Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Půjčujte hry na PlayStation 4 a Xbox One komukoli: Strašák jménem DRM ochrana, jaká budou omezení u nové generace konzolí?

xbox_one_vs_playstation_4cd
Půjčování a přeprodej her nemusí být z důvodu ochran výrobců vždy samozřejmostí. Nová generace konzolí se však kvůli konkurenčnímu boji ukazuje v lepším světle. Pojďme se společně podívat, jaká omezení na nás čekají.

Letošní rok byl pro fanoušky herních konzolí opravdu zajímavý. Hlavní tahouni na trhu, tedy Sony a Microsoft, představili novou generaci svého hardwaru a protože zdaleka neukázali vše, dali tím komunitě nemalý prostor pro spekulace. Jedním z hlavních témat bylo DRM, které výrazně ovlivňuje, jak bude vypadat výsledný trh s obsahem a hrami.

xbox-one-vs-ps4-product-shots-348x196

Původní plány Microsoftu, který chtěl zákazníkům znemožnit přeprodej her a jejich půjčování, se nesetkaly s příliš velkým pochopením. Redmondští na nátlak komunity svůj názor přehodnotili a před několika měsíci se rozhodli dát sbohem většině ochran, včetně nesmyslných regionálních omezení.

drm_sucks_939844635-300x190

Sony na situaci šlo od lesa a rozhodlo se nasadit politiku „hodnější“ společnosti, kdy již od prvního představení hlásalo, že hráče nebude omezovat. Japonská společnost obecně zvolila chytrou taktiku, kdy čekala na kroky konkurence a následně na ně reagovala podle ohlasu komunity. MS zmínil cenu 499 dolarů, Sony následně o rovných 100 méně, stejně reagoval výrobe PS4 na ochrany, kdy vyhlásil do éteru, že žádné neplánuje. Pojďme si tedy říct, jaká je nakonec realita.

PlayStation 4 i Xbox One nakonec umožní neomezený přístup k jakémukoli obsahu uloženému na fyzickém disku, tedy optickém médiu. Z toho plyne, že není problémem hry prodávat, nebo je dle libosti půjčovat.

PS4_vs_Xbox_One

Složitější je situace u digitální distribuce. U Xbox One je situace shodná s modelem u jeho předchůdce. Pokud si hru zakoupíte a stáhnete, máte k ní z daného zařízení neomezený přístup a pokud se nejedná o online titul, nemusíte ani být připojeni k internetu. Horší je to v situaci, kdy se rozhodnete pořídit konzolí více. Pokud doma budete mít dva Xbox One, můžete si sice zakoupené hry stáhnou na oba, ale budete muset alespoň na jednom ze zařízení zůstat přihlášeni do svého online účtu.

Kupte jednou, hrajte na různých zařízeních

Playstation 4 má tento model vyřešený jinak. Zakoupený titul může hráč snadno stáhnout na dvojici konzolí, které však musí být propojeny se stejným nákupním účtem PSN.  Sony také sáhlo po cross-buy modelu, který neznačí nic jiného, než jeden nákup a následnou možnost hraní titulu na jiných zařízeních. Pokud tedy hra vyšla i pro PS Vita, může si jí hráč rovnou nainstalovat i tam, bez dalšího placení.

Playstation 4 vs Xbox One box

Ani jedna z konzolí samozřejmě neumožňuje půjčování či přeprodej zakoupených online titulů. V tomto ohledu tedy zůstává stále nejzajímavější volbou nákup fyzického média, které pak jednoduše půjčíte kamarádovi. Uvidíme, zda se některá z firem do budoucna rozhodne vymyslet model, který by přeprodej či jakési půjčování digitálního obsahu bez fyzického média umožnil.

Nejvýznamnějším omezením, které hráči určitě pocítí, vlastně stále zůstává nutnost předplatného pro multiplayerové hraní. Jak se zdá, výrobci jej u svých konzolí nechají a my tak přeci jen budeme muset platit nějakou tu kačku navíc.

Playstation 4 by měl dorazit na český trh 13. prosince tohoto roku. Xbox One chce MS stihnout vydat do konce roku, ale konkrétní datum zatím nevíme. Spekuluje se i o začátku roku 2014.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Půjčujte hry na PlayStation 4 a Xbox One komukoli: Strašák jménem DRM ochrana, jaká budou omezení u nové generace konzolí?

Žádné komentáře.