Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Analytici hádají, že Scorpio vyjde na <$400 i >$700

Xbox Scorpio Engine Onboard
V obou odhadech se patrně mýlí. Postupy, kterými k částce ~$700, jsou totiž poměrně dětinské…

Microsoft představil specifikace Xbox Scorpio: osmijádrový Jaguar, moderní GPU se 2560 stream-procesory na téměř 1200 MHz, 12GB 6,8GHz GDDR5, 384bit sběrnice. Po přečtení těchto parametrů začaly některým analytikům vstávat vlasy na hlavě a jali se vyčíslit, jak draho může tato konfigurace vyjít.

Scorpio za více než $700

Lewis Ward z IDC konstatoval, že bude stát $700 nebo více: „Očekávám, že základní hardware vyjde kolem $650, takže pokud na tom chce mít Microsoft vůbec nějakou marži, vyjde Scorpio na koncových $700 nebo víc.“

Zajímavější je ovšem Wardovo vysvětlení, jak ke svým závěrům přišel. Otevřel si ceník společnosti Alienware, vyhledal nejlevnější „VR-ready“ PC (což je sestava s Intel Core i5-7400 a Radeonem RX 480) a z jeho ceny vyšel. Z principu není možné říct, že se Ward nemůže nějakým zázrakem trefit, ovšem lze říct zcela jistě, že takový způsob vyčíslení hodnoty konzole kulhá na všechny nohy.

V první řadě musíme zohlednit, že konzole je osazena jediný čipem, SoC, který integruje krom grafiky a procesoru i čipset a všechny základní řadiče. S tím nám vyplouvá na povrch, že cena takového řešení je nižší o všechna samostatná pouzdra použitá v PC (pouzdro CPU, GPU, čipsetů, řadičů...). Dále - Core i5-7400 je mnohem větší čip než Jaguar (osm jader Jaguar má na původním 28nm procesu asi 25 mm², na 16nm lze očekávat ± polovinu, tj. ~12,5 mm²), přičemž Intel Core i5-7400 se svými velkými jádry a nevyužitým integrovaným GPU dosahuje 123 mm². Tím jsme o řád v jiných rozměrech a tudíž i nákladech na procesorovou část.

Xbox Scorpio Hardware

Další rozdíl spočívá v tom, že zatímco sestava od Alienware má samostatnou paměť pro systém (DDR4) a samostatnou na grafice (GDDR5), Scorpio má paměť jednu; tudíž jsou náklady v tomto ohledu nižší (při stávajících cenách DDR4 docela nezanedbatelně). Z důvodu jednotné paměti, integrace do SoC i jedné paměťové sběrnice klesají náklady na PCB. Stejně tak na integrované SoC nejsou třeba dva chladiče, ale jen jeden. Dále se nezapočítávají marže, ze kterých se musí uživit výrobce grafických karet, tento mezistupeň není u integrovaného řešení třeba. Při objemech výroby a montáže, jaká je typická pro konzole, budou i náklady na výrobu a testování trochu jiné, než u amerického výrobce značkových PC sestav.

Scorpio za méně než $400

Diametrálně odlišný názor odprezentoval Michael Pachter, analytik společnosti Wedbush Securities. Ten vyšel z obdobně jednoduchého předpokladu jako Ward, ovšem výchozím bodem pro něj byla cena Playstation 4 Pro ($399). Domnívá se, že když bude Xbox Scorpio dražší, nebude přímo s Playstation 4 Pro srovnáván. Tím přijde o příležitost vyjít z tohoto srovnání jako jasný vítěz a zajistit si prodeje na úkor konzolí od Sony. Z čeho se zaplatí větší paměť, větší integrovaná grafika nebo další prvky, kterými Playstation 4 Pro nedisponuje, s tím už si Pachter starosti nedělá.

Realita?

I když se lze divit, jakými způsoby profesionální analytici vyčíslují hodnotu hardwaru, nelze jim mít za zlé jejich celkovou zmatenost. Ta může reflektovat i chování Microsoftu, které je v tomto ohledu vše, jen ne konzistentní. Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, v prosinci na dotaz ohledně ceny odpověděl: „Chci mít [cenu] Scorpio na úrovni konzolí, nesnažím se soupeřit s high-endem.“ Na druhou stranu později prohlásil: „Scorpio bude prémiová konzole. Bude stát více než S, samozřejmě, k tomu směřujeme. Zatím jsme žádnou cenu neohlásili, ale musíme si být jisti, že co jsme do Scorpia nainvestovali půjde ruku v ruce s požadavky high-endového uživatele a to znamená vyšší cenu.“

Pokud jednou Spencer potvrdí, že cenově nepůjde o high-end a v zápětí prohlásí, že de facto o high-end půjde, pak je jasné, že z toho ani analytici nemohou být příliš moudří. Vzhledem k tomu, že v tom ani Microsoft ještě nemá jasno, je asi předčasné se o nějaký přesný odhad ceny pokoušet; na druhou stranu lze říct, že jak ~$399, tak >$700 jsou částka na okraji pravděpodobného spektra možných cen. Což zároveň indikuje, že by realita mohla být někde kolem $499, možná trošku víc ($549?), pokud se Microsoft rozhodne pro začátek cenu lehce nadsadit, aby měl prostor pro reakci na případnou slevu konkurenční Playstation 4 Pro.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Analytici hádají, že Scorpio vyjde na <$400 i >$700

Úterý, 18 Duben 2017 - 03:11 | tombomino | Pridal bych jeste do te doby nevidanou metodu...
Úterý, 18 Duben 2017 - 03:09 | tombomino | Officy do 2007 a jeste i 2010 byli ok. Od verze...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 17:58 | Polux | 1) Spencer uvedl, že cena se bude pohybovat v...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 11:37 | no-X | „napadá vás odvětví ve kterém MS hraje prim?“...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 11:21 | Kert | Já bych se vůbec nedivil kdyby to nakonec MS...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 11:04 | Gath G | Ten základ je sice "lyein"/"lysis...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 08:30 | Tudva | Se divim, ze nekdo bere analytiky vazne a zajima...

Zobrazit diskusi