Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia aktualizovala starý ovladač 304.xx pro Linux

Majitelé fosilních GeForce 6 a 7 by měli zbystřit. Nvidia vydala novou verzi staré řady ovladače 304.xx, která přidává podporu nových kernelů.

Nový ovladač Nvidia 304.1210 má dva body: za prvé vylepšuje kompatibilitu se současnými kernely (minimálně 3.13, v těchto dnech dokončovaný kernel 3.14 zatím nepotvrzen) a za druhé opravuje chybu, která bránila fungovat požadavkům rozšířeného protokolu Xinerama při zapnutém RandR.

Ač tento ovladač podporuje všechny GeForce od zastaralé řady 6 po GTX 600, doporučujeme jeho použití jen pro GeForce 6 a 7. Cokoli novějšího, tedy CUDA generace GeForce 8 a vyšší, je stále podporováno v aktuálním ovladači, který je v tuto chvíli ve verzi 334.xx.

Nedávno jsem se tu v jednom článku zmiňoval, jak se Nvidia vzorně stará o velmi letité grafické karty. Toto je další potvrzení této skutečnosti. Nicméně kdybych mohl navrhnout nějaké zlepšení, tak to bude otevření kompletní dokumentace GPU starších GeForce 8. Vždyť to není ani unifikovaná architektura, ani podpora H.264 v dekodéru, takže si nedokáži představit, jaké věci by mohly tomuto kroku vadit. Kontrolu nad vývojem ovladače by pak jistě s chutí převzala komunita, jako je tomu u starých karet ATI/AMD.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia aktualizovala starý ovladač 304.xx pro Linux

Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 17:06 | Zlomená Haksna | Grafika, ktera je o 4 generace novsi stoji v...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 15:51 | HKMaly | A co majitele GeForce 4? ... no co, stejne uz...

Zobrazit diskusi