Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Panasonic Life+Screen 4K TV s Firefox OS přicházejí

Na CESu 2014 to Panasonic letmo zmínil, na CESu 2015 nyní oznamuje konkrétní modely. Po WebOS, Android TV či Tizenu tak míří na trh další TV s alternativním linux-based OS.

Firefox OS je asi nejmladší a nejméně rozvinutý člen rodiny. Android je na trhu již hodně dlouho (a jeho překlopení do TV podoby bylo jen otázkou času), Apple si své TV krabičky také páchá již řadu let, Tizen i WebOS se též těší delší a bohaté podpoře. Firefox OS nám sotva startuje ve smartphonech (v Česku se aktuálně ofiko prodává jen Alcatel se zastaralou verzí 1.3), v tabletech je to ještě horší a o jiných zařízeních jsme si až doteď mohli nechat jen zdát. Přitom z hlediska licenčního je Firefox OS asi nejotevřenější.

Panasonic v něm vycítil příležitost již v průběhu roku 2013. První TV s Firefox OS tak uvede na trh již letos, a to konkrétně v rámci 4k řady Life+Screen. Na trhu se objeví v průběhu jara, v podobě modelů CX600, CX650, CX800 a CX850. Pro zajímavost se podívejme na nejvyšší model CX850, což je vlajková loď ve 4k nabídce tohoto výrobce.

Model CX850, tedy přesněji TC-55CX850U a TC-65CX850U (55 a 65palcová verze) podporuje firemní technologii Local Dimming Pro, která selektivně mění intenzitu LED podsvícení jednotlivých částí obrazu, aby tak dosahovala lepšího kontrastního poměru a dynamického rozsahu, jak jej vnímá divák. Známe to už z běžných LCD FullHD modelů této firmy. S dřívějšími top modely sdílí také třeba Studio Master Drive a pokrytí 98% barevného prostoru DCI (90% u 55" verze). Oba televizory podporují 240Hz zobrazení a právě čekají na udělení certifikace THX 4K. Jejich činnost řídí čtyřjádrový SoC a podporovány budou i streamovací služby včetně Netflixu ve 4k. To vše pod Firefoxem OS, na jehož úpravách pro TV pilně s Panasonicem spolupracuje samotná Mozilla.

Osobně mám pro Panasonic slabost, danou historicky. Stejně tak mám slabost pro Firefox OS (vlastně též danou historicky, ještě z dob „Firebirdu“), větší než pro WebOS a Tizen. Jenže ona to nebude jen věc vkusu, ale hlavně provedení grafického rozhraní TV, jeho obsluhy (včetně možností povypínat nesmysly, které do televizorů přikáže nacpat firemní marketing, ať již u té či oné firmy) a možnosti modifikací. Pokud Panasonic použije Firefox OS bez možnosti jakéhokoli uživatelského zásahu do něj, bude to škoda. Pokud nechá dvířka úpravám otevřená, jistě to ocení obrovská spousta uživatelů, ale to ukáže až čas, tedy první měsíce tohoto roku.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Panasonic Life+Screen 4K TV s Firefox OS přicházejí

Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 09:31 | Kozzi | Prave ze chudaci programatori to ve vysledku...
Středa, 7 Leden 2015 - 10:02 | Dizz | Verze Firefox OS 1.3 je zastarala? A jaka novejsi...
Středa, 7 Leden 2015 - 09:44 | Bird | ďalší OS pre TV ? už tu máme Web OS, Tizen OS,...

Zobrazit diskusi