Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přelomový ovladač Radeon Software Crimson ReLive nejen snižuje spotřebu

Po roce od vydání Radeon Software Crimson připravila AMD novou generaci ovladačů nazvanou ReLive. Tentokrát se zaměřila na podporu nových funkcí a věřte, že je toho opravdu hodně…

Když došlo před rokem na vydání Radeon Software Crimson, zaměřila AMD z tradiční trojice cílů výkon-stabilita-funkce těžiště na stabilitu a výrazně rozšířila automatizovaný i lidský proces testování ovladačů. Tentokrát zaměřila pozornost více k novým funkcím, ale ani ostatní cíle neopomněla.

Radeon Software Crimson Relive 39

Co se stability a kvality ovladačů týče, opět si stanovila prioritu vyřešit s novou edicí všech deset do té doby nejčastěji hlášených problémů a oproti Radeon Software Crimson ještě o 25 % zvýšila množství automatizovaných i lidmi prováděných testů.

Radeon Software Crimson Relive 40

Přibyly i testy zaměřené na virtuální realitu. Co se výkonu týče, došlo na 4-8 % nárůsty výkonu v Ashes of the Singularity, Batman Arkham Knight, Deus Ex: Mankind Divided, Shadow of Mordor a Overwatch oproti okamžiku vydání Radeonů RX 480. Hlavní novinkou jsou ale nové funkce.

Automatická detekce vadných HDMI kabelů

Trochu zvláštní funkce vyplynula ze situace, kterou zažilo softwarové oddělení společnosti. Šéf grafické divize, Raja Koduri, si chtěl vyzkoušet propojení notebooku se svojí novou 4k televizí, a tak si před cestou domů vzal v práci HDMI kabel, po příjezdu zařízení propojil a ono se nic nestalo, obrazovka televize zůstala černá, nedetekovala žádný signál. Poslal proto email třem osobám ze softwarového oddělení s žádostí o radu, nicméně ty během hledání možné chyby v softwaru oslovily další, až problém nejvyššího nadřízeného řešilo kolem padesáti osob. Nakonec se přišlo na to, že kabel, který Raja Koduri použil, pocházel z hromady vadného hardwaru určeného k likvidaci.

Radeon Software Crimson Relive 42

Tato událost inspirovala softwarové oddělení k vytvoření rozšířené detekce propojení. Pokud má po připojení kabelu grafická karta potíže komunikovat se zařízení, začne snižovat rozlišení a obnovovací frekvence, aby se vyloučily problémy s kompatibilitou a když ani poté nezačne televize zobrazovat, oznámí uživateli, že problém je pravděpodobně v kabelu.

Akcelerace VP9 4k 60Hz, podpora HDR

Nový ovladač přináší podporu hardwarové akcelerace VP9 až do 4k rozlišení a 60Hz pro streamované video. Funguje v Google Chrome a cílí na YouTube. Podporovány jsou grafické karty z generace Polaris a APU Stoney Ridge. Nově byla doplněna podpora pro HDR hry.

Radeon Software Crimson Relive 43Radeon Software Crimson Relive 44

Ovladač umí pracovat se standardy Dolby Vision a HDR10, takže pokud aplikace tuto možnost nabízí a v systému je přítomna kompatibilní grafická karta (Polaris, tzn. Radeon RX 400, případě z minulé generace Radeon R9 380 / 390 a Fury), bude HDR fungovat.

Novinky pro FreeSync

FreeSync dokáže nově fungovat i v tzv. Borderless Fullscreen Mode (doposud byl podporovaný i Exclusive Fullscreen).

Radeon Software Crimson Relive 46

V praxi to znamená, že bude fungovat i ve hrách připravených pro Universal Windows Platform (UWP), které Microsoft nabízí prostřednictvím Windows Store a s nimiž byly zpočátku četné problémy, z nichž některé souvisely s omezením platformy právě na režim borderless fullscreen. I s tím je nyní FreeSync kompatibilní a umožňuje i přepínání mezi aplikacemi přes alt-tab. FreeSync dále v tomto režimu zkracuje odezvy zhruba o čtvrtinu.

Radeon Software Crimson Relive 45Radeon Software Crimson Relive 47

Další novinkou pro FreeSync je plynulý přechod mezi minimální a maximální obnovovací frekvencí.

DisplayPort HBR3

Aktivována byla podpora pro režim HBR3, což v praxi znamená možnost připojit jedním DisplayPort kabelem až 120Hz 4k displej, 60Hz 5k displej a 30Hz 8k displej.

Radeon Software Crimson Relive 49

V tuto chvíli jde o podporu cílenou především na výrobce displejů, kteří teprve novinky podporující HBR3 budou uvádět a potřebují je mít jak otestovat. Podle AMD ale nebude trvat dlouho, než projdou testovací fází a dojde k jejich ohlášení.

Snížení energetických nároků pro Skype

Pokud máte systém s APU Carrizo, Bristol Ridge nebo Stoney Ridge a používáte Skype, pak dojde k významnému poklesu zátěže. Hlavně u mobilních zařízení by to mělo prodloužit dobu, po kterou lze po Skypu volat na baterie.

