Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spor Nikonu se Sigmou v závěru: Sigma patenty neporušila

Sigma OS zoom lens diagram
Před dvěma lety se Nikon rozhodl žalovat Sigmu, protože podle něj porušila jeho patenty, které se týkají optické stabilizace. Po celou dobu nebylo o případu prakticky slyšet - až dosud.

Téměř dva roky je dlouhá doba, a tak si dovolíme ocitovat příslušný odstavec naší původní zprávy z května 2011:

Nikon oznámil, že chystá žalobu na Sigmu, která údajně porušila patenty týkající se optické stabilizace objektivů (čísla 3,755,609 a 3,269,223). V „právničtině“ jde o zoomovací objektiv, který je schopen posunu obrazu a zařízení vybavené ultrazvukovým motorem s detektorem vibrací. Nikon by rád viděl kompenzaci ve výši 12,6 miliard jenů (asi $154 milionů); co by ráda Sigma, nám zatím není známo, dosud neposkytla oficiální vyjádření.

Dostupné informace jsou velmi strohé, ale zároveň zcela jasné: Nakonec došlo na spor ohledně patentu na optickou stabilizaci zoomových objektivů. Soud v Tokiu rozhodl, že patent Nikonu je pouze kompilátem několika již známých objevů a jako takový je neplatný. Pro Sigmu to znamená, že nic neporušila a je tudíž z obliga. Nikon se závěrem soudu spokojen není (čemuž se nedivíme, vezmeme-li v potaz náklady na dvouletý spor a odepsání patentu) a zvažuje odvolání.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Spor Nikonu se Sigmou v závěru: Sigma patenty neporušila

Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 17:56 | zoki | Konečne víťazí zdravý rozum.

Zobrazit diskusi