Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia uvádí čipsety nForce4 SLI XE a nForce4 Ultra pro Intel platformu

nVidia nForce4 SLI XE logo
Tak nám nVidia připravila zase nějaké to překvapení. Dnes je jím uvedení dvou nových čipsetů pro procesory Intel: nForce4 Ultra (low-end, který v Intel platformě od nVidie chyběl) a nForce4 SLI XE. Tak, a teď se budete asi ptát, co to bude ten nForce4 SLI XE zač, když pro Intel procesory má nVidia jak klasický SLI čipset (×8/×8) nForce4 SLI Intel Edition, tak i „plnotučné řešení“ (×16/×16) v podobě nForce4 SLI ×16. Když budete číst dále, tak se to dozvíte. (Mimochodem: Také jste si všimli, že od dob uvedení nForce4 SLI ×16 už asi nVidia nemá toho grafika, co mívala? Loga posledních čipsetů jakoby šil nějaký stážista na koleni.)

Čipset nForce4 SLI XE byste si možná chtěli podle písmenek XE zařadit někam nad klasický nForce4 SLI (Intel Edition). Není tomu tak, nForce4 SLI XE jde právě pod něj, tedy mezi nForce4 SLI a nForce4 Ultra.

Cenový žebříček nForce4 čipsetů Intel platformy

Sama nVidia jej uvádí jako konkurenci k Intelovu i945P, ovšem s mnoha možnostmi navíc, kde SLI je jen jedna z nich (namátkou zmiňme gigabitovou síťovku, ActiveArmor firewall a další). Ostatně proti i945P nVidia řadí i nyní nový nForce4 Ultra, kterému chybí jen ta podpora SLI. Koneckonců právě původní nForce4 SLI Intel Edition má dnešnímu nForce4 SLI XE uvolnit na trhu místo.

Blokové schéma

nForce4 SLI XE

Popis čipsetu nVidia nForce4 SLI XE

nForce4 Ultra

Popis čipsetu nVidia nForce4 Ultra

Sami už určitě podle obrázků poznáte, že jižní můstek, pardon, MCP (Media and Communication Processor) je u obou stejný, byť pokaždé značený příslušností ke svému nadřízenému „severnímu můstku“ alias SPP (System Platform Processor). Jakmile se však podíváte na čipy, zjistíte, že právě dnes uváděný MCP je jedinou novinkou, ostatní čipy už vlastně známe.

Čipy SPP a MCP

Mrkněme se tedy nejprve na čipy nForce4 SLI IE:

nForce4 SLI Intel Edition

nForce4 SLI Intel Edition SPP (System Platform Processor) nForce4 SLI Intel Edition MCP (Media and Communications Processo

A nyní nové nForce4 SLI XE a nForce4 Ultra:

nForce4 SLI XE

nForce4 SLI XE SPP a MCP čipy

nForce4 Ultra

nForce4 Ultra SPP a MCP čipy

Rozhodně nelze přehlédnout nový MCP. Na druhý pohled také nelze přehlédnout nápadnou podobnost mezi všemi SPP čipy. Nicméně vidět u nVidie MCP čip tohoto „staršího vzezření“, tedy ve starším pouzdře, to je skoro podezřelé. Je více než jisté, že oba MCP jsou jeden a tentýž, ostatně z blokových schémat je patrné, že se nijak neliší ani svými vlastnostmi. Oba SPP čipy se pak od sebe budou velmi pravděpodobně lišit jen nějakou drobností, jakou se třeba lišily nForce4 SLI od nForce4 Ultra, oba z AMD platformy (z materiálů, které nVidia poskytuje, však není skutečně mezi čipy na pohled žádný rozdíl).

Vraťme se ale k jižnímu můstku a ptejme se, proč nVidia přináší něco nového, když mohla vzít stávající MCP čip, který je vlastně klasickým nForce4 Ultra čipsetem pro AMD platformu (ten sestává jen z jednoho čipu). Oba komunikují se SPP pomocí HyperTrasportu, nač tedy měnit osvědčenou konfiguraci?

