Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeony HD 8000 čekejte ve druhém kvartálu příštího roku

AMD Radeon HD 7000M - slide 13
I když není 28nm generace grafických čipů na trhu ještě ani rok (porovnejte se 40nm), vypadá to, jako kdyby v rámci první vlny už oba výrobci hardwarovou munici vystříleli a bojovali jen ovladači…

Objevují se proto čím dál dotazy, kdy se na trh dostane nová generace. Podle serveru Fudzilla se tak přinejmenším v případě Radeonů HD 8000 nestane letos (neskrýváme, že nás to nepřekvapuje ;-), ale v první polovině příštího roku a to spíše v druhém než v prvním kvartálu.

Bez ohledu na zdroj zprávy není problém této informaci uvěřit, protože již vydání aktualizovaných modelů Radeonů (HD 7970 GHz Edition, HD 7950 Boost, limitovaná HD 7870 s Boostem, resp. jádrem Tahiti LE a podobně) zcela jednoznačně potvrdilo, že nová řada nebude vydaná během nejbližších měsíců. To je ostatně i v souladu s faktem, že 28nm proces s námi ještě pár let bude. Pro výrobce nemá smysl navrhovat více než 2 generace čipů na jednom procesu: Bez změny procesu nemůže dojít k výraznému zlepšení poměrů výrobní náklady / výkon nebo spotřeba / výkon. Nemá proto smysl vydávat tři nebo čtyři generace, které by nabízely prakticky totéž (výrobci i zákazníkovi) jen proto, aby bylo v nabídce něco „nového“.

AMD roadmap 2013 Richland Radeon HD 8000

Jelikož můžeme 20nm generaci (tedy Radeony HD 9000 a GeForce 800) čekat nejdříve v lednu 2014, znamená to, že 28nm hardware bude na trhu přesně 3 roky, což by znamenalo 1,5 roku pro jeho první generaci, 1,5 roku pro druhou a tudíž dává vydání osmitisícové řady na konci jara smysl i z tohoto pohledu.

Přesto není tento termín zrovna nejšťastnější. Podle stávajících informací by AMD krom Radeonů HD 8000 měla vydat také tabletové APU Temash, dále úsporné APU Kabini s novými procesorovými jádry Jaguar a mainstream APU Richland, totiž vylepšenou Trinity. Uvedení takového množství produktů během jediného kvartálu není právě nejšťastnější - jednak po stránce marketingové, kdy si všechny výrobky vzájemně stíní a tříští pozornost a hlavně z toho důvodu, že jaro patří co do prodejů k poměrně slabým sezónám.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Radeony HD 8000 čekejte ve druhém kvartálu příštího roku

Pondělí, 3 Prosinec 2012 - 13:22 | del42sa | ono přesnější bude asi když řekneme, že se nové...
Pondělí, 3 Prosinec 2012 - 13:16 | Razee | Tak to mě zklamalo. Čekal jsem uvedení po novém...

Zobrazit diskusi