Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nemáte rádi Hello Kitty? Tak zkuste Pisi Linux 1.2

„Víte co to je to pasy?“ Ne? No, to je vlastně jedno. Jestli nemáte rádi Hello Kitty, ale máte rádi kočičky, tak vás může potěšit nová turecká „číča“ jménem Pisy. Její genetický kód vzešel z Pardus Linuxu s balíčkovacím systémem PiSi.

A minimálně jím je tato „číča“ zajímavá, prostě proto, že nejde o RPM, DEB ani kompilaci ze zdrojáků. Cílem distribuce je nabídnout moderní desktop pro běžné činnosti, přičemž kupříkladu webový prohlížeč Firefox či přehrávač VLC jsou aktualizovány prakticky průběžně na nové verze (což u konzervativnějších distribucí jako Mageia nevídáme) - jedni to považují za klad, jiní za zápor, je jen na vás, jak se rozhodnete.

Součástí jsou též předinstalované a nakonfigurované pluginy typu multimediálních kodeků či Flash Playeru, tvůrci si tak zjevně nelámou hlavu se softwarovými patenty, které svazují obecné nasazení kodeků pro formáty rodiny MPEG (vč. MP3) a další věci, které se třeba v Ubuntu musí doinstalovávat.

Pisi Linux 1.2 přináší jak prostředí KDE 4.14, tak knihovny Qt 5, dále pak desktop MATE 1.8.0, Firefox 38.0.5, LibreOffice 4.3.5, GIMP 2.8.14, Calligra 2.8.7, Clementine 1.2.3, Qt 4.8.6 and 5.4.1, glibc 2.20, Binutils 2.24 či coreutils 8.23. Kernel není úplně nejnovější verze, jde o 3.19.8.

Distribuce vznikla v roce 2012 jako fork Pardus Linuxu (který definitivně skončil v roce 2013, ale právě v roce 2012 se odklonil od balíčkovacího systému PiSi k DEB), opět v režii skupiny tureckých vývojářů. Název Pisi je tureckým slovem pro kočičku. Cílem je pokračovat ve šlépějích Pardus Linuxu z hlediska stability a aktuálnosti softwaru. Pisi Linux momentálně není přeložen do češtiny.

Zdroje: 

Distrowatch

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nemáte rádi Hello Kitty? Tak zkuste Pisi Linux 1.2

Žádné komentáře.