Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm testuje svůj 64bitový ARM, Snapdragon 810

Nový záznam v databázi jednoho z mobilních benchmarků potvrdil existenci nového 64bitového ARMu. A stojí za ním Qualcomm, který typicky nepoužívá generická ARM jádra, nýbrž si je upravuje do vlastní podoby. To ale nyní neplatí.

Snapdragon 810 je ten čip, který nás zajímá. Přinese totiž nová 64bitová ARM jádra jako další významný výrobce na trhu. Pokud byste ale čekali upravená Qualcommova jádra Krait, budete zklamáni. Na tom jistě Qualcomm pracuje, ale je to obvykle běh na delší trať, proto Snapdragon 810 nese referenční CPU jádra ARM Cortex-A53 a Cortex-A57. V tomto ohledu se tedy nebude lišit od jiných 64bitových ARMů.

Testovací přístroj, na němž Qualcomm svůj čip zkouší, má 6,2palcový displej o rozlišení 1600×2560 a 4 GB paměti. Zajímavý je ale též údaj, že CPU jsou taktována mezi 200 a 940 MHz, což může naznačovat, že jde o nějakou nefinální revizi, případně Qualcomm testuje nějaký novější výrobní proces. Totéž platí pro kombinaci s nový GPU jádrem Adreno 430, které již je v režii úprav Qualcommu oproti referenčním jádrům. Jak výkonné bude, to teprve ukáže čas, všechny ale zajímá zejména srovnání s Nvidia Tegra K1, která si v oblasti GPU pro ARM SoC uzurpuje čelní pozice a spoustu pozornosti. Historicky třeba i proto, že řada Adreno se původně jmenovala Imageon a vyvíjela ji ATI, která tuto divizi neprozřetelně v roce 2006 Qualcommu prodala.

Aktuální Snapdragony jsou vyráběny 28nanometrově. Bude to platit i pro Snapdragon 810, nebo jde o novější výrobu někde jinde?

O existenci Snapdragonu 810 se ví od ledna. Tehdy vypluly na svět informace jak o použitých CPU jádrech, tak o tom, že GPU Adreno 430 má být o zhruba třetinu rychlejší než stávající Adreno 420. Čip navíc přináší podporu LPDDR4 pamětí, samozřejmě UltraHD videa a třeba také fotoaparátů s až 55 megapixely (doufejme, že nějakého šíleného čínského výrobce nenapadne nějaká hloupost :-).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Qualcomm testuje svůj 64bitový ARM, Snapdragon 810

Úterý, 19 Srpen 2014 - 10:25 | Jack FX | Nejspíš ale pouze proto, aby mohl, podobně jako...
Úterý, 19 Srpen 2014 - 08:33 | Cotije Dotoho | Nedávno si dělal Qualcomm prdel ze Samsungu a nV...

Zobrazit diskusi