Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Playstation 5 by mohla vyjít i do konce roku 2019

Playstation 5 má kombinovat procesorová jádra Zen (neupřesněné generace) a grafické jádro Navi. Nahradí téměř dvouletý Playstation 4 Pro. Otázka je, kdy…

Prognózy analytiků o vydání Playstation 5 jsou obzvlášť zajímavým tématem, protože se velmi rychle mění. I tentýž člověk, který svůj původní názor podkládal zdánlivě smysluplnými argumenty, i v horizontu několika měsíců otočí a jeho původní názorové stanovisko pak zaujme jiný analytik, který jej původně rozporoval.

Úplně původně, po vydání Playstation 4 Pro, přišel Damian Thong s názorem, že pětka bude na trhu dva roky po tomto modelu. Jeho slovům byla věnována velká váha, protože přesně předpověděl hardwarovou konfiguraci a další informace kolem Playstation 4 a Playstation Pro. Z toho vyplývalo, že má u Sony kontakt a informace hned od zdroje.

Záhy ale bylo jasné, že v roce 2018 pátá generace na trh nepůjde. Letos na jaře se analytici klonili k roku 2020 (velký posun za krátkou dobu), byť kupříkladu Michael Pachter dal 25% šanci i roku 2019. Mat Piscatella, který původně hovořil o roku 2020 bez upřesnění, později v mírně pesimistickém duchu prohlásil, že dříve než na podzim 2020 vydání jako pravděpodobné nevidí.

Existují ale i indicie, které Playstation 5 posouvají ke dřívějším datům. Může jít o jarní vyjádření prezidenta a CEO Sony Interactive Entertainment, Johna Kodery, který na jaře prohlásil, že Playstation 4 je na konci životního cyklu. Případně již nějakou dobu trvající práce Sony na kompilátoru pro Zen. Nebo přípravy vývojářských kitů. Nebo třeba nová analýza, kterou zveřejnil  Hideki Yasuda, v níž uvádí, že by k vydání mohlo dojít ještě na konci roku 2019.

Jádro Playstation 4 Pro

Jenže Kodera stejně tak letos na jaře pronesl, že příští tři roky stráví Sony přípravou nové konzole. Nu a nakonec je tu fakt, na nějž poukazují pragmatici - Playstation 4 Pro se prodává dobře, takže Sony nemá kam chvátat. Jak je možné říct, že se prodává dobře, když konkurence v podobě Microsoftu objemy prodeje již nezveřejňuje? Podle všeho právě proto. Kdyby byly lepší než má Sony, chlubila by se. Může to být i bodem k zamyšlení pro osoby, které konzole hodnotí podle výkonu. Nejvýkonnější konzoli má Microsoft, nejprodávanější ale Sony.

Aby to nebylo úplně jednoduché, Koderova slova už nemusí být aktuální, neboť od letošního června už nesedí jen na křesle s visačkou „Chief Executive Officer and President of Sony Interactive Entertainment Inc.“ Druhou polovinou své osobnosti okupuje křeslo „Executive Vice President of Sony Corp.“, takže už má na starost i trochu jiné záležitosti než věci kolem Playstation. Tyto starosti se patrně více rozdělily mezi jiné vedoucí pracovníky a tudíž i strategická rozhodnutí mohou prodělat určitou změnu.

Jak to tedy shrnout: Na základě všech dostupných informací se situace jeví následovně (hypotéza):

Sony měla původně zájem vydat Playstation 5 dva rok po Playstation 4 Pro (Thong), tj. na podzim 2018, což korespondovalo s původním plánem vydání grafické architektury AMD Navi. Vytrvávající silné prodeje ale Sony přivedly k myšlence, že není důvod chvátat a bude lepší vydání posunout a získaného času využít k lepší výbavě konzole (Kodera). Sony se pustila do užší spolupráce s AMD na architektuře Navi. Podle dostupných neoficiálních informací ještě Raja Koduri rozhodl, že architektura Navi bude doplněna o nové prvky, které původně neměla obsahovat a které patrně vycházejí z požadavků Sony. Jejich implementace si řekla o čas navíc a z odkladu Navi i pro PC je zřejmé, že tyto prvky budou implementovány i verzi architektury použité v Radeonech. V opačném případě by pro PC mohla být použita Navi v původní zamýšlené podobě a k odkladu by nebyl důvod. O jaké konkrétní prvky či technologie má jít, není známo. S jistotou lze říct jen to, že nejde o žádný z prvků, kterými disponuje architektura Vega, protože ty by Navi automaticky podědila.

Capsaicin 015 Amd Vega Amd Navi Roadmap

Vydání Navi pro desktop se očekává na konci roku 2019 v podobě 7nm mainstreamového GPU. Výkonnější čip by pak měl následovat v první polovině roku 2020 a na konci roku 2020 by již měla následovat nová 7nm architektura. Protože jsou konzole obvykle vybaveny nejnovější verzí desktopové architektury, nebo alespoň obohacené o její prvky, pak by vydání Playstation 5 skutečně dávalo smysl na konci roku 2019 nebo v první polovině roku 2020. Podzim 2020, kdy by již Navi byla rok stará, je v tomto kontextu méně pravděpodobný a rok 2021, kdy již na trhu bude nová 7nm architektura, by nedával dobrý smysl. Proč by Sony chtěla Navi a angažovala se v její širší výbavě, když by ji plánovala pustit na trh v době, kdy již bude k dispozici o generaci novější architektura? Snad jedině pro eliminaci rizik.

Diskuse ke článku Playstation 5 by mohla vyjít i do konce roku 2019

Pátek, 28 Září 2018 - 09:53 | del42sa | "hele, v cem jedes? v tom postu co linkujes...
Neděle, 26 Srpen 2018 - 11:50 | tombomino | Akorat ze nikdo nic neprehani. To byla doba, kdy...
Sobota, 25 Srpen 2018 - 18:43 | DDR0 | NV si věří to je fakt, jedna věc je že to takhle...
Sobota, 25 Srpen 2018 - 18:37 | DDR0 | problém je také hlavně nízká podpora hw a když už...
Pátek, 24 Srpen 2018 - 19:58 | mikeczcom | hmmm, to jsem mohl tehdy zůstat u ještě staršího...
Pátek, 24 Srpen 2018 - 16:56 | Mali | Tak znovu a pomaleji. Projekt, o kterem se bavime...
Pátek, 24 Srpen 2018 - 16:44 | Mali | Znovu a pomalu... Jakou vahu, prinos pro AMD ma...
Čtvrtek, 23 Srpen 2018 - 20:12 | RedMaX | Psal jsem ti to i vedle, neprehanejte to: Radeon...
Čtvrtek, 23 Srpen 2018 - 17:24 | Peter Fodrek | >Tohle je zaprve ciste okrajovy zdroj prijmu...
Čtvrtek, 23 Srpen 2018 - 17:03 | Peter Fodrek | To je pravda,že sa to nepíše, ale aýž potom sa...

Zobrazit diskusi