Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plány AMD pro rok 2012-2013: desktopy a servery

AMD Financial Analyst Day 2012
Včerejší AMD Financial Analyst Day přinesl kromě jiného i roadmapy procesorů a grafik (a samozřejmě i jejich kombinací). Pojďme se podívat na to, co má AMD v plánu pro desktopy a servery…

Desktop

Desktopový segment přinese oba typy produktů: CPU i APU, přičemž ryze CPU budou pouze v performance segmentu, zbytek budou převážně APU (nicméně předpokládáme, že stejně jako nyní vyjdou pravděpodobně do socketů pro APU i nějaké ty „ryze CPU“ kousky).

AMD 2012-2013 Desktop Roadmap

Pokud jde o očekávané novinky, ty by se měly letos nést v duchu jader Piledriver. Nalézt bychom je měli jak v APU Trinity, tak CPU AMD FX druhé generace, jejichž krycí jméno je Vishera. Nejpomalejšímu segmentu bude nadále vévodit současná platforma Brazos s APU s jádry Bobcat.

Příští rok to bude o něco zajímavější, a to především v segmentu APU. Ryze CPU produkty budou nanejvýš zrychlovat frekvenci, ale jinak nic zajímavého nečekáme, ostatně celé to vypadá jako umělé prodlužování životnosti socketu AM3+, který již považujeme za neperspektivní. V APU by mělo dojít na přechod na 28nm proces, a to nejen v té „essential“ části nejpomalejších procesorů, ale i ve střední třídě. V obou případech zvolí AMD grafiku postavenou na architektuře Core Graphics Next (na té již dnes nabízí AMD Radeony HD řady 7900), V „essential“ segmentu však budou jádra Bobcat nahrazena jádry Jaguar (APU Kabini), zatímco ve střední třídě bude očekávaným nástupcem Piledriveru Steamroller, tedy již třetí generace modulových CPU. V obou kategoriích nečekejme více než čtyři jádra.

Server

Serverová roadmapa bude na novinky o poznání skoupější, v podstatě jediného, čeho se dočkáme, bude přechod na nová jádra Piledriver, a to ve všech třech socketech. Maximální počet jader zůstane na šestnácti pro dvoučipové procesory (socket G34), resp. osmi pro monolitické kousky (sockety C32 a AM3+).

AMD 2012-2013 Server Roadmap

Grafiky a mobilní APU rozebere v dalším článku no-X.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plány AMD pro rok 2012-2013: desktopy a servery

Neděle, 5 Únor 2012 - 08:23 | petr ib | jj, měnit desku kvůli výkonu buldozeru asi nikoho...
Pátek, 3 Únor 2012 - 16:19 | giff | Podporu AM3+ az do roku 2013 bych povazoval za...

Zobrazit diskusi