Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Počet tranzistorů Pascal GP100 zůstává nejasný, Nvidia uvádí tři různé údaje

Po ohlášení Pascalu se v diskusích začalo poukazovat na nesrovnalosti v počtu tranzistorů, které uvádějí jednotlivé weby. Jak se ukázalo, nejde o špatně opsané údaje, existují skutečně tři různé údaje

Z uživatelského hlediska jde spíše o technologickou zajímavost - slovy klasika: „na funkci to nebude mít vliv“. Přesto tato skutečnost vyvolala zajímavé diskuse na téma, kolik tranzistorů vlastně Pascal GP100 má (na úvodním snímku jako součást modulu Tesla P100, pro vyšší rozlišení rozklikněte). Po webech kolují různá čísla a teprve německý redaktor webu PCGamesHardware Carsten Spille přišel s vysvětlením: Všechna uváděná čísla lze dohledat v oficiálních materiálech Nvidie, které jsou k dispozici online.

Gp 100 Transistors 01

Nejrozšířenějším údajem je 15,3 miliard tranzistorů. Pochází z oficiálních stránek na devblogs.nvidia.com, z nichž čerpala většina redakcí. Pokud by tento údaj byl správný, znamenalo by to denzitu 25,1 milionů tranzistorů na čtvereční milimetr, což je 86 % nad 28nm předchůdcem GM200.

Gp 100 Transistors 02

Objevuje se ale také údaj 18 miliard tranzistorů, který je taktéž oficiálního ražení. Najdete jej na stránkách developer.nvidia.com. Pokud by tato hodnota odpovídala skutečností, dosahovala by denzita 29,5 milionů tranzistorů na čtvereční milimetr, což by bylo přibližně 101 % nad 28nm GM200.

Gp 100 Transistors 03

Nakonec lze narazit na řádově dramatičtější hodnotu: 150 miliard tranzistorů. Ta je uvedena na stránkách nvidia.com. Padly názory, zda by nemohlo jít o sečtení tranzistorů obsažených ve všech komponentách, tzn. včetně HBM pamětí a jejich logiky. I tak by ale šlo o příliš vysokou hodnotu a hlavně by to neodpovídalo tvrzení, že jde o tranzistory „16nm FinFET GPU“, neboť HBM nejsou vyráběné 16nm FinFET procesem. Můžeme jen spekulovat, zda nejde o překlep (např. 150 namísto 15,0), nebo touto hodnotou Nvidia narážela na nějakou skutečnost, která zatím zůstává nepochopená.

Pro úplnost si zaslouží připomenutí i neoficiální údaj, který loni v létě přinesl web Fudzilla. Šlo o konstatování, že Pascal GP100 ponese 17 miliard tranzistorů a rozměry čipu budou výrazně menší než u 28nm GM200. Mezi oficiálními údaji nakonec číslo 17 nefiguruje (a to měla Fudzilla tentokrát 3× vyšší pravděpodobnost, že se může trefit ;-) a rozměry jádra nejsou výrazně menší, ale naopak větší (GP100 je se svými 610 mm² největší GPU, jaké kdy bylo vyrobené - byť lze polemizovat o tom, zda zkratka GPU má vůbec ještě opodstatnění, parametry a schémata čipu neuvádějí přítomnost ROP, geometrických procesorů ani rasterizérů). Informace Fudzilly byly přinejmenším částečně smyšlené, pokud přimhouříme oko a údaj o 17 miliardách budeme považovat za akceptovatelný.

Zdroje: 

odkazy v textu

Diskuse ke článku Počet tranzistorů Pascal GP100 zůstává nejasný, Nvidia uvádí tři různé údaje

Sobota, 9 Duben 2016 - 12:05 | Gath G | No tak na teoretickou maximální hustotu danou...
Pátek, 8 Duben 2016 - 17:06 | JVc | nV posledni dobou stale lze, takze v tech lzich...
Pátek, 8 Duben 2016 - 16:31 | Hrdina | Tak to není tak strašný, to je na milimetru...

Zobrazit diskusi