Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zvěsti: Osmijádrový Zen 6850K má stát $299

Plánovanou cenu, silné i slabé stránky, řešené problémy a další údaje o Zenu zveřejnil zdroj, který se prezentuje jako „blízký AMD“. Jde samozřejmě o údaje, které nelze ověřit, ale pokud vás zajímají…

Zmíněný zdroj získané informace po částech zveřejnil na neveřejném diskusním fóru Carbonite (pro zobrazení je třeba schválená registrace), ovšem jeden ze členů je vynesl na veřejné diskusní fórum webu Semiaccurate, odkud se dostaly dál do světa. Z údajů je patrné, že člověk, od kterého zmíněný zdroj informace získal, má přístup k osmijádrovému / šestnáctivláknovému vzorku Zenu, který nese označení 6850K, ovšem s dodatkem, že nemusí jít o finální název. Název může připomenout APU Richland A10-6800K nebo šestijádrový-dvanáctivláknový Intel Core i7-6850K z generace Broadwell-E. Nebylo by divu, kdyby AMD nakonec použila jiné značení, na druhou stranu může podobným značením poukazovat, proti jakému produktu tento model staví.

Zdroj nicméně hovoří o tom, že společnost plánuje Zen 6850K uvést za oficiální cenu $299, která by byla poloviční oproti ceně zmíněného Broadwellu-E, takže může jít nakonec jen o shodu jmen. Nízká cena může ale souviset i s něčím jiným. Stávající vzorky podle zdroje obsahují určitý bug. Zdroj zmiňuje paralelu s TLB bugem Phenomu. AMD se problém podařilo obejít BIOSem, ovšem za cenu 30-40% poklesu výkonu. Není zatím jasné, zda půjde o finální stav, nebo společnost plánuje problém odstranit v další revizi čipu, případně pracuje na BIOSu, který by problém obcházel bez tak významného dopadu na výkon.

Na druhou stranu se zpráva vyjadřuje pozitivně o výkonu FPU a implementaci SMT („hyper threading“), kterou společnost označuje zkratkou SMU. Bez zmíněného BIOSu, který snižuje výkon o zmíněných 30-40 %, se Zen díky tomu jeví jako vcelku konkurenceschopný produkt. Nicméně aktuální realita je taková, že pro bezproblémový chod je toto řešení nutné. Z toho důvodu a řešení dalších záležitostí je v současnosti příprava na vydání procesoru pozadu oproti plánům. Řadič prozatím podporuje paměti jen do DDR4-2133.

Podivné informace se týkají BIOSu. Ten je přinejmenším u současných vzorků umístěn na procesoru (není jasné, zda přímo v křemíku, nebo na samostatném čipu pod IHS) a manipulace s ním je velmi problematická. BIOS nenabízí žádné možnosti co do přetaktování (to je třeba řešit v rámci operačního systému přes OverDrive), jeho reset je záležitostí na 30 minut a pokud se CPU vyjme z desky a umístí do jiné, zůstanou zachována nastavení pro původní desku. Opět není jasné, jestli se tento koncept dostane i do finálního produktu, nebo jde jen o provizorní řešení (které má kupříkladu znesnadnit únik vzorků / informací / předčasných recenzí ap.).

Srpnové vzorky Zenu dosahovaly taktu až 3,8 GHz, v současnosti je možné procesor přetaktovat na 4,2 GHz. Pokud se použije tekutý dusík, lze dosáhnout až 5 GHz. Další údaj se týká nominálního napětí: 1,3 voltu. Procesor údajně zvládá až 1,5 voltu (vodní chlazení), ale škálování taktů v závislosti na napětí není silnou stránkou vzorků. Pro srovnání: 32nm Piledriver FX-8350 má nominální napětí obvykle 1,375 voltu, 14nm Broadwell Core i7-6700K v rozmezí 1,2-1,34 V (pro boost 1,28-1,42 V - v obou případech jsou obvyklé spíše nižší hodnoty), takže napětí Zenu je s ohledem na proces mírně nad průměrem 14nm procesu Intelu.

Model 6850K není nejvyšším, jaký bude v nabídce. Chystá se ještě o stupeň vyšší varianta, která ovšem bude za příplatek (patrně pro ty, kterým jde více o výkon než o poměr cena / výkon). Lze očekávat, že pro tento top model budou jádra vybírána odlišným způsobem, takže by mohla dosahovat i mírně vyšších taktů.

Prozatím nezbývá než doufat, že se AMD do vydání podaří elegantněji vyřešit bug, který je v současnosti záplatován na úkor třetinového propadu výkonu. Nízká plánovaná cena nicméně není příznivou indicií. Pozitivně naladění ovšem zůstávají výrobci základních desek, kteří vznímají Zen jako zajímavou alternativu k nabídce Intelu na příští rok.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Zvěsti: Osmijádrový Zen 6850K má stát $299

Středa, 16 Listopad 2016 - 22:52 | hajčus | Lidi klikaj a Jarda opět papá... chápu, každej se...
Středa, 16 Listopad 2016 - 18:13 | gadge | známky fantómovej mozgovej aktivity, fiktívnych...
Středa, 16 Listopad 2016 - 18:07 | gadge | naťahujeme sa o sumy? či prečo? VAT, ak som dobre...
Středa, 16 Listopad 2016 - 12:54 | He3lix | Psal jsem to z telefonu a trochu zlobí, je tam...
Středa, 16 Listopad 2016 - 11:32 | Tiktak | Pokud si dobře pamatuji roadmapu, na Zen v...
Středa, 16 Listopad 2016 - 11:26 | Step | V tomto okamžiku se toho chytnou recenzenti a...
Středa, 16 Listopad 2016 - 10:41 | Peter Fodrek | Nebude to pro Linux bug ako spomenutá chyba 298...
Středa, 16 Listopad 2016 - 09:48 | Hrdina | To máš sice pravdu, ale já už k tomu přidal...
Středa, 16 Listopad 2016 - 08:55 | Libor Míšek | triplekill !!!
Středa, 16 Listopad 2016 - 08:50 | Libor Míšek | Záleží na tom jaká bude zmetkovitost. Pak bych 4c...

Zobrazit diskusi