Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PC-BSD představuje Lumina Desktop 0.8.5

Nové vydání vlastního vyvíjeného desktopu Lumina pomalu posouvá projekt PC-BSD k jeho finální verzi. Novinky jsou pochopitelně ryze evoluční a malé, protože parametry své funkcionality již desktop dostal.

Tak kupříkladu zde máme výrazně urychlený běh některých prvků systému, desktopové ikony prošly změnami stylu, viditelnosti textu a funkcionality . Je zde nový kód, který se stará o automatické generování pluginů pro prvky v uživatelově adresáři Desktop (Plocha), kde pak lze každý plugin ručně přesouvat či měnit.

Další nový desktopový plugin se pak stará o monitorování hardwaru, tedy využití CPU a paměti, teplotu CPU či diskové I/O operace - tato funkcionalita ale vyžaduje podporu v dalším softwaru v systému, takže aktuálně funguje v PC-BSD, FreeBSD a Debianu (bohužel není detailně uvedeno, jestli je na mysli Debian GNU/kFreeBSD, nebo standardní Debian GNU/Linux). A desktopu se týká ještě nový pluginový kontejner, který umí rozběhat uživatelské skripty napsané pomocí QtQuick/QML scripts. Uživatelé si tak pro Luminu mohou jednoduše vyvíjet vlastní pluginy pro rozhraní bez znalosti „Céčka“.

Z překladů je vedle pochopitelné angličtiny hotova němčina, ruština a španělština a dokončení se blíží švédština (hotova z 91 %), katalánština / polština / portugalština / brazilská portugalština (hotovy z 89 %), turečtina (88 %) a následují indonéština (76 %), čínština (61 %) estonština (53%). Český překlad je hotovo z 19 % (dík patří uživateli theokeist), do slovenštiny nebylo přeloženo ještě nic.

Možná se ptáte, proč zde o jakémsi pofidérním desktopovém prostředí v podivném BSD světě píši. Inu, je to proto, že věřím, že kromě „každého nového uprdnutí“ v souvislosti se Start nabídkou / GUI ve Windows 10 je naším (mým) posláním informovat vás i o dalších desktopových prostředích, zejména pak těch která nabízejí alternativu k mainstreamu. Takže vedle KDE, GNOME či Xfce zde vždy budu psát o LXDE/LXQt, Lumině, případně pokud bude zájem i o věcech v pozadí, což stejně dobře jako pro Luminu platí třeba i pro LX** v souvislosti s lehkými desktopy/podhoubími jako fluxbox, openbox atd.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PC-BSD představuje Lumina Desktop 0.8.5

Sobota, 18 Červenec 2015 - 16:06 | prebijak | Díky za článek, určitě ocením i další minoritní...

Zobrazit diskusi