Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia uvolnila podepsané firmwary pro GeForce GTX 900, vývoj nouveau může začít

Geforce Gtx 980 Vs Geforce Gtx Titan X
Podpora modernějších GPU než Kepler (GeForce GTX řady 600 a většina 700) v linuxovém jádru poměrně vázne až drhne. Na vině je velmi laxní přístup Nvidie v poskytování klíčových potřebných prvků pro vývoj ovladače, což se nyní pro řadu GTX 900 mění.

Než se ale pustíme do devítistovky, jen doplním, že kupříkladu ani první generace Maxwellu, tedy GeForce řad GTX 750, dodnes nemají v ovladači nouveau použitelnou podporu. I dnes se při použití nouveau na těchto kartách dostane uživateli rozpadajícího se GUI a chybových hlášek, což vše plyne z komplikovaností vývoje. Stejně jako pro GTX 750, tak i pro „Maxwell 2.0“ je doporučeno používat uzavřený ovladač od Nvidie.

Nicméně situace pro GeForce GTX řady 900 se nyní může zlepšit. Nvidia konečně rok a půl po vydání karet vydala (prostřednictvím Alexandra Courbota, svého člověka) i podepsané obrazy firmwaru a podpůrný kód, díky čemuž lze doplnit kvalitnější podporu do ovladače nouveau jinak než jen a pouze vleklým procesem reverzního inženýrství. Jedná se o kód pro GPU GM200 a GM204 (GM206 bude následovat brzy). Nvidií podepsané obrazy firmwarů jsou nyní na GitHubu, ale očekává se jejich začlenění do balíčků linux-firmware, jakmile bude hotova související podpora.

Součástí je i secboot, což je kus kódu, který umožňuje kernelovému ovladači načítat takto podepsaný firmware. K celku bude potřeba ještě doplnit podporu v Mesa / Gallium 3D ovladači, což by nemělo zabrat tolik času. Otázkou tak pouze zůstává, kdy všechny potřebné patche probublají svými systémy a podpora pro GeForce poslední řady se objeví ve stabilním linuxovém jádru. Předběžně se předpokládá, že by se mohlo stihnout začlenění v rámci cyklu kernelu 4.6.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia uvolnila podepsané firmwary pro GeForce GTX 900, vývoj nouveau může začít

Čtvrtek, 18 Únor 2016 - 14:37 | Anonym | Ona nVidia je autorem "Nouveau"...
Čtvrtek, 18 Únor 2016 - 12:38 | Karáš Svorka | Fake, každý moc dobře ví, že nvidia má nejlepší...

Zobrazit diskusi