Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

4× 8-pin, vzduch a tři sloty: R9 295 X2 od PowerColoru

Powercolor Radeon R 9 295 X 2 Devil 13 02
Pokud vám gigahertzový Radeon R9 295 X2 s dvouslotovým hybridním chladičem nepřipadá dostatečně zajímavý, mohl by se vám líbit produkt PowerColoru, který ignoruje další porci standardů…

Ještě tento měsíc bychom se měli dočkat odhalení grafické karty, která se vymyká všem očekáváním. Referenční Radeon R9 295 X2 je vybaven hybridním chladičem, kterému není prakticky co vytknout, a tak je za jedinou alternativu, která může vést k nějakému měřitelnému snížení teplot nebo hlučnosti považován plnoformátový (full-cover) vodní blok. Jeden takový nabízí například Aqua Computer.

Powercolor Radeon R 9 295 X 2 Devil 13 01

Společnost PowerColor je buďto trochu jiného názoru, nebo chce oslovit uživatele, kterým nesmí voda do skříně - zkrátka a dobře připravila nereferenční duální Radeon vybavený trojslotovým vzduchovým chladičem. Jde o běžný koncept složený z heatpipe, hliníkových lamel a velkých ventilátorů, jen dimenzovaný na „trochu“ vyšší TDP.

Powercolor Radeon R 9 295 X 2 Devil 13 05

Kam až výrobce míří, zatím není jasné, ale určitou nápovědou mohou být čtyři osmipinové napájecí konektory: Pokud bychom šli čistě po specifikacích (což berte trochu s rezervou, karta se čtyřmi osmipiny je mimo specifikace sama o sobě), byl by systém napájení dimenzovaný až na 675 wattů. Lze však předpokládat, že PCIe rozhraní nebude jako zdroj (až 75 W) využívané a půjde tedy o 600 wattů - i to by mělo více než stačit pro jakékoli přetaktování, které zvládnou GPU stabilně. Tyto extrémy ale budou spíše parketou dusíkových experimentátorů; bez ohledu na tři sloty by odvod takového množství tepla pravděpodobně osazený chladič nezastal.

Powercolor Radeon R 9 295 X 2 Devil 13 03

Asi není třeba zdůrazňovat, že karta ponese dva čipy Hawaii s plným počtem (2816) stream-procesorů a 8 GB GDDR5. Základní takty zatím nejsou známé, ale v tomto případě jde o nepodstatný parametr. Mluvíme o modelu, který je určený pro extrémní taktování, takže zda PowerColor použije referenčních 1018 MHz, nebo o 10 či 20 % víc, nebude mít z hlediska cílové skupiny výraznější vliv.

Diskuse ke článku 4× 8-pin, vzduch a tři sloty: R9 295 X2 od PowerColoru

Úterý, 6 Květen 2014 - 12:15 | rman | A taky to bude mimo specifikace i cenou? Jakoze...

Zobrazit diskusi