Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon Nano lepší než Polaris? Pro těžaře jednoznačně

Amd Fiji Radeon Fury Nano Exploded
Dojde-li na hodnocení grafických karet, je středobodem herní nasazení. Od něj se pak odvíjí poměr cena / výkon, spotřeba / výkon a další. Některým uživatelům je ale herní výkon herní grafiky ukradený…

Před několika dny se začaly objevovat zprávy, že se AMD podařilo po delším období negativního vývoje na grafickém trhu zvýšit svůj tržní podíl v segmentu samostatných grafických čipů a karet. Samozřejmě se nedá říct, že bychom zlepšení stavu AMD nepřáli, ale nabízí se zásadní otázka: Proč? Jak je to možné? AMD totiž nevydala žádné nové produkty, neohlásila žádné výraznější slevy a naopak řada uživatelů s výběrem nového hardwaru čeká na to, co předvede nová generace.

Co mohlo podpořit prodej produktů, které jsou na trhu přinejmenším rok (některé i dva) a každý, kdo o ně měl zájem, si je mohl už dávno pořídit? Trochu napoví detailnější výsledky - podle Mercury Research přebrala AMD Nvidii v mobilní sféře 7,3 procentních bodů (svůj procentní podíl tím posílila o více než 23 %) a v desktopu získala 1,8 procentního bodu od Nvidie (čímž svůj procentní podíl zvýšila o téměř 9 %). Situaci v mobilním segmentu lze vysvětlit chystaným vydáním APU Bristol Ridge, které patrně AMD výrobcům notebooků nabízí také v bundlech se samostatnými GPU pro dual-graphics.

Jak ale vysvětlit desktop, kde se nic podobného neudálo? AMD se při vysvětlování situace omezila pouze na konstatování „silná pozice Radeonů řady R9“, což znamená spíše poptávku ve vyšších cenových relacích. Proč by měla být poptávka v prvním kvartálu vyšší než předvánoční prodeje, když skutečnost bývá obvykle opačná, vyjádření neobsahuje. Důvod se ale nabízí.

Etherum Mining 05

Ethereum mining rig, jeden z důvodů zvýšené poptávky po výkonnějších Radeonech

Poslední měsíce začaly diskusními fóry a sociálními sítěmi kolovat fotografie zachycující systémy vybavené velkým počtem grafických karet, které svým majitelům slouží k těžbě kryptoměny Ethereum. Ta je v rámci kryptoměn považována za produkt nové generace („Bitcoin 2.0“) a k její těžbě lze výhodně používat grafické karty. Podobně jako v případě Litecoin mánie se k tomuto účelu dobře hodí Radeony architektury GCN, které disponují jednak vysokým aritmetickým výkonem a jednak architekturou vhodnou pro výpočetní nasazení jako takové.

Etherum Mining 01

Ethereum mining rig

Pokud pak dojde konkrétně na Ethereum, jsou na snímcích těchto sestav jasně identifikovatelné různé Radeony řady R9. Pokud jde uživateli navíc o poměr spotřeba / výkon (jinými slovy platí si elektřinu sám a nemá žádnou speciální zvýhodněnou sazbu), pak se nejvýhodnější volbou stává Nano (tedy Radeon R9 Nano, celým názvem). Disponuje plným počtem 4096 stream-procesorů, dosahuje aritmetického výkonu až 8,2 TFLOPS a vystačí si s TDP 175 wattů. Produkt, který by nabízel lepší poměr výkon na watt, zkrátka dostupný není.

Etherum Mining Radeon R 9 Nano

30 z 96 Radeonů R9 Nano v systému, Ethereum mining rig

Z pohledu hráče se může nabízet otázka: proč nepočkají na Polaris 10, který podle prvních testů disponuje výkonem na úrovni Nano, ale bude jistě úspornější a zároveň levnější? Důvody jsou hned dva. Tím prvním je fakt, že ač je architektura Polaris efektivnější, je efektivnější v herním nasazení. Svého výkonu nedosahuje primárně zvýšením počtu stream-procesorů ani extrémními takty (tedy způsoby, které by zvyšovaly aritmetický výkon), ale efektivnějším nakládáním s dostupným grafickým výkonem. Toto ale těžařům virtuální měny Ethereum nepřináší prospěch, pro ně je klíčový čistě aritmetický výkon (a případně spotřeba a cena karty).

Etherum Mining 02

Aritmetický výkon Radeonu R9 Nano je 8,2 TFLOPS, aritmetický výkon Polaris 10 v provedení s 2304 stream-procesory na 1266 MHz, které vídáme v databázích online testů, dosahuje 5,8 TFLOPS. Nano je tedy v čisté aritmetice o 41 % výkonnější a i kdybychom zohledňovali TDP, pak by tomu odpovídalo TDP 124 wattů, přičemž Polaris 10 právě kolem těch 120 wattů mít bude.

Etherum Mining 03

Ethereum mining rig

Z pohledu těžařů na základě aktuálně dostupných údajů není Polaris 10 výrazně výhodnější než Nano, pokud vůbec. Druhým důvodem, proč s nákupem nečekají (aby se přesvědčili, zda je tato domněnka správná) je prostá skutečnost, že čekáním tratí nesrovnatelně víc než pozdějším pořízením hardwaru (i hypoteticky výhodnějšího).

Etherum Mining 04

Ethereum mining rig

Přestože jsou pro Ethereum zatím grafické karty výhodné, nezdá se, že by těžba této kryptoměny způsobila takovou mánii, jako Litecoin na přelomu let 2013 / 2014, kdy se Radeon R9 280, 280X a následně i R9 290 a R9 290X v důsledku extrémní poptávky staly na čas zcela nedostupným zbožím. Teoreticky ale mánie nemusí být o nic slabší, jen podstatná část těžařů využívá hardwaru, který zůstal po Litecoin mánii a jehož využitelnost je stále velmi dobrá.

Diskuse ke článku Radeon Nano lepší než Polaris? Pro těžaře jednoznačně

Úterý, 31 Květen 2016 - 05:44 | chafer99 | Ale vždyť Ethereum není Kryptoměna. Koukám, že...
Pondělí, 30 Květen 2016 - 19:27 | BTJ | Co to je prosimte za blbost? Tyhle kryptomeny...
Pondělí, 30 Květen 2016 - 09:02 | chafer99 | Právě naopak. Vypadá to, že např. Ethereum má v...
Pondělí, 30 Květen 2016 - 00:34 | BTJ | Mne osobne je takove plytvani energii za...
Pondělí, 30 Květen 2016 - 00:32 | MACHINA | Nesmyslne to neni, respektive pokud je to...
Sobota, 28 Květen 2016 - 03:02 | Gath G | Snaha byla, ale zase špatně... :-p Kryptoměna se...
Sobota, 28 Květen 2016 - 03:01 | Gath G | To není zcela v rozporu... v "IT" se...
Pátek, 27 Květen 2016 - 11:55 | chafer99 | Jenže o to právě jde, současný trend vývoje...
Čtvrtek, 26 Květen 2016 - 18:44 | PPK | Ty ze se pohybujes v IT ? Podle toho co tu meles...
Čtvrtek, 26 Květen 2016 - 13:26 | Anonym | Aktualny hashrate bitcoinovej siete je 1.500 000...

Zobrazit diskusi