Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NXP Semiconductors koupila za 12 miliard dolarů firmu Freescale Semiconductor

Společnost NXP Semiconductors dokončila 7. prosince převzetí Freescale Semiconductor. Akcionářům bylo vyplaceno 6,25USD za akcii v hotovosti a 0,3521 akcie NXP. Celková cena obchodu byla 11,8 miliardy, resp. 16,7 miliardy USD po započtení závazků Frescale.

Svoji samostatnou existenci tak končí další kdysi významný výrobce desktopových, v posledních letech ale spíše embedded procesorů.

Značka Freescale vznikla v roce 2003 odštěpením procesorové divize americké společnosti Motorola, osvědčeného hráče na trhu, který svůj první procesor označený jako 6800 totiž uvedl už v roce 1974. Proti stávající konkurenci se vyznačoval zejména tím, že mu stačilo jedno napájecí napětí (Intel i8080 vyžadoval tři) a i přes vysokou cenu se dostal do několika počítačů začínající mikropočítačové revoluce, jmenujme například Altair 680 nebo Tektronix 4051. Záhy jej ale vytlačily mnohem levnější procesory 6501/6502 od MOS Technology - malé firmy, kterou založili bývalí inženýři Motoroly. Motorola se problém s novým soupeřem rozhodla řešit soudně, následkem čehož byl MOS 6501 (pinově kompatibilní s 6800, ne však softwarově) stažen z prodeje, cena 6800 byla dramaticky snížena, ale i tak se už v osmibitech neprosadila.

Šestnácti resp. dvaatřicetibitové procesory řady 68000 byly o poznání úspěšnější. Na počátku 80. let se objevily v profesionálních pracovních stanicích (Sun-1, SGI IRIS 1000/2000, HP 9000) a o několik let později jim prakticky patřil trh prvních počítačů s grafickým uživatelským rozhraním. V roce 1983 přišly počítače Apple Lisa a Sinclair QL, v roce následujícím Macintosh a ještě o rok později Commodore Amiga a Atari ST a všechny v sobě měly procesor 68000 nebo odvozený. Po několika vývojových generacích a poté, co se v první polovině 90. let přestal používat v desktopech, usídlil se ve variantě DragonBall v kapesních zařízeních od Palm Computing a pod označením ColdFire na embedded trhu.

Motorola se mezitím ve spolupráci s Apple a IBM (AIM aliance) podílela na vývoji procesorů architektury PowerPC, které Apple používal ve svých počítačích až do roku 2006. První tři generace dodávaly do jablečných počítačů obě společnosti, čtvrtou generaci výhradně Motorola a naopak pátá generace byla plně v režii IBM, u Freescale se ji nepodařilo dokončit.

Desktopové procesory tak u Freescale skončily už v první dekádě současného tisíciletí, na trhu embedded zařízení a automobilové elektroniky šlo ale o jednoho z největších hráčů až do samého konce, v druhé jmenované oblasti byl Freescale dokonce světovou dvojkou.

Tagy: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NXP Semiconductors koupila za 12 miliard dolarů firmu Freescale Semiconductor

Žádné komentáře.