Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

OCZ prý postaví SSD Vertex 5 na řadiči Indilinx Barefoot 3

OCZ Indilinx
Podle vše se tento známý výrobce SSD chystá opět o něco snížit svoji „závislost“ na řadičích SandForce, neboť pro řadu Vertex nyní plánuje to, s čím přišly na svět SSD Vector, řadič z vlastní produkce…

Vectory jsou přeci jen ale poněkud dražší než typická SSD se SandForce SF-2241, tak bude zajímavé sledovat, jestli se OCZ podaří zachovat konkurenceschopnost řady Vertex i s pátou generací. U ní pochopitelně můžeme očekávat to, s čím dnes přichází na trh prakticky 99 % SSD, tedy použití 19 či 20nm čipů (Nordic Hardware hovoří o 20nm, což by značilo čipy Micron). Řadič Indilinx Barefoot 3 je od odkoupení této firmy OCZkem již plně interní záležitost, očekávat ale můžeme trochu jiný firmware než mají Vectory, případně nějaké drobnější okleštění parametrů, aby se zachovala výhodnost dražších SSD Vector.

OCZ Vector - Obrázek 1OCZ Vector - Obrázek 2
OCZ Vector v plné kráse.

OCZ má pochopitelně těžkou pozici, na SSD trhu v nižších segmentech útočí „levná čínská konkurence“ prodávající Sandforce SF-2241 SSD s minimální marží, používaje k tomu prakticky hotovou stavebnici, na kterou jen lepí vlastní samolepku a samozřejmě se stále hledají cestičky, jak na vlastní konstrukci co do množství a kvality použitých materiálů ušetřit ještě pár dalších centů. Hodně tomuto trendu napomohla nejnovější generace NAND flash čipů, které potřebují chladit zase o něco méně oproti předchozím, v podstatě prakticky vůbec. Uvidíme, kam se tento trend vyvine.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku OCZ prý postaví SSD Vertex 5 na řadiči Indilinx Barefoot 3

Středa, 17 Duben 2013 - 14:29 | mikeczcom | A já měl za to že dnes nejčastější je SF-2281...

Zobrazit diskusi