerického bloku s vycentrovanou klávesnicí i touchpadem ve větších uhlopříčkách existují.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na to je jednoduchá odpověď - nejsi cílová skupina pro tento NB.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nejsem cílovka nemasných a neslaných thinkpadů, u Lenova jsem cílovka prémiové Yoga 9, nebo když chci něco levného tak Yoga 7, kterou jsem konec konců třičtvrtě roku ke své spokojenosti měl. Ale dnes bych bral prémiovější Yoga 9

Na druhou stranu i do tohohle modelu jde dát rozmumný displej, třeba 4k IPSko s 600 nity jasu, 100% AdobeRGB, HDR400, DolbyVision, není to miniLED ani OLED, ale rozhodně patří k těm lepším IPS.

Nechápu proč recenzent dělá hromady testů, ale aby alespoň změřil jas, barevný rozsah displeje, to tady nevidím, přitom jas je jeden z klíčových parametrů, který definuje, zda se vůbec dá ten stroj používat jako mobilní. Barevný rozsah je pak zase klíčový pro každého kdo potřebuje dělat nějakou kreativní práci, nebo i pro konzumaci obsahu.

Takle tam je hromada měření, spousta zbytečně nepřehledných grafů srovávajících pindíky které, troufám si tvrdit stejně většina nečte. A pokud srovnávat tak s nějakým konkurenčním modelem stejné třídy a zaměření, pro tenhle thinkpad mě napadá třeba Elitebook od HP, ale mít grafky s hromadou strojů nedává smysl.

Dával jsem tu odkaz na recenzi vlajkové lodi Lenovo Yoga 9... tam je výkon, jeden odstaveček, výsledky benchmarků, textově, pro každý power režim, malá tabulka s pár hrami a pár informací o disku.

Ale u displeje měří jas, rozsah sRGB, ARGB, DCP-P3, Gammu, jas černé barvy (docela zásadní pokud má být černá černou)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Yoga 7 mam, OK stroj, ale vykon nic moc s tim Intelem, dival jsem se do nabidky, a Yoga 9 se s AMD nedela, nebo ano?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jste nepochopil na jednoduché větě rozvité: "Nejste cílová skupina pro daný HW." ?

Může se Vám to nelíbit.
Můžete s tím nesouhlasti.
Můžete proti tomu protestovat.
Můžete ten HW nekoupit.
Ale to je asi tak vše, co s tím můžete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží co na tom děláte, pokud ten výkon nepotřebujete a spíš vás zajímá jak se to pronese, tak yoga je lepší (spotřební) varianta, pokud si nekoupíte Xko. Představený model je takový základní WS kde kupce bude zajímat v první řadě výkon a třeba displej bude řešit až jako další bod, ve specifických případech. A když bude toho výkonu potřebovat více je tam v jiné konfiguraci i A5500 s 16GB, ale to nebude řešit cenu, jako někdo kdo bude koukat na Mac Pro... Pokud to bude nejlepší volba pro jeho nasazení...
Já teď degradoval z 1235u na 10610u, sice to má o 6c méně ale běhá to 2x tak rychle než 2+8kryplíků...
A na to měření displeje třeba nemá autor k dispozici vybavení, nebo výsledky jsou pouze v placené verzi webu :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspon ze klavesnice vypada normalne. Dnes aby clovek pohledal mit v notebooku dedikovane Home, End, Page Up/Down, coz hodne pouzivate v textovych editorech. A ne, nestaci to mit pres Fn protoze casto chcete i oznacovat text pres Shift a pak to nefunguje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.