Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nejlepší trend roku

ATI FireGL + nVidia Quadro
Na Silvestra jsme si u nás tradičně shrnuli dění a odhady budoucího vývoje procesorů a základních desek, grafických karet a nakonec pevných disků, SSD a flash pamětí. Nyní je čas na slibovaný další pohled do světa letošního hardware, a to očima dvanácti českých a slovenských osobností ze světa psaní a diskutování o hardwaru. Protože to bude opravdu hodně dlouhé, rozhodli jsme se, že vás dnes ničím dalším zatěžovat nebudeme, takže máte na čtení celý den, nikam nespěchejte, udělejte si pohodlí, společný projekt mnoha z nás čeká na přečtení…

Jiří Souček: Cenový masakr po vydání Radeonů HD 4800, jehož následky jsou stále patrné.

David Ježek: Za nejlepší (přetrvávající) trend letošního roku považuji stále pokračující uvolňování dokumentace o grafických procesorech ATI. Po letech strádání a naprosté ignorance "svobodných operačních systémů" ze strany původní kanadské firmy ATI došlo po jejím převzetí společností AMD k obratu doslova o 180° a osobně vkládám do tohoto trendu hodně nadějí. Letos z toho ale už nic velkého nebude a ani pro příští rok nevěřím v dokončení této "malé revoluce", ale je to rozhodně krok, který má potenciál dostat ATIny do výběru 3D grafik pro Linux, kde zatím vládnou nVidie.

Mirek Jahoda: Hraní v relativně vysokém rozlišení 1680 × 1050 px s anti-aliasingem a při plných detailech s kartami za 2000 Kč? Dobře, pro ty nejnáročnější hry tedy s kartami za 3000 Kč (v době amerického dolaru za 14 Kč), ale to je důsledek vzchopení se ATI (AMD) a zdravá konkurenci na poli grafik.

Lukáš Fiala: Loni jsem si stěžoval, že v segmentu mainstreamu po většinu roku nebylo z čeho vybírat. Letos na GeForce 8800 GT a Radeony HD 3800 navázaly nové produkty, nVidia i ATI se snaží zaujmout v cenových hladinách, kde jejich karty udělají radost největšímu počtu hráčů, a to nelze hodnotit jinak než pozitivně.

Adam Vágner: Pokles cen flash pamětí. Konečně to začalo vypadat, že se začíná něco dít a mechanické pevné disky nás už nebudou tolik trápit.

A abych vybalancoval hekání ostatních - značení grafických karet Nvidie. Ne, neděste se, vůbec mne netěší, jaký je v kartách s GeForce brajgl, nelíbí se mi, že je tolik modelů, a už vůbec se mi nelíbí, že se dá jen blbě vypátrat, která z mutací karty se stejným značením to v ceníku vlastně je. Ale vypíchnul bych pozitivní jev, který to má na ceny karet v českých e-shopech. Zatímco řada modelů v jejich nabídce ztvrdne na jedné ceně a člověk, který se nevyzná a předpokládá, že dražší je lepší, se škaredě spálí, uvedení rádobynové řady karet znamená okamžité a plošné zlevnění díky nižší zaváděcí ceně. Při klasickém zlevňování ceny klesají jen pozvolna po týdny, nedotkne se všech karet z modelové řady a v nabídce zůstávají perly, jako je GeForce 8800 GT za pět tisíc.

Vašek Vlček: Úspora energie. Na rovinu přiznávám, že obdivuji všechna řešení, kde s co nejmenšími prostředky dosáhnete maximum výkonu. Nikdy jsem se nehnal za nějakým brutálním výkonem, který vždycky představoval monstrprodukt s větráky, co se točí naplno i když jen hýbete okýnky ve Windows. Neustále mě tak překvapuje, na co všechno bohatě stačí obyčejný Atom nebo třeba lowpower Athlon X2 s TDP 45W. Šel bych ale ještě dále, proč nejde navrhnout výkonný čip, ať už se jedná o procesor nebo GPU, který by se dokázal v klidu prakticky celý odpojit a spotřeboval by jen minimum energie. A teprve když výkon opravdu potřebujete, nažhavil by dráty, roztočil měřáky spotřeby a předvedl by, co v něm vězí? No předpokládám, že dříve či později se podobných řešení dočkáme…

ps47: Minulý rok som si myslel že ceny hardwaru už naozaj nemôžu ísť ešte nižšie. Mýliť sa je ľudské.

Matej Koleják: Je ten, ktorý som onačil už minulý rok - veľa výkonu za prijateľnú cenu. Poďakovať sa môžeme znovu AMD/ATi, lebo vďaka RV770 a ich odhodlaniu chcieť získať späť podiel na desktop trhu, sme ho mali aj tento rok.

Dušan Šimonovič: Zníženie cien. Kedysi stál rozumný procesor 5 tisíc Kč a rozumná grafika toľko isto. Dnes si za 10 tisíc postavím celý počítač s dobrým výkonom a keď sa obmedzím len na grafiku a procesor, kúpim si za danú cenu silne nadpriemernú kombináciu.

Peter Hucík: Tu mi na vyjadrenie postačia 3 slová. Tri, nič viac nič menej. Tak jednoducho sa dá potešiť z celoročného trendu, ktorý načali grafický giganti už minulú jeseň. Tri slovíčka. Som vám už dlžný len tieto tri slovíčka. Tak sa na ne pozrime.
Loading…

Tu ich máte: Ceny. Klesajú. Bodka.

Matúš Paculík: Koniec ignorovania aktualizácie ovládačov mobilných grafických kariet. NVIDIA ku koncu roka uvoľnila prvé ovládače určené pre všetky jej aktuálne modely od GeForce 8200M G až po 9800M GTX, čím nás odbremenila od hľadania upravených verzií určených pre desktop modely. Multimediálne a herné notebooky sa stávajú čím ďalej tým viac obľúbenými, čím sa otázka „čerstvých“ ovládačov stáva pomerne dôležitou.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIP o roce 2008: grafická inkvizice

Úterý, 6 Leden 2009 - 15:38 | Anonym | Heroes of Might and Magick of CDR server. Mission...
Pondělí, 5 Leden 2009 - 16:03 | Zahno | nebit: Gratuluju, takova kombinace sebestrednosti...
Pondělí, 5 Leden 2009 - 15:51 | Anonym | Nebit: 78.98.89.182... to je IP Olympu, ze? ;)
Pondělí, 5 Leden 2009 - 07:28 | Anonym | cece, ze by som neodinstalil ovladace(?) och mama...
Pondělí, 5 Leden 2009 - 06:24 | Bohumil Federmann | nebit: Trvale jedu na nejnovějších ovlačích a...
Pondělí, 5 Leden 2009 - 00:31 | Jan Ukulele | nebit: Souhlasím pouze s jedinou věcí a sice že...
Neděle, 4 Leden 2009 - 19:43 | Anonym | Nebite, argumentací připomínáš jednoho lehce...
Neděle, 4 Leden 2009 - 19:11 | Anonym | za vsetko spomeniem len to, ze na mojej...
Neděle, 4 Leden 2009 - 18:52 | Anonym | borowitz, to nebude rukama, ale nevsimavosti...
Neděle, 4 Leden 2009 - 10:34 | TyNyT | borowitz: on má ale pravdu, idiota poznáš na...

Zobrazit diskusi