Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Raspberry Pi běží skvěle na Wayland/Weston, zakladatel v tom vidí budoucnost Linuxu

Raspberry Pi a microUSB nabíječka Samsung
Malinové počítače jsou stále populární, takže není divu, že se výrobce připravuje na budoucnost. Ta přinese nahrazení X.Org Serveru Waylandem...

Jistě netřeba zdůrazňovat, že Raspberry Pi běží na Linuxu v rámci možností celkem slušně. Je zde již několik distribucí pro něj upravených, z nedávné doby víme i třeba o FreeBSD i NetBSD, zkrátka pidipočítače Raspberry Pi si vydobyly slušnou pozici. Zatím ale vše svorně uběhává grafické rozhraní na X.Org Serveru.

Raspberry Pi Wayland demo LinuxCon 2013 - Obrázek 2Raspberry Pi Wayland demo LinuxCon 2013 - Obrázek 1

Wayland a Weston, které v majoritě *nixových systémů nahradí X.Org v blízké budoucnosti (snad kromě Ubuntu s Mirem), již díky spoolupráci Raspberry Pi s firmou Collabora (to je ta, co nyní od Suse převzala komerční podporu pro LibreOffice) běhá na duu Wayland/Weston 1.1 dokonce rychleji než s X.Org Serverem. Je dokonce možné, že dojde v blíže nespecifikovaném časovém horizontu k náhradě X.Org za Wayland, právě pro ten lepší výkon.

Wayland na Raspberry Pi předvedl na LinuxConu v New Orleans sám zakladatel a šéf Raspberry Pi, Eben Upton. Označuje duo Wayland/Weston za budoucnost linuxové desktopové grafiky, přičemž jeho firma na nadcházejících týdnech uvede preview softwaru pro Raspberry Pi s Waylandem pod kapotou. Produkčního nasazení bychom se mohli dočkat na nových deskách Raspberry Pi ještě před koncem roku.

Zdroje: 

Phoronix, Raspberry Pi

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Raspberry Pi běží skvěle na Wayland/Weston, zakladatel v tom vidí budoucnost Linuxu

Čtvrtek, 19 Září 2013 - 07:50 | mejla76 | Netuší někdo jestli se chystá nějaká novější...
Středa, 18 Září 2013 - 15:46 | ne ne | Pi bezi na Wayland? Nokia bezi skvele na Windows...

Zobrazit diskusi