Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nároky Windows Vista pro Premium certifikaci

MS Windows Vista logo
Naposledy jsme si o Vistě obecně povídali při oficiálním představení tohoto operačního systému v Česku. Již z dřívějška ale víme, co se tak dá očekávat za potřebný hardware pro běh Visty v konkrétních aspektech. V minulosti jsme si probrali například odhadované požadavky na špičkový herní stroj, nároky grafického rozhraní Aero Glass ale také jsme si do detailu rozebrali, co za úskalí bude vaše PC čekat při přehrávání chráněných HD filmů. Obecné aspekty výkonu pak bude ve Vistě dokonce hodnotit speciální nástroj. Co ještě ale nezaznělo a co je navíc poměrně čerstvé, to je přehled schopností, kterými bude muset disponovat počítač, aby se mu dostalo možnosti Premium certifikátu. Dnes si tedy přibližme detailně právě „Premium Ready“ specifikaci, je to celkem síla ...

Takže tedy, pokud chce mít výrobce na prodávaném stroji nějakou samolepku hlásající do světa že stroj je z kategorie Premium, musí kromě známých věcí jako 1GHz CPU, 1 GB RAM či 128MB LDDM grafiky umět následující:

  1. Musí zvládat hardwarovou akceleraci H.264 - to by vás nemělo překvapit, u Premium stroje již z názvu čekáte schopnost bezproblémového přehrávání filmů z Blu-ray či HD DVD médií. Nicméně to stoprocentně od této certifikace vzdaluje stroje s pomalými či integrovanými grafikami. Specifikace to sice přímo neříká, ale je asi nad slunce jasné, že zvládnutím H.264 akcelerace je myšleno její zvládnutí i u filmů v nejvyšší kvalitě, tedy 1920×1080p.
  2. Musí mít plnou implementaci HDCP - můžete protestovat, můžete plakat, ale nic s tím nenaděláte. HDCP je, jak víme již téměř rok, jedním z nutných ústupků Microsoftu při tvorbě Visty, aby tento OS vůbec „byl posvěcen“ armádou právníků stojících za hollywoodskými studii. HDCP se tak stane běžnou realitou, koneckonců již se na trhu objevují první grafiky s plnou podporou této ochrany.
  3. Musí podporovat více monitorů - tím chce básník říci, že je požadována grafika/y, která je schopna živit na svých výstupech více než jeden monitor. Opět konečná pro řadu integrovaných grafik. Běžné grafiky v podobě přídavných karet s tímto nemají problémy (ať již ATI, nVidia či Matrox, který ale prozměnu nestačí na H.264).
  4. Musí obsahovat HD audio, včetně detekce zapojení konektorů - žádný problém pro moderní základní desky, starší desky či karty jako SB Live! to však vylučuje z kola.
  5. Musí obsahovat SATA 2.5 - o této verzi víme přesně, co sebou nese. Zajímavostí budiž to, že díky použití přenosové rychlosti 150 MB/s tak z kola vypadávají jinak špičkové disky Western Digital Raptor, ale také třeba Gigabyte iRAM.
  6. Musí mít minimálně 50MB flash paměť v hybridním pevném disku s rychlostí čtení/zápisu 16/8 MB/s - platí jen pro notebooky, desktopů se tato podmínka netýká.
  7. Musí podporovat bootování z USB flash disků - tady nečekáme žádné problémy, to je otázka jednoduché implementace v BIOSu základní desky, kterou má jistě řada z vás již nyní.
  8. Musí mít „Windows Vista Green Button“ na všech dálkových ovládáních - tak tady jsme na rozpacích, zda je tím myšleno jakési zelené tlačítko s nějakou „úžasnou“ funkcí, nebo je tím míněno tlačítko zajišťující přepínání do úsporného režimu (což je velmi pravděpodobné).
  9. Musí mít „Zelený DQR“ (Driver Quality Rating) ... soudě dle názvu jde o systém hodnocení kvality ovladačů zařízení, kdy zelené spadají do nejvyšší kategorie podle následujícího členění: červená 1 až 3, žlutá 4 až 6, zelená: 7 až 9. Tím je jasně řečeno, že zařízení s nekvalitními či dokonce padajícími ovladači v Premium PC nenaleznete.

Grafická karta v PC s Premium certifikací musí samozřejmě zvládat GUI Aero Glass, což sebou nese nutnost plné hardwarové podpory DirectX 9.0c. Chystané DirectX 10 nejsou podmínkou. Kromě H.264 pak zcela samozřejmě musí grafika akcelerovat i další kodeky jako MPEG2 či MPEG4. PC dále musí obsahovat digitální výstup v podobě HDMI či UDI. Podpora více monitorů pak požaduje alespoň dva monitory, větší množství není podmínkou.

