Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PulseAudio nahradí věc jménem PipeWire?!

čtyři tučňáci - linux logo
Mnohými nenáviděné zvukové mezivrstvě od Lennarta možná nakonec odzvoní. Otázkou je, jestli náhrada v podobě PipeWire nebude pověstným krokem z bláta do louže pod okapem.

PipeWire je projekt, kdysi nazývaný Pinos, který si kladl v počátcích za cíl být jakýmsi PulseAudio pro linuxové video. Postupem doby se v ústraní vyvinul v cosi, co nakonec nejspíš spojí audio a video do jednoho celku, do vrstvy, která nejspíš zaryté odpůrce PulseAudio přiměje vzpomínat na staré dobré časy.

Jak připomíná Christian Schaller, jedním z lidí ve vývoji PulseAudio byl i Wim Taymans, který stál též za projektem GStreamer. A právě on má za cíl dokončit vývoj PipeWire v podobě, jaká byla nastíněna. V PipeWire se nebude kloubit jen podpora videa a zvuku á la PulseAudio, ale také á la JACK.

A jak s tím souvisí Red Hat, potažmo Fedora? Inu, Red Hat chce mít ze svého operačního systému věc, po které sáhnou i profi zvukaři. A na to PulseAudio/JACK a postarší podpora videa opravdu nestačí. Předpokládá se, že přechod na PipeWire bude bezbolestný, jelikož pro zvuk bude zpětně kompatibilní s PulseAudio. PipeWire se má poprvé objevit v příští Fedoře 27, byť zatím jen pro video, nikoli audio.

Realisticky to vypadá ještě tak na 1 až 3 roky vývoje, v závislosti na řadě jiných faktorů.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PulseAudio nahradí věc jménem PipeWire?!

Čtvrtek, 13 Leden 2022 - 13:36 | Max Devaine | Měl ale pravdu: https://www.abclinuxu.cz/blog/...
Čtvrtek, 22 Červen 2017 - 01:53 | Picmaus | Nemel to byt nahodou Pied Piper? :)
Středa, 21 Červen 2017 - 19:36 | franzzz | > Předpokládá se, že přechod na PipeWire bude...

Zobrazit diskusi