Odpověď je možná složitější, než jen poukázání na fakt, že nový MCP zvládá HD Audio, které původní MCP nemá (ten disponuje jen „obyčejným“ 8kanálovým zvukem, který nemá s HD Audio nic společného). Možná jste si už všimli, že nyní uváděný MCP také podporuje „jen“ 8 USB 2.0 portů, starší MCP jich zvládl 10. Další vlastnosti jsou prakticky stejné. Ostatně pojďme se na všechny nForce4 čipsety pro Intel platformu podívat v tabulce:

Srovnání nForce4 čipsetů platformy Intel

nForce4
SLI ×16
nForce4
SLI
nForce4
SLI XE
nForce4
Ultra
Podpora procesorů Pentium XE
Pentium D
Pentium 4 XE
Pentium 4
Celeron D
Pentium XE
Pentium D*
Pentium 4 XE
Pentium 4
Celeron D
Pentium XE
Pentium D
Pentium 4 XE
Pentium 4
Celeron D
Pentium XE
Pentium D
Pentium 4 XE
Pentium 4
Celeron D
Sběrnice procesoru 1 066 MHz 1 066 MHz 1 066 MHz 1 066 MHz
Podpora pamětí DDR2-667 DDR2-667 DDR2-667 DDR2-667
PCI Express linky 40 20 20 20
SLI 2×16 2×8 2×8 Ne
ActiveArmor Firewall Ano Ano Ano Ano
ActiveArmor Secure Networking Engine Ano Ano Ne Ne
nVidia nTune Ano Ano Ano Ano
nVidia MediaShield (RAID 5, UI, SATA2) Ano Ano Ano Ano
Audio AC’97 AC’97 HD Audio HD Audio
USB 2.0 10 10 8 8

* - nepodporuje Pentium D 820

Nový MCP čip se v této tabulce rozhodně přehlédnout nedá. Všimněte si, že kromě chybějících zmíněných dvou USB portů a nově přítomného HD Audia postrádá také ActiveArmor Secure Networking Engine, což je, jak jistě víte, firewall, který většinu práce bere na sebe a nezatěžuje tak procesor počítače. Právě ten v novém MCP není, takže ActiveArmor firewall je zde pouze softwarový, stejně jako u základního nForce4 (non-Ultra) čipsetu.

Osobně jsem se domníval, že jde o první ovoce ze spojení firmy nVidia s ULi, protože nVidia měla právě o MCP čipy ULi zájem a moc se jí líbily (možná hlavně kvůli HD Audiu). Design také není podobný tomu, co nVidia v současné době vyrábí, takže by tu byla jistá možnost, že by vlastně tvůrcem tohoto nového MCP byla právě firma ULi. Nenašel jsem však u ULi žádný produkt, který by vlastnostmi (a vzhledem) tomuto MCP odpovídal. Buď je to tedy exkluzivní zakázka ULi pro nVidii, nebo si to nVidia udělala sama. A nebo jí tento MCP vyrobil někdo úplně jiný.

Update 27. ledna: Jsem já to ale hlava děravá. Úplně jsem zapomněl, že nVidia 20. září loňského roku uvedla čipset GeForce 6100 a k němu řadu nForce 400, přesněji čipy nForce 430 a 410. Jižní můstek, který nyní nVidia prezentuje jako nForce4 Ultra MCP nebo nForce4 SLI XE MCP, není nic jiného než čip nForce 430. Schválně se podívejte na tehdy představenou vzorovou základní desku, kde je onen čip k vidění. No, řeknu vám, vzít dva staré čipy a udělat z nich nový čipset, to je opravdu umění...

Tak jako tak, nForce4 SLI XE a nForce4 Ultra pro Intel platformu je tady. Základní desky mohou vypadat třeba tak, jako tyto vzorové od nVidie:

Ukázky vzorků základních desek

nForce4 SLI XE

Vzorová základní deska nVidia s čipsetem nForce4 SLI XE

Vzorová základní deska nVidia s čipsetem nForce4 SLI XE

nForce4 SLI Ultra

Vzorová základní deska nVidia s čipsetem nForce4 Ultra

Vzorová základní deska nVidia s čipsetem nForce4 Ultra

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku nVidia uvádí čipsety nForce4 SLI XE a nForce4 Ultra pro Intel platformu

Pátek, 27 Leden 2006 - 00:13 | WIFT | To jsem ale pako, sypu si popel na hlavu. Už vím...
Úterý, 17 Leden 2006 - 20:38 | Slavomir | acheron: samo, ze hej. ad mainboard: je to len...
Úterý, 17 Leden 2006 - 19:55 | acheron | A ten konektor v levem dolnim rohu desky je dalsi...
Úterý, 17 Leden 2006 - 18:56 | Anonym | Automaticke rozpoznavaniae mali aj posledne AC97...
Úterý, 17 Leden 2006 - 18:44 | Anonym | Kdyz uz autor v clanku zminuje ze HD Audio je...
Úterý, 17 Leden 2006 - 18:04 | czbacil | Tak opravdu ten chladic na chipsetu je super, na...
Úterý, 17 Leden 2006 - 17:35 | Anonym | Hmmm, aj mna zarazil ten chladic...sak takyto...
Úterý, 17 Leden 2006 - 16:21 | Anonym | To je riadny chladič, takmer ako na procesor...

Zobrazit diskusi