Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

„Windows 8 nejsou Windows 7 plus další věci, ale naopak,“ říká Paul Thurrott

Windows Weekly 269 - Paul Thurrott
V debatě „Windows Weekly 269“ serveru twit.tv Paul Thurrott hovořil o Windows 8 mimo jiné i z pohledu záměru, tedy jak mají vlastně uživatelé tento systém, který brzy vstoupí na trh, chápat…

Tento článek měl být původně krátkým závěrečným odstavečkem k článku Windows 8 nejspíš nepřijde na trh v plné (krabicové) verzi, ale pak se to nějak zvrtlo a protože to bylo už moc dlouhé a s původním tématem to nesouviselo, rozhodli jsme se to nakonec oddělit zcela. Základním stavebním kamenem je kus monologu Paula Thurrota ze zmíněné debaty serveru twit.tv, kde v podstatě popsal, co to bude systém Windows 8 a jak máme chápat frázi Microsoftu „Windows reimagined“:

Windows 8 nejsou Windows 7 plus další věci k tomu. Windows 8 je zcela nový mobilní operační systém zaměřený specificky na vysoce přenosná mobilní zařízení, do kterých ,přidali Windows‘. Windows 8 je v podstatě něco hodně podobného Windows Phone či Windows RT, které běží na Intel procesoru a které v sobě také mají desktop pro provoz všech vašich starých aplikací. Tak to prostě je, není to obráceně. Ve skutečnosti to je mobilní operační systém. A všechny ty aplikace, které v něm jsou, jsou buďto založené na aplikacích z Windows Phone, nebo jde o nové aplikace, které fungují stejným způsobem. Takže jsou všechny propojené s online službami. Aplikace pro hudbu a video jsou ve skutečnosti Xbox Music a Xbox Video, jsou napojené na Xbox služby. Mail aplikace je napojená na EAS účet, RTM verze bude napojená přes IMAP, ale nebude napojená na POP účty, nebude napojená na úložiště pro Outlook či cokoli máte na svém počítači. Takhle to fungovat nemá, je to zamýšleno tak, aby to bylo napojené na cloud.

Nám se k tomu chce dodat: nesnažte se chápat Windows 8 jako nástupce Windows 7. Jde prakticky o novou větev, která by byla možná odsouzena k zániku, kdyby neobsahovala tu zpětnou kompatibilitu, tedy kdyby jednou z aplikací nebyla plocha, kde si můžete pustit staré dobré aplikace. Právě ta plocha bude dělat z tohoto nového systému v očích řady uživatelů nástupce Windows 7 a jistě to tak někteří budou i používat (Windows 8 pro ně bude systém, kde se ke svým věcem budou dostávat cestou o jeden klik delší – to když na hlavní startovací obrazovce budou muset kliknout na dlažici představující plochu, aby pak mohli spouštět své oblíbené aplikace přes zástupce na ploše či panelu úloh).

Firefox ikona v prostředí Metro ve Windows 8 (montáž)
Prostředí Metro (obrazovka Start) ve Windows 8
(obrázek postaven na snímku z Windows 8 Developer Preview)

Předpokládáme, že příští rok se ukáže, zda je systém Windows 8 tím správným směrem, kterým uživatelé drtivě dominantního operačního systému budou nenápadně nuceni vykročit. Faktem je, že mezi scénářem Windows XP ⇒ Windows Vista a Windows 7 ⇒ Windows 8 je velký rozdíl. Při přechodu z Windows XP na Windows Vista bylo možné počkat, stačilo, až Microsoft Windows Vista dodělá a vydá jako Windows 7. Jenže po Windows 8 nebudou žádné „použitelnější Windows 9“, tady se bude změna konat hned u Windows 8 a odtud již nebude cesty zpět. Microsoft doufá, že lidé rozhraní Metro přijmou, stejně jako nový způsob práce se všemi aplikacemi, které budou muset vzniknout, aby bylo Metro životaschopné.

Jsou jen dvě možnosti: Windows 8 se buďto ujmou a nejbližší budoucnost je v Metru, anebo se neujmou a stane se z nich největší fail v historii Microsoftu, který navíc bude muset Microsoft přiznat tím, že vyrobí nový operační systém, jaký po něm jeho zákazníci skutečně chtějí (a to zřejmě bez Metra, nebo s něčím úplně novým). Je tedy otázkou, zda zákazníci chtějí Metro, tato otázka bude velmi pravděpodobně zodpovězena příští rok, kdy buďto dojde na vystřízlivění, anebo se trh do Metra zamiluje a jeho prostřednictvím se vydá na dlouhou cestu cloudem.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku „Windows 8 nejsou Windows 7 plus další věci, ale naopak,“ říká Paul Thurrott

Čtvrtek, 9 Srpen 2012 - 18:57 | Ashoka | Proč jednoduše neoddělí desktop, nepřidají start...
Neděle, 22 Červenec 2012 - 22:00 | Stream Line | Windows 8 je Vista 2.
Pátek, 20 Červenec 2012 - 08:45 | Jirka1 | To já taky podle virtuálu moc neporovnávám, ale...
Pátek, 20 Červenec 2012 - 06:04 | any wher | to víš že jo....dle statistik velké firmy...
Pátek, 20 Červenec 2012 - 01:32 | Er Nestor | Ano, ano, ano ... :-) odpadla zurivost na obou...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 17:02 | Sob | Win9 jen s WinRT? Pri standardni frekvenci...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 15:55 | WIFT | Já myslím, že na rozmýšlení je do ledna 2020...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 15:05 | HKMaly | Moudre firmy vedi, ze pokud se pracovnik chce...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 15:01 | WIFT | Virtuál nepovažuju za bernou minci ;). V reálu to...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 13:50 | Jirka1 | Já to většinou pouštím ve virtuálu a tam mě...

Zobrazit diskusi