Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První Maxwell míří do low-endu, přijde ještě v prvním kvartálu

James Clerk Maxwell
Ani s generací Maxwell se zřejmě nic nemění na zaběhlé praxi posledních let, tedy začít s novou generací od menších čipů. Jádro s nízkou spotřebou lze navíc úspěšně využít v mobilní sféře…

Generace Maxwell má dále pokračovat ve vývoji energetické efektivity. Výrobci grafických čipů se už dávno nemohou spoléhat pouze na nové výrobní procesy, protože ty přicházejí v čím dál větších časových intervalech a hlavně už nepřinášejí tak výrazná snížení spotřeby jako dříve.

Budeme-li přikládat nějakou váhu zvěstem, které se o Maxwellu šíří, mělo by po stránce grafické architektury jít o menší změnu než v případě Kepleru (oproti Fermi, jejíž unifikované jádro běželo na vyšších taktech než zbytek čipu). Na druhou stranu je v souvislosti s touto generací uváděna integrace procesorových ARM jader generace Denver. Server Softpedia zmiňuje jejich přítomnost i v rámci prvního čipu GM107 - není ale zřejmé, kde tuto informaci vzal (zdroje ji neuvádějí) a navíc je poněkud v rozporu se staršími zprávami, podle kterých se integrace procesorových jader měla týkat jen velkých (HPC) čipů.

Fudzilla předpokládá, že produkty s GPU GM107 nahradí stávající karty s čipem GK208, tedy GeForce GT 630 a GT 640, následně asi i GT 650. Zda půjde o náhradu cenovou nebo výkonnostní, ale zpráva nespecifikuje. S ohledem na spotřebu máme očekávat využití nového jádra i v nových řadách notebooků. Uvedení novinek proběhne do konce prvního kvartálu, podle starších zpráv na přelomu února a března.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku První Maxwell míří do low-endu, přijde ještě v prvním kvartálu

Pondělí, 13 Leden 2014 - 14:17 | no-X | U Kepleru se nic jako ohlášení/představení/paper-...
Pondělí, 13 Leden 2014 - 13:31 | Anonym | ted je otazka kdy se ale skutecne dostanou do...

Zobrazit diskusi