Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft ztíží pirátění Windows 8 novou formou aktivace

Steve Ballmer as Superman (Windows 8)
Pokud chcete dnes používat nelegálně Windows 7, stačí k tomu málo: instalačka, klíč, patřičný certifikát a úprava BIOSu, do něhož vložíte odpovídající protipól. S Windows 8 to bude výrazně složitější…

Nainstalovat OEM verzi Windows 7 na počítač tak, aby neměla kontrola pravosti šanci zjistit, že se jedná o nelegální kopii a přitom jste nemuseli pozměnit jediný bajt systému nebo používat různé „loadery“, je dnes paradoxně jednodušší, než jak tomu bylo dříve s Windows XP, byť je to v principu stejné. Windows 7 využívají OEM Activation (OA) 2.1 (Windows Vista mají OA 2.0, což je v podstatě totéž). Detailně vám řešení samozřejmě popisovat nebudeme, ale obecný postup je takový, že si na internetu seženete patřičné nástroje a certifikáty, upravíte BIOS počítače tak, aby to na patřičný certifikát sedělo a následně obecný klíč a certifikát vpravíte do systému skriptem slmgr.vbs, který je součástí Windows.

Žádejte legální Microsoft software

Nedá se přitom hovořit o obejití protipirátské ochrany, protože tím v podstatě uděláte to, co dělá OEM výrobce počítače. Proto není možné softwarově zjistit, že systém používáte nelegálně, neboť z hlediska softwaru je všechno v pořádku (a software nepozná, jestli BIOS počítače opatřil patřičným certifikátem OEM výrobce, nebo „pirát“). Aktivace v takovém případě probíhá offline, to znamená, že není potřeba nic ověřovat proti serverům Microsoftu. Stačí, když na sebe sedí klíč, certifikát ve Windows a v BIOSu. Ti, co se neodváží hrabat v BIOSu, používají různé loadery (simulují přítomnost patřičné informace v BIOSu těsně před startem systému). Ty však mají tu vlastnost, že jsou relativně snadno softwarově zjistitelné.

Windows 8 OEM Activation 3.0 - comparison with OA 2.0/2.1

V Microsoftu jsou si dnes samozřejmě vědomi relativní jednoduchosti vpravení certifikátu do BIOSu a hodlají pirátům cestu k pokoutnému užívání nového operačního systému Windows 8 značně ztížit. Řeč překvapivě nebude o Secure Bootu (byť to s ním nejspíše souvisí), ale o novém procesu OEM Activation 3.0. Jestliže pro Windows 7 stačil jeden klíč pro jednoho OEM výrobce, který bylo možné použít na hromadě počítačů, u Windows 8 už bude nutné, aby každý počítač měl svůj vlastní klíč a aby tento klíč byl vpraven i do firmwaru počítače (záměrně nepíšeme BIOSu, protože to bude v případě OEM Windows 8 už výhradně UEFI). OEM výrobcům je bude generovat přímo Microsoft a u něj se také budou instalace ověřovat. Již žádné offline aktivace jako u Windows 7, vše již pouze online. Mimochodem jedním z požadavků na fungující OA 3.0 je alespoň jedna MAC adresa v PC (typicky síťovka).

Windows 8 OEM Activation 3.0 - OA3 process

Fungovat to má zcela automaticky. Uživatel se nebude muset o nějakou aktivaci vůbec starat, systém se po zapnutí zákazníkem sám pokusí o aktivaci.

Neméně zajímavá je třešinka na dortu, která ovšem pochází z neoficiálních zdrojů. Windows Server 2012, který je serverovou verzí Windows 8, bude nadále používat OA 2.x, konkrétně 2.2, což by měla být jen lehce upravená verze OA 2.1/2.0. Jinými slovy proces aktivace bude velmi podobný tomu, jaký dnes známe u OEM verzí Windows 7. Ve finále tak pro potenciálního piráta bude minimálně zpočátku jednodušší přijít ke kopii Windows Serveru 2012 a provést s ní v zásadě totéž, co dosud dělal s Windows 7. Samozřejmě bude muset drobátko upravit nastavení sytému, aby se choval jako klientská verze, ale to už jistě snadno zvládnou patřičné skripty.

Nakonec o „pořešení aktivace“ už se stará hromada lidí, neboť Windows 8 již unikly na internet (pochopitelně nikoli v OEM verzi) a aktivační servery Microsoftu v tuto chvíli nechtějí s Windows 8 nic mít, takže se aktivace nekoná a uživatelé těchto systémů jedou povětšinou v tzv. „režimu vypršení aktivace“. V takovém režimu systém každou chvilku vybízí uživatele, aby svůj systém aktivoval. Windows 8 neobsahuje nic jako zkušební verzi na 30 dní, o potřebě aktivace informuje rovnou (takže je též úplně jedno, že máte k dispozici tisíc „rearmů“ ;-).

Windows 8 - detailní informace o licenci

Dokud svůj systém neaktivujete, nebudete moci ani upravit vzhled prostředí Metro.

Windows 8 - You need to activate Windows before you can personalize your PC

Obrazovka s výzvou, která se jednou za čas objeví, nevede jinam než do centra PC settings, kde je možné aktivaci provést, na této obrazovce se není ani možné jinam přepnout.

Windows 8 - Activate Windows

Klíč samozřejmě na aktivaci fungovat nebude, to se ostatně dozvíte, už když se pokusíte uniklou RTM verzi stáhnout.

Windows 8 - PC settings - Activate Windows

Co je ovšem zajímavé – systém vám nabídne možnost si klíč koupit. To není úplně špatný nápad, kvitujeme to coby snahu udělat z „pirátů“ legitimní platící zákazníky.

Windows 8 - Buy a product key online

Za „drobný poplatek“ (v přepočtu na Kč necelé čtyři stovky) si můžete ke klíči objednat i instalační médium. Samotný klíč vyjde v takovéto situaci na bez centíku €60 (v přepočtu na Kč zhruba 15 stovek), což zní docela zajímavě, i kdyby šlo o ceny bez DPH.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft ztíží pirátění Windows 8 novou formou aktivace

Čtvrtek, 9 Srpen 2012 - 22:40 | JML | asi mi něco uniklo, ale XP, podle toho co jsem...
Středa, 8 Srpen 2012 - 16:53 | BTJ | Dnes jsem si nainstaloval RTM verzi a do zadneho...
Středa, 8 Srpen 2012 - 16:39 | BTJ | Zvlaste kdyz tam ma nejspis nejaky darecek od...
Středa, 8 Srpen 2012 - 16:26 | Damel | No uvidíme co předvede v následujících dnech Čína...
Středa, 8 Srpen 2012 - 16:24 | WIFT | Hehe, to mě baví :)
Středa, 8 Srpen 2012 - 16:15 | HKMaly | A co kdyz je to tak, ze prvni rok budou Win8 jen...
Středa, 8 Srpen 2012 - 14:15 | Lada1 | byla to jeho neznalost. Nechtel jsem nic...
Středa, 8 Srpen 2012 - 12:59 | Damel | Zajímavé, zdá se že se snažení o "offline...
Středa, 8 Srpen 2012 - 11:22 | George eLzyx | nevím jestli je vhodné se tím takto veřejně...
Středa, 8 Srpen 2012 - 11:20 | George eLzyx | nelegálním způsobem aktivovaný SW si na své triko...

Zobrazit diskusi