Radeon Software Crimson Relive 48

Ovladač převádí kompresi odesílaného a dekompresi přijatého videa z procesorové části na video-akcelerátory, které zvládají kodeky používané Skypem hardwarově, takže grafická i procesorová jádra mohou trávit více času v klidovém režimu.

Radeon CHILL - snížení spotřeby ve hrách

AMD uvádí novou technologii, která zároveň snižuje spotřebu grafické karty v herní zátěži a přitom zkracuje odezvy. Chill vychází z principu, že čím je pohyb ve hře rychlejší, tím více FPS je třeba pro subjektivně plynulé zobrazení a čím je naopak pomalejší, tím méně FPS pro dojem plynulého obrazu stačí. Podle rychlosti pohybu proto dynamicky reguluje FPS, což má dva dopady. Aby systém vůbec mohl takto fungovat, musí procesor a grafická karta pracovat synchronně. To má za následek kratší odezvy, podle AMD až zhruba o třetinu (jako příklad uvádí zkrácení ze 7,1 na 4,8 ms).

Radeon Software Crimson Relive 51

Na Radeonu RX 480 naměřila AMD snížení spotřeby jádra ze 107,7 wattu na 74,7 wattu, tedy o 33 wattů či 31 %. Teplota zároveň klesla z 88,4 na 77,3 °C a adekvátně tomu se samozřejmě mohou snížit i otáčky chladiče.

Radeon Software Crimson Relive 53Radeon Software Crimson Relive 54Radeon Software Crimson Relive 55Radeon Software Crimson Relive 56

Chill v současnosti funguje jen u podporovaných DX9/DX11 aplikací. To znamená, že v základu je vypnutá a pokud ji povolíte, zapne se v podporovaných hrách, kterých je v této verzi ovladače zahrnuto 18 (seznam níže).

Radeon Software Crimson Relive 57

AMD plánuje počet podporovaných her rozšiřovat a implementaci prohlubovat takovým způsobem, aby se po uživatelském povolení technologie zapnula u všech her s výjimkou těch, které budou z důvodu nekompatibility uvedení v black-listu.

Radeon WattMan

Rozhraní pro uživatelské řízení spotřeby uvedené s generací Polaris se dočkalo rozšířené podpory a krom čtvrté generace GCN je s novým ovladačem podporované i na druhé a třetí generaci GCN.

Radeon Software Crimson Relive 58

Jmenovitě funguje navíc i na Radeonech R7 260, 360, R9 260, R9 285, R9 290, R9 380, R9 390 a řadě Fury.

ReLive

Název Radeon Software Crimson ReLive dostaly nové ovladače z důvodu technologie nazvané ReLive, která slouží jakožto rozhraní pro zachycení videa.

Radeon Software Crimson Relive 66

Bez ohledu na to, zda jde o streaming herních zážitků nebo pracovního obsahu. Základem je využití hardwarových obvodů pro zpracování videa, díky čemuž se při aktivním streamingu v hrách sníží výkon (FPS) nejvýše o 3-4 %, dále integrovaná lišta ovládací nástrojů a uživatelsky nastavitelné overlay funkce.

Radeon Software Crimson Relive 69Radeon Software Crimson Relive 71Radeon Software Crimson Relive 72Radeon Software Crimson Relive 73Radeon Software Crimson Relive 74Radeon Software Crimson Relive 75


Ke všemu uvedenému přibyla řada dílčích či drobnější změn, například nový instalátor ovladačů, podpora AMD XConnect pro laptopy s certifikací Thunderbolt, prvotní podpora FreeSync v Linuxu, výkonnostní optimalizace pro profi segment a další.

Zdroje: 

AMD

Diskuse ke článku Přelomový ovladač Radeon Software Crimson ReLive nejen snižuje spotřebu

Čtvrtek, 22 Prosinec 2016 - 14:16 | dedko | Podarilo sa mi dohladat, ze tento problem ma viac...
Pondělí, 12 Prosinec 2016 - 18:12 | Lovok Lovok | Tak me na R9 390 rovnou po nahozeni tohohle...
Neděle, 11 Prosinec 2016 - 17:09 | kyo kyo | Kde ? Nemám v menu žádný štelovátko. Stačilo by...
Neděle, 11 Prosinec 2016 - 12:06 | del42sa | pro ty, kterým nefungovala instalace nových...
Neděle, 11 Prosinec 2016 - 07:03 | ROdNEY | U chill se da nastavit jak minimum tak maximum....
Neděle, 11 Prosinec 2016 - 06:14 | ROdNEY | Po 6ti mesicich je narust 480 vs 1060 v prumeru...
Neděle, 11 Prosinec 2016 - 06:06 | ROdNEY | AMD ma pro VR podobnou vymozenost v LiquidVR...
Neděle, 11 Prosinec 2016 - 06:02 | ROdNEY | Prijde Vam vyssi souvislost se zalozkou video,...
Neděle, 11 Prosinec 2016 - 00:08 | Mali | No to tedy je. Beze srandy. Driver dokaze vyrazne...
Pátek, 9 Prosinec 2016 - 21:57 | ldx | Zelený xicht asi neumí číst...

Zobrazit diskusi