Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

mozjpeg 2.0: Mozilla vydala nový zmenšovač JPEGů, přispěl i facebook

JPEG náhled, Linux, Eye of GNOME
Zájem o zmenšovátko JPEGů bez rekomprese projevil šekem na 60 tisíc dolarů i facebook. Mozilla vydává vylepšenou verzi 2.0 a chystá trojku.

Připomeňme, že mozjpeg je JPEG encoder od Mozilly, který vychází z projektu libjpeg-turbo a klade si za cíl schopnost redukovat velikost JPEGů bez ztrátové rekomprese. Zkrátka něco takového jako PNGCrush či PNGOUT pro soubory PNG.

Vydání verze 2.0 přichází s informací, že se s ní v průměru daří redukovat velikost JPEGů o 5 % (projekt cílí k 10% redukci), bez ohledu na to, zdali jde o baseline, nebo progresivní JPEGy. A prý to není konečná. Že je význam takové snahy obrovský z hlediska nižší spotřeby kapacit datových úložišť či rychlost načítání webových stránek, demonstroval facebook, který na projekt přispěl částkou 60 tisíc dolarů. V tuto chvíli již na stránkách facebook.com probíhá testování tohoto nástroje.

Hlavní novinkou verze 2.0 je trellis (síťová) kvantizace, kterou známe kupříkladu jako klíčovou součást projektu x264. Nástroj také nabízí předvolby pro ruční laděni PSNR, PSNR-HVS-M, SSIM či MS-SSIM. Loni v závěru roku provedla Mozilla studii, ze které vyplynulo, že algoritmus HEVC-MSP (aka H.265) si počíná v kompresi daleko lépe než JPEG v obecném slova smyslu, zatímco WebP a JPEG XR si vedou lépe dle některých měřících algoritmů, dle jiný ale jen srovnatelně, nebo dokonce hůře. Mozilla zde dle mého naráží na skutečnost, kterou popsal(a) - a pro x264 naprogramoval(a) - Jason Garrett-Glaser (nyní známá jako Fiona Glaser), a sice že lepší PSNR (peak signal to noise ratio) neznamená visuálně lepší výsledek, každopádně zjištěním přizpůsobila metodiku porovnávání uvedených formátů. Jedním dechem dodávají, že studie ale není průkazná z hlediska, zdali formáty jako WebP či JPEG XR nějak významně překonávají stávající světový standard JPEG.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku mozjpeg 2.0: Mozilla vydala nový zmenšovač JPEGů, přispěl i facebook

Středa, 16 Červenec 2014 - 23:17 | PV | Trellis kvantizace se týká té ztrátové části...
Středa, 16 Červenec 2014 - 19:55 | Cichas | Ja jsem zas za EXIF rad. Muzu diky tomu "...
Středa, 16 Červenec 2014 - 15:53 | JP01 | trodas: Příště zkus ten svůj slovní průjem trochu...
Středa, 16 Červenec 2014 - 15:07 | Tomas A | Osobne používam purejpeg na odstránenie EXIFu a...
Středa, 16 Červenec 2014 - 14:27 | trodas | 10% redukce není nemožná. Setkal jsem se s jpegy...

Zobrazit diskusi