Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Potvrzeno: Civilization VI přijde i na Linux

Na Linux s jeho přibližně 1% zastoupením na desktopech cílí stále více nových her, a to včetně tříÁčkových titulů. Šestá Civka je sice venku již pár měsíců, ale to čekání na portaci jistě přežijeme.

Jak se již dříve uvádělo, hru bude portovat Aspyr Media. Ta stojí i za portem pro Mac OS X, kterážto verze vyšla jen 3 dny po vydání Civilization VI pro Windows. Lze předpokládat, že s ohledem na (a neberte mě doslova) určitou bližší podobnost Mac OS s Linuxem, je portace na Linux už fakticky z nemalé části předpřipravena. Ostatně Aspyr Media portovala na Linux též dřívější Civilization: Beyond Earth.

V tuto chvíli víme pouze tolik. Nebylo udáno žádné datum, kdy by se linuxová verze měla objevit v prodeji. Pouze, jak správně poznamenává Phoronix, lze předpokládat, že se budou muset lišit hardwarové nároky, jelikož lze předpokládat portaci za použití OpenGL, nikoli Vulkan API. Na Windows využívá herní engine šesté Civilizace Direct3D 11. Minimální požadavky zahrnují Radeon HD 5570, resp. GeForce GTX 450 s tím, že je doporučeno HD 7970 či GTX 770.

Tak či onak je dobré, že port vznikne. Linux jako herní platforma sice stále nefunguje a obávám se, že v blízké budoucnosti se to nezmění. Ne, dokud jej budou ignorovat ostatní významná jména herního průmyslu.

Osobně bych daleko více ocenil portaci Civilization IV ;-)…

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Potvrzeno: Civilization VI přijde i na Linux

Pátek, 13 Leden 2017 - 11:03 | He He | jupiiii :)
Pátek, 13 Leden 2017 - 07:40 | corwin78 | Přesně tak, Civ IV funguje díky Wine naprosto bez...
Pátek, 13 Leden 2017 - 05:13 | RedMaX | https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass...

Zobrazit diskusi