Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NetBSD 7.1 přináší podporu karet Nvidia, Raspberry Pi Zero či novější Flash 24

NetBSD logo
Doby kdy bylo NetBSD unikátní počtem podporovaných platforem jsou tytam. Dnes světu kraluje Linux a NetBSD z něj přebírá řadu věcí.

Tvůrci NetBSD oznámili vydání verze 7.1, která není velkým krokem vpřed. Aktualizuje ale spoustu věcí (obligátní zlepšení stability, bezpečnosti a výkonu) a mezi novinkami přináší podporu běhu OS na Raspberry Pi Zero.

Dále došlo na počáteční podporu DRM/KMS (Direct Rendering Manager / Kernel Mode Settings) pro grafické karty s GPU Nvidia. Otevřený ovladač nouveau je k dispozici, ale zatím není aktivní ve výchozí instalaci/konfiguraci systému. V případě zájmu o zkoušení musíte v konfiguraci kernelu odkomentovat položky nouveau a nouveaufb. Dále přibyl ovladač vioscsi, díky němuž NetBSD podporuje disk Google Compute Engine.

Vrstva komatibility s Linuxem byla aktualizována, takž přidává například podporu pro Adobe Flash Player 24 (před pár dny přitom vyšel čerstvý Flash Player 25 pro Linux, který oproti 24 opravuje dalších 7 bezpečnostních chyb). A konečně jsou zde některá vylepšení síťové části.

Z dalších věcí heslovitě zmiňme podporu Apple Magic Trackpad, 5G (mobile) LPC, podporu CPU a čipsetů rodiny Intel Braswell či opravu chyby při připojování k 5GHz „ápéčkům“.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NetBSD 7.1 přináší podporu karet Nvidia, Raspberry Pi Zero či novější Flash 24

Pondělí, 20 Březen 2017 - 14:04 | hor411 | Ano. A wscons furt neumí UTF-8 ... jako chápu že...

Zobrazit diskusi