HD Audio je pak údajně tím nejmenším co Premium PC musí umět. Míněno je tím alespoň 5.1 výstup jak v analogové, tak S/PDIF formě. To ale není problém pro celou řadu základních desek již dnes, detekce musí být schopna rozpoznat, zda bylo na výstup připojeno analogové nebo digitální zařízení.

Z hlediska pevných disků si ke zmiňované povinnosti v podobě 3,0Gbit/s rychlosti rozhraní přičtěte ještě nutnost implementace NCQ. Pouze optickým mechanikám je dovoleno používat klasické ATA rozhraní.

Co se týče členění kvality driverů, ta bude kontrolována a pokud by náhodou nový ovladač svými kvalitami pohoršil a spadnul do nižší kategorie, bude mít výrobce zařízení 90 dní na nápravu, v opačném případě přichází o Premium certifikaci. Jak prakticky bude ale Microsoft toto řešit, je zatím zastřeno závojem tajemství.

Tak, to je o Vistě v Premium podobě pro dnešek vše. Ale než se někteří z vás vrhnou přispět v záplavě adrenalinu do diskuse, dočtěte ještě tento odstaveček:

Řada z vás se jistě zamýšlí nad tím, proč Microsoft zavádí pro Premium certifikaci takto rozsáhlé restrikce. Dnes, v dobách, kdy Linux nainstaluje takřka kdokoliv a tento OS nemá absolutně žádné požadavky na vaše PC, to může vypadat zvláštně. Na obhajobu Microsoftu nutno ale říci několik věcí. Zaprvé, bez Premium certifikace se běžné PC zcela jistě obejde. Drtivé většině strojů postačí to, že spadnou do Basic kategorie a majitel ani nebude moci mít pocit, že má doma „něco horšího“. Zadruhé, některé „chuťovky“ jako třeba HDCP a šifrování chráněných filmů si Microsoft nevymyslel, ty prostě musí provést, pokud chce mít dovoleno ve Vistě přehrávat HD filmy. Zatřetí, řada z těchto restrikcí může principielně osobním počítačům velmi prospět, namátkou třeba systém kontroly kvality ovladačů, přestože třeba právě ten zanáší i negativní prvek v podobě „vyřazení“ neoficiálních ovladačů typu Omega apod. Nicméně, pokud by se díky této kontrole rapidně zlepšila kvalita ovladačů (například pro velmi ostře sledované grafické karty), pak možná řada z vás ani v budoucnu již nepocítí potřebu sáhnout po Omegách. A nakonec začtvrté, uvědomte si, že Premium certifikace automaticky o stroji říká, co všechno umí. Zákazník, který si půjde koupit Premium PC od něj bude očekávat možnost nahrávat DVB-T vysílání za současného sledování klasického analogu, dále hardwarové přehrávání 1920×1080p H.264 filmů s minimální zátěží CPU, stejně jako třeba precizně fungující spánkové režimy ale ještě mnohem více. A aby bylo možné toto zajistit na relativně libovolně poskládaném PC z těch doslova desítek tisíc kombinací komponent, musí být stanovena jistá pravidla. A právě tato pravidla jste si v tuto chvíli přečetli.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nároky Windows Vista pro Premium certifikaci

Pondělí, 19 Červen 2006 - 08:59 | Anonym | V té specifikaci není ani zbla o množství paměti...
Pondělí, 19 Červen 2006 - 08:33 | Anonym | 2hololoď: "dalším problémem linuxu je že...
Pondělí, 19 Červen 2006 - 08:22 | Anonym | Škoda, že se najdou hovada, která si to koupí....
Pátek, 16 Červen 2006 - 12:27 | Anonym | ve Viste uz nebude potreba Ctrl-Alt-Del, bude na...
Pátek, 16 Červen 2006 - 11:43 | Anonym | pavel: Live pod Vistou funguje (s ovladaci pro XP...
Pátek, 16 Červen 2006 - 10:04 | Anonym | Vista dokaže po dodání ovladačů &...
Pátek, 16 Červen 2006 - 09:30 | Anonym | A pořád jsem se nedozvěděl, co je za problém s...
Pátek, 16 Červen 2006 - 09:05 | prophet | magara: Nove dosky s HD audio pouzivaju Realtek...
Pátek, 16 Červen 2006 - 00:28 | Anonym | 2 Gizmo_CZ: Zauijamvy obraz sveta po globalnom...
Čtvrtek, 15 Červen 2006 - 22:22 | Anonym | no já teda nevim, ale tim, že prvních několik let...

Zobrazit diskusi