Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Provoz Windows XP

Asus Eee PC s Windows XP zobrazuje www.cdr.cz
Na maličký notebook ASUS Eee PC, který jsme si uprostřed ledna podrobně rozebrali, a to doslova, se dnes podíváme z dalšího úhlu pohledu. Zaměříme se na softwarovou a uživatelskou stránku věci, tedy jak se s takovým notebookem vlastně pracuje a co od něj lze hned po zakoupení očekávat. V době vydání článku jej již v redakci nemáme, takže bychom tím protentokrát uzavřeli povídání o našich vlastních zkušenostech, ale doufáme, že se nám podaří krátce před reálným uvedením na náš trh notebook opět získat, abychom se podívali na lokalizovanou verzi Linuxu, se kterým je prodáván. Faktem totiž je, že dokud tento systém nebude počeštěn, ASUS Eee PC se na našem trhu neobjeví, máme na mysli především oficiální cestou (někteří jej k nám již nyní dovážejí a prodávají, ale prakticky tím obcházejí místní zastoupení Asusteku a takový notebook každopádně nemá českou verzi operačního systému a ani počeštěné označení kláves). My vám tedy dnes vestavěný Linux ukážeme jen velice, opravdu velice zběžně, nebudeme se pouštět do žádných podrobností, spíše se zaměříme na situaci, kdy byste si na Eee dali v současné době nejrozšířenější systém, tedy Windows XP, který znáte pravděpodobně bez výjimky všichni a můžete tak snadno srovnávat s jiným hardwarem. Podíváme se, jak je to s jeho použitelností na tak malém displeji a také si uděláme malý náhled na možnosti hraní her.

A jdeme na instalaci Windows XP. Pro naše účely jsme zvolili variantu s integrovanou Release Candidate verzí Service Packu 3. Má to své důvody. Jednak je velice brzy doba, kdy bude Service Pack 3 pro Windows XP ve finální verzi a dostupný všem uživatelům, a jednak jsme chtěli vědět, kolik může na disku zabírat jedna taková instalace Windows XP, která nevyžaduje jedinou záplatu a přitom je plně aktualizovaná (ano, ono je to v případě Release Candidate verze SP3 poněkud relativní, protože od doby jejího vydání přeci jen nějaká ta další záplata vyšla, ale pořád to má ne moc vzdálené budoucí realitě blíže než stav, kdy na Windows XP se SP2 aplikujete kamión záplat a hotfixů a to za předpokladu, že se vám podaří sehnat i ty neveřejné, které SP3 bude také obsahovat). Kdyby měl čistě náhodou někdo morální problémy s tím, že jsme nevyzkoušeli rovnou Windows Vista, pak jen pro pořádek zopakujme, že SSD v Eee PC má jen 4 GB, což je s Windows Vista neslučitelné.

Narozdíl od dodávaného Linuxu bude potřeba samozřejmě pro Windows XP instalovat nějaké ty ovladače. Hned po dokončení instalace Windows XP to ve správci zařízení totiž vypadá asi takto (rozbaleno vše, co se dá, zapnuto vše, co se bez instalace čehokoliv dá):

ASUS Eee PC: Obsah Správce zařízení ve Windows XP před instalací

Vidíme, že bude potřeba instalovat ovladače od dvou síťovek (jedna z nich je bezdrátová), jakéhosi PCI zařízení (to je Microsoft UAA HD Audio sběrnice, na níž se po instalaci ovladače objeví HD Audio zvukovka), dvou řadičů videa (integrovaná grafika v čipsetu) a nějakého neznámého zařízení, což je specifický ASUS ACPI BIOS.
ASUS EeePC UtilityOvladač pro něj je více než vhodné instalovat jako první. Chybí nám tu jedno zařízení, které z nějakého důvodu není vidět, a tím je vestavěná webová kamera, která by měla být připojena na USB 2.0 řadič hned vedle čtečky karet. Znenadání se objevila po instalaci ASUS ACPI ovladače. Ten také instaluje OSD indikátory, které se objevují při regulaci jasu displeje, hlasitosti, vypínání a zapínání Wi-Fi a přepínání způsobu napájení ze sítě nebo na baterie. Rovněž lze pak notebook ovládat Fn-klávesami a ve spodní liště se také objeví možnost změny rozlišení 800 × 480 a 800 × 600 (800 × 480 je totiž rozlišení tak malé, že vám jej Windows XP ve standardní nabídce nezobrazí a vidět je pouze při zobrazení všech dostupných režimů). Při přepnutí do 800 × 600 se plocha na displeji s reálným rozlišením 800 × 480 roluje ve vertikálním směru posunem kurzoru myši.

Ve správci zařízení se samozřejmě nenechte zmást 900MHz Celeronem M. Jak jistě víte, procesor má násilně zpomalenou frekvenci sběrnice z nominálních 400 na 280 MHz (resp. ze 100 na 70 MHz, pokud budeme uvažovat základní takt). Abychom to neprotahovali, takhle nějak by to mělo vypadat po instalaci všech driverů (šipkou je označeno to, co se změnilo nebo přibylo).

ASUS Eee PC: Obsah Správce zařízení po instalaci všech ovladačů

A nyní, co to všechno na disku (který je trochu nezvykle připojen na sekundární řadič) zabírá. Z disku byly odstraněny instalační soubory pro veškeré ovladače, které jsou již nainstalovány, smazána historie včetně té v prohlížeči a vyčištěna složka TEMP.

Obsazení místa na disku po dokončení kompletní instalace WinXP S

Když si vezmeme, že z těch 2 GB obsazeného místa je 756 MB stránkovací soubor, tak je to docela pěkné. Už by se skoro zdálo, že je to lepší než s tím Linuxem, co je k Eee PC dodáván, jenže je třeba si uvědomit, že součástí toho Linuxu je ještě navíc Open Office a další aplikace. Sluší se zmínit, že tato instalačka nebyla nikterak upravena nLitem nebo podobnými nástroji, takže by se při troše šikovnosti asi dala velikost instalace srazit i pod polovinu kapacity. Dlužno však říci, že 4 GB je přeci jen docela málo. Ale na hraní jednodušších her, které mají instalační médium jedno CD, se to docela dá.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS Eee PC ze softwarové a uživatelské stránky

Sobota, 1 Listopad 2008 - 12:02 | Anonym | Ja vidím problém v tom ako tam vôbec ten Windows...
Úterý, 29 Duben 2008 - 09:08 | Mad MaxII | WIFT: Na mne Eee dela dojem "...
Středa, 12 Březen 2008 - 17:22 | Anonym | Dobrý den, poridila jsem si tento mininotebook,...
Pátek, 15 Únor 2008 - 13:17 | Anonym | Tak to je ovšem zlodrsná kočka! :D Vlastně celý...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 20:29 | Anonym | Claudius -  neznam jen Win, Linux mi...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 19:18 | Anonym | uwe, ja idem na xandros bez swapu aj pri 512mb....
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 16:59 | BTJ | Tak videa v normalnich beznych formatech urcite,...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 15:24 | Anonym | A co zkusit jak na tom běží filmy v xvidu nebo...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 15:09 | Anonym | Ano, je to Turrrican:) Konkretne Turrican 2 -...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 14:59 | Anonym | to vypada ta gamesa jako Turrican ci jak se to...

Zobrazit diskusi