Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Lenovo ThinkPad P14s Gen2 (Intel) - takhle opravdu ne

A to si teprv počkejte co se stane až alder lake 28w procesor bude běžet na 55w v notebooku kde výrobce samozřejmě tvrdošíjně použije chlazení co zvládne max tak 30W a pokládá to za dostatečné protože CPU je přece jen 28W! To bude fičák.

Někdy mi přijde že výrobci notebooků prostě použijí již navrhnutý model ale použijí jiné součástky, ovšem že by otestovali cokoliv krom toho jestli neshoří hned po zapnutí a jestli naběhne Windows to už ne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To ti řeknu co se děje. Precision5540 se třeba při souvislejší/náročnější práci vypínají, prostě se jim "odmlčí" NVMe disk a musíš počkat, až "mašina vremeni" vychladne.

Zlatý starý Precisiony M4800, sice to byly čtyřkiloví macci s designem ohlazené cihly, ale zato fungovaly. A tohle všechno přišlo s USB-C (mimochodem taky iniciativa Intelu). Ať shoří v pekle!

edit: symptomy popsány i zde: https://www.dell.com/community/Precision-Mobile-Workstations/Dell-Precis...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

protože bohužel dost lidí má návyk ty konektory rvát jako staré LPT? USB 3 C konektory jsou super věc, jenže problém je že mnozí jsou pořád zvyklí s tím manipulovat silově ikdyž to vůbec není potřeba.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Konektor se kterým musím manipulovat jak s křehkou květinkou je na prd konektor - občas se podaří s kabelem o něco zavadit, zatáhnout s kabelem a pokud to konektor nevydrží, tak je to na nic.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Konektor spral ďas (i když jeho konstrukce stojí za starou belu, selhává např. v ohybu). Ale ten samotný nápad napájet notes se spotřebou 90W tímhle konektůrkem je jednoduše hodný svěrací kazajky. Jde totiž taky o to, že k tomu konektoru vede kabel tlustý jak pletená tkanička od kanady. A pak jsou tu takové ty praktické potíže, jako že v doku sídlí úplně jiná síťovka s jinou MAC adresou, grafika leckdy vyžadující drivery a podobné pastičky.

edit: a to nehovořím ani o ceně takového doku, navíc když mu užovka dokurví konektor v ceně 10Kč, tak jej můžeš v podstatě vyhodit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za jinou MAC adresu nemůže USB-C/Thunderbolt (dnešní síťovky ji umí přeprogramovat). Napájení funguje (narozdíl od Lighting se nevypaří power pin). Grafiku chceš, aby měla drivery od výrobce a chovala se zcela nativně (viz výše problémy ve hrách ve virtuální grafice např v Parallels). Jinak na běžné věci ti stačí USB-C dock za pár korun. A je super, že si můžeš koupit desktopové GPU a připojit ho k ultrabooku (brácha má eGPU s RTX 2070 SUPER, které odpovídá původnímu RTX 2080). Cenově se dock se slotem pro GPU úplně ztratí v cenách dnešních GPU. PS: USB-C je udělán tak, aby se zničil kabel a ne konektor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, promiň, ale ne.
Na "přeprogramování" MAC adresy ti opravdu neskočím. Kromě toho, že to je obecně prasárna, tak to taky znamená, že to musí řešit buď uživatel (potažmo admin) nebo firmware počítače. V obou případech je to špatně.
Grafika v doku typu D6000 rozhodně není to co si myslíš že to je. ;-) Rozhodně jsem neměl na mysli nějaké herní doky.
A co se týká zničených USB-C, tak zatím to byl vždy konektor, je celkem fuk jestli v zařízení nebo kabelu, nikdy však kabel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, promiň, ale ne.

1. MAC adresa síťovky je záležitost OS, z pohled hardware je to jen další karta na sběrnici. Používáš Windows? Nadávej na Windows. Používáš Linux? Nadávej na Linux (ale můžeš si to doprogramovat). Mimochodem iOS mění MAC adresu kvůli fingerprintingu (nevím, jak macOS, ale je to stejný kernel, takže by to šlo přidat).

2. Já taky nemyslím dock pro herní grafiku, ale pro pracovní. Že si na tom člověk občas zahraje, je druhá věc. Jestli myslíš docky bez skutečné grafiky, kde je jen čip, který rozbalí data pro externí monitor, tak v některých OS je driver přímo součástí a nic neinstaluješ.

3. Mně se nepodařilo zničit ani microUSB, tak nemám osobní zkušenost. Ale zadání USB-C bylo, že zařízení jsou už dost drahá, tak ať se přednostně zničí kabel. Tady asi došlo k nedorozumění: Pod kabelem myslím i konektor na kabelu (koneckonců jakou má souvislost kvalita drátu mezi koncovkami na typu konektoru?).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja měl za to, že dlouhodobě platí že každý WLAN/LAN adaptér má svou výchozí nativní MAC adresu přidělenou výrobcem z jeho přiděleného rozsahu, adresa rozhraní by tak měla být celosvětově jednoznačná. To, že OS může MAC síťového zařízení měnit je snad věcí druhou.
https://standards.ieee.org/faqs/regauth.html#2

