Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový seťák Panasonic Lumix G Vario 14-42mm F3.5-5.6 II ASPH Mega OIS je výrazně menší

tři objektivy Panasonic
Pokud něco škodí bezzrcadlovkám, tak jsou to velké kitové zoomy. Panasonic s tím bojuje na dvou frontách: speciálním PowerZoom objektivem a novým zmenšeným seťákem...

Ono je to jasné: koupili jste kupříkladu nějaký ten Olympus E-PLx Mini, nebo Panasonic Lumix GFx a k tomu malému tělíčku jste dostali velký kitový zoom. Nad velkým snímačem prostě prťavoučký objektiv jako u 1/1,7" či 1/2,3" snímačů prostě nelze realizovat. Olympus to u svých strojů vyřešil konstrukcí, která je ve vypnutém stavu zasunutá, ale při focení objektiv značně vyčuhuje z těla. Panasonic až donedávna měl poměrně velké setové objektivy (ať již úplně původní s rozsahem 14-45 mm, nebo pozdější 14-42 mm). Změna přišla v roce 2011 s PowerZoom objektivem (celým jménem LUMIX G X VARIO PowerZoom 14-42mm f3.5-5.6 ASPH), elektricky ovládaným zoomem po vzoru běžných kompaktů. S ním jsou přístroje formátu Micro Four Thirds velmi skladné.

Zpočátku s ním byly poměrně problémy, ještě někdy v loňském roce se objevovaly stížnosti uživatelů, že optická stabilizace má mizernou účinnost na delší ohniska, ale Panasonic to zjevně vyřešil (možná upgradem firmwaru), jelikož už zhruba rok je klid. Ale PowerZoom kity jeho bezzrcadlovek jsou výrazně dražší než ty s klasickým objektivem s ručně ovládaným zoomem.

Těm Panasonic letos připravil novou zmenšenou verzi tohoto setového skla Lumix G Vario 14-42mm F3.5-5.6 II ASPH Mega OIS dostal výrazně menší rozměry a podobně jako PowerZoom umí ostřit už od 20 cm, zatímco dřívější verze uměla od 30 cm.

Tohle je vývoj, který vidíme rádi, ještě raději než zvyšování počtu megapixelů, jelikož takový vývoj rozhodně zvyšuje komfort používání. Samozřejmě takto pozitivně lze nový seťák hodnotit jen za předpokladu, že zmenšení velikost a úprava optické konstrukce není na úkor jeho optických kvalit (mimochodem si všimněte, že nový seťák nemá nejmenší rozměr na nejširším ohnisku, ale zhruba uprostřed).

PS: sluší se dodat, že malinké seťáky nejsou jen doménou Panasonicu. Umějí je i jiní, navíc třeba Samsung a Sony používají větší APS-C snímače. Když odbočíme od zoomů, pak třeba u Olympusu sluší zmínit (opticky slabší) 17/2,8, u Panasonicu pak (oblíbený) pancake 20/1,7 (ten se nyní dočkal nové verze), případně u Samsungu jeho sérii malých pancaků 16/2,4, 20/2,8 či 30/2,0 (ten jsme testovali). Asi absolutně nejmenším je pancake 40/2,8 XS, který Pentax uvedl s bezzrcadlovkou K-01, ale ten těžko počítat, když je určen pro přístroje standardních zrcadlovkových rozměrů vybavené bajonetem Pentax K.

Tagy: 
Zdroje: 

na motivy DPReview

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový seťák Panasonic Lumix G Vario 14-42mm F3.5-5.6 II ASPH Mega OIS je výrazně menší

Pondělí, 22 Červenec 2013 - 13:12 | xvasek | A jak je to se "skládáním"? Já osobně...

Zobrazit diskusi