Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm, hlavní dodavatel čipů pro WoA, zvažuje investici do UMC

Qualcomm Snapdragon čipy
Podle zvěstí z východu se společnosti Qualcomm podařilo dosáhnout strategického postavení jakožto dodavateli ARM čipů pro tablety s Windows RT. Problém s 28nm výrobních kapacitami však stále řeší…

Qualcommu se údajně podařilo uzavřít smlouvy s klíčovými výrobci WoA tabletů, jako jsou například Samsung a Dell. Tím by si společnost mohla zajistit odbyty velkého množství ARM čipů, nicméně ji stále trápí výrobní kapacity: I když už výrobu rozšířila za hranice TSMC a dohodla se s GlobalFoundries, UMC a snad i se Samsungem, je zájem takový, že ani kombinace těchto klíčových výrobců nemusí stačit k pokrytí poptávky. Firma proto zvažuje zainvestovat do UMC a zajistit si 10% podíl.

Stále však není jisté, jak WoA platformu uživatelé přijmou. Pochybnosti ohledně možného úspěchu do situace vnáší lobby Intelu (byť zatím sám nemá moc co nabídnout), který poukazuje na limitovanou softwarovou základnu v důsledku absence zpětné kompatibility s x86 aplikacemi. Tomu už se podvolila například HP, která původní plány s ARM šoupla k ledu a namísto nich ohlásila x86 tablet pro byznys sféru vybavený Intelím Atomem.

Microsoft Surface
Bude v rámci první vlny WoA tabletů Surface jediným významným produktem, který neponese procesor Qualcommu?

Zajímavou porci nového trhu si ukousla i Nvidia jakožto dodavatel procesoru pro Microsoftí Surface. Právě Microsoft se svou novou hardwarovou politikou - ale i Google a Amazon, kteří se rovněž snaží nastolit obchodní model Applu - působí vrásky na čele tradičním výrobcům. Například Asus zmínil i možnost, že by v případě nepříznivé tržní situace mohl tuto platformu přeskočit.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Qualcomm, hlavní dodavatel čipů pro WoA, zvažuje investici do UMC

Žádné komentáře.