Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PC-BSD 10.0.3 opravuje řadu chyb

Nové vydání uživatelsky přívětivé varianty FreeBSD přináší kromě jiného další novou verzi desktopového prostředí Lumina. Tvůrci ale soustředili síly zejména na opravy chyb.

Z nových verzí tvůrci uvádějí prohlížeč Chromium 37.0.2062.94, desktopová prostředí Cinnamon 2.2.14 a Lumina 0.6.2 beta, novou verzi Pkg 1.3.7, ovladač Nvidia GeForce 340.24. Mezi opravami se několika dočkalo Appcafe Qt UI, dále Warden / vytváření jailů, opravena je chyba, kdy UB zařízení nebyla vždy bootovatlená, několik dalších se týká X.Org nastavení, souborového systému ZFS a nakonec přibyla také podpora šifrování celého disku s nešifrovanou /boot partišnou pomocí GELI.

Vydání 10.0.3 je samozřejmě hlavně údržbové. Větší novinky přinese až PC-BSD 10.1, odvozené od číselně shodného FreeBSD. To je předběžně v plánu na 29. října tohoto roku (PC-BSD pak obvykle vychází ve stejné době). Toto vydání má kromě jiných novinek přinést podporu UEFI Secure Bootu. Aktuálně se ale nachází teprve ve fázi, kdy byl zmrazen zdrojový kód a připravuje se první beta verze (vyjde dle plánu v pátek). V dlouhodobějším horizontu se pracuje i na věcech pro FreeBSD 11, zde ale zatím neznáme takřka žádné novinky, ví se ale například o nové verzi NetMapu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PC-BSD 10.0.3 opravuje řadu chyb

Žádné komentáře.