Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zenové notebooky budou dostupné ve druhé polovině roku 2017

Zen Hot Chips 17
V zimě jsou očekávány samostatné 6- až 8jádrové procesory Summit Ridge pro desktop, na jaře serverové modely, zhruba v červnu APU Raven Ridge. Nyní se dozvídáme, kdy dojde na notebooky…

Stručný přehled produktů postavený na jádrech architektury Zen sice byl rekapitulovaný už v úvodu, ale pro představu bude lepší uspořádat produkty do tabulky, která lépe ilustruje vzájemnou posloupnost. Řádky znázorňují čas (kvartály), sloupce pak různé segmenty trhu. Víme, že v prvním kvartálu dojde k uvedení očekávané procesorové platformy Summit Ridge s až osmi procesorovými jádry (a bez integrovaného GPU). O čipsetech pro tuto produktovou řadu (A320, B350, X370) už jsme si řekli; pokud potřebujete osvěžit paměť, nahlédněte sem.

AMD se už před časem nechala slyšet, že číslo 2 v žebříčku priority dostala serverová platforma Naples, takže její vydání logicky bude následovat v jednotkách měsíců po Bristol Ridge, zřejmě ve druhém kvartálu (duben až červen). Platformu Naples už AMD předvedla, pochlubila se i výkonem 3GHz osmijádrového Zenu oproti 3GHz osmijádrovému Broadwellu, který výkonnostně překonala. K tomuto testu jsme ale měli řadu výhrad - především to, že o reálném výkonu nevypovídá, protože procesory Intelu poběží na výrazně vyšších taktech a navíc render v Blenderu bude patrně nejpříznivější situací pro Zen. Je tedy pravděpodobné, že produkty v reálné konfiguraci budou podávat diametrálně odlišné výsledky a Zen se Broadwellu nanejvýš přiblíží v několika specifických testech, přičemž ve většině bude výrazně blíž předešlým generacím Intelu.

ZendesktopnotebookyserveryHPC
Q1 2017Summit Ridge
CPU, 6-8 jader
   
Q2 2017  Naples
CPU, až 32 jader
 
Q3 2017

Raven Ridge
APU, 2-4 jádra, ≤768 SP

?Raven Ridge
APU, 2-4 jádra, ≤768 SP
  
Q4 2017  

?Zeppelin
SoC, 16 jader CPU
Greenland GPU

Jako třetí se uvedení dočká APU Raven Ridge s až čtyřmi jádry Zen a až 768 stream-procesory v grafickém jádru, patrně architektury Vega. O tom příliš nevíme, snad jen že nabídne plnou multimediální výbavu pro přehrávání 4k videa se vším všudy (HDR, výstupy, plně HW podpora) a 3D výkon integrované grafiky přinejmenším na úrovni současně dostupných konzolí, tj. zhruba jako u mobilního Radeonu RX 460.

Amd Mobile Cpu Apu Roadmap 2017

Podle nových zpráv bude Zen ve světě notebooků reálně dostupný ve druhé polovině roku 2017 a vzhledem k tomu, že oficiální plány AMD neuvádějí žádný jiný Zenový produkt pro notebooky než právě Raven Ridge, můžeme prakticky s jistotou říct, že půjde právě o toto 4-35W APU. Protože se předpokládalo, že APU Raven Ridge bude vydané již koncem druhého kvartálu, je možné připustit, že nejprve dojde na desktopovou variantu a teprve o několik měsíců později se upgradu dočkají i notebooky.

Nakonec můžeme připomenout i výpočetní (HPC) produkt Zeppelin integrující až 16 jader (dva kusy křemíku) Zen propojené rozhraním GMI s jádrem Greenland (architektura Vega, vedou se debaty, zda je toto jádro pouze podobné, nebo totožné s desktopovou variantou Vega 10). Propojení přes GMI oproti PCIe nabízí vyšší přenosovou rychlost a hlavně nižší latence. Procesorová část bude přes čtyři kanály paměťového řadiče propojena s DDR4, grafická přes 2048bit rozhraní s HBM pamětmi. Uvedení tohoto výpočetního produktu neočekáváme dříve než za rok.

Diskuse ke článku Zenové notebooky budou dostupné ve druhé polovině roku 2017

Středa, 21 Září 2016 - 01:59 | Tom | pokud nabidne dobry pomer vykon/cena/spolehlivost...
Úterý, 20 Září 2016 - 23:32 | Gaunter | "Pro AMD bude nejspis opravdova priorita...
Úterý, 20 Září 2016 - 19:34 | Peter Fodrek | Nie nemáte. Len som hľadal to najlacnejšie od...
Úterý, 20 Září 2016 - 18:23 | Gath G | Mám vidiny, nebo jindy nadstandardně seriózní...
Úterý, 20 Září 2016 - 14:25 | Peter Fodrek | Napr. Cenník Intelu http://www.intc.com/priceList...
Úterý, 20 Září 2016 - 14:15 | JoHnY3 | Podle me se servery spechaji i kvuli setrvacnosti...
Úterý, 20 Září 2016 - 13:40 | tombomino | Pro AMD bude nejspis opravdova priorita Servery.....
Úterý, 20 Září 2016 - 13:25 | Mirda Červíček | To je chyba. Notebooky měly mít prioritu kvůli...

Zobrazit diskusi