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No právě, pokud chceš BFU-level automatiky, tak chtěj, aby tvůj OS po připojení k docku nastavil MAC její síťovky na stejnou, abys v síti byl přesně jako původní zařízení. To ale není záležitost docku, protože ten třeba neví, jestli stále používáš původní síťovku (to by pak přestaly fungovat obě!).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neměly v sobě ntb dříve přesměrování signálů ethernet rozhraní z RJ45 konektoru ntb do docking station? Například zde se popisuje k tomu určené řešení od TI. V tomto případě by šlo stále o stejný vždy pouze na jednom konektoru fungující výstup z NIC (stále stejná MAC).
https://www.ti.com/lit/ml/scyb028/scyb028.pdf?ts=1642349528629&ref_url=h...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to jsem měl na notebooku Fujitsu-Siemens. Dock zakryl ethernet port na notebooku a fyzicky část pinů v konektoru docku bylo jen vyvedení ethernetu do konektoru v docku. Jinými slovy, furt to byla jedna síťovka, ale s mechanickou rozdvojkou a jedním z konektorů zakrytých. Takovéhle docky se už dnes nedělají (stejně jako je dnes levnější palubovka v autě tablet místo analogové s tlačítky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový mechanický dok podporuje právě i dnes testovaný kus, vedle USB-C jsou piny co jsou specificky pro ten interní ethernet. Akorát u některých AMD variant se Lenovo rozhodlo osadit suše dva gigabitové PCIe adaptéry, takže je tenhle port pro dok a RJ45 v notebooku oddělený a mají různé MAC adresy.

Jde tam zapnout MAC adress passtrough, ale přišlo mi, že to nefungovalo příliš dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže dodnes výrobci notebooků verzi s AMD odfláknou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že měly. A když si srovnáš ceny dnešních doků s těmi starými, zjistíš, že jde o klasickou metodu "Pojedeme zkratkou; je to sice delší, zato horší cesta."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na mobilní Alder Lake jsem zvědavý, hlavně na ty úspornější modely pro business class stroje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je důvod dávat dobrý CPU do business notebooku? Lidi, co tohle objednávají, nejsou ti, co to používají. Proto to může topit, hučet a nejdýl se tam držely TN displeje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aby to mělo dobrý výkon?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem ke způsobu, jak poslední Intely honí výkon, nečekej, že by byl po delší dobu ve form factoru s omezeným chlazením.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No mnoho business class strojů omezuje dlouhodobě napájecí limit CPU na 15W, některé udrží i něco jako 20-25W a nejsou nějak hrozně hlučné. Ale záleží na konkrétním zařízení.

Zatím jsem viděl jen nějaké info ohledně mobilního ADL v konfiguracích 60-115W, takže jsem zvědavý, jak to bude vypadat v té 15-28W obálce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"ovšem že by otestovali cokoliv krom toho jestli neshoří "
Ale otestovali. Viz věta v článku.
"Většina krátkých benchmarků nic podezřelého neukáže"
Všechny Intel CPU jsou postavené tak, aby podávali dobrý výkon v benchmarkách. Že to je nepoužitelný pro práci je logický důsledek této strategie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdil bych, že všechny CPU, spíš je to o těch noteboocích a existují i stroje co udrží výkon při delší zátěži, ale nebudou to malé tenké notebooky :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nebudou malé a tenké, ale vždycky si při podobných úvahách pokládám otázku, čemu by to mělo vlastně vadit. Ta tendence vyrábět jen žiletky (posledních pár let) je fakt peklo - dřív byly notebooky větší a těžší a lidi s tím taky normálně fungovali, takže tenhle nápad notebook totálně zmrzačit kvůli půl kilu dolů a nějakému centimetru dolů je hodný génia. Taky jsi v článku velice dobře poznamenal, že tenhle stupidní trend se týká i připájených pamětí a bezdrátových karet (já bych dodal ještě i CPU) a mě osobně třeba štve i nemožnost osadit dvě SSD (případně klidně i 2,5" HDD, proč ne).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak niekto zarába 6-10k na deň, sú mu pripájané komponenty uprdele. Až to morálne zastará, kúpi si bez dph nové a staré pošle babkám. Korporáti dostanú firemný štandard, ostatní si noťaz za 50k+ nekúpia (nie tento), tak čo blbnete. Doba je iná, vyrábať transformera z 10r starých šrotov už dávno nie je in.
Jop, mám M1 a som spoko a kým mi bude intel žhaviť gule aj pri worde, nechcem ho doma ani vidieť.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> Ak niekto zarába 6-10k na deň, sú mu pripájané komponenty uprdele

Ne nevyhnutne.

Moralne zastarani je jeden duvod, jsou i dalsi. Nekomu to muze pripadat neekologicke, ale jelikoz to lze posunout dal presne jak rikate, to pominu. Vetsi problem je, ze kdyz mas 1x pajenou + 1x SO-DIMM, kdyz chce clovek nahodou vic pameti, skonci s mixem dual-channel a single-channel. Coz by bylo akceptovatelne u notasu pro plebs za 300 eur; u "pracovni stanice" za 1500+ eur s 8mi jadrovym CPU a iGPU totalne zavislem na pameti uz nikoliv.

Co se tyce pajeneho Wifi, tak tam zase mate jiny problem - ne vzdy jsou ovladace na OS ktery chcete, a ne vzdy jsou existujici ovladace kvalitni. Lenovo s oblibou pouziva srackove Realteky.

> Korporáti dostanú firemný štandard, ostatní si noťaz za 50k+ nekúpia (nie tento), tak čo blbnete.

Lide co by koupili notas za 50k by se nasli. Lidi si koupili T60 pro sebe, ve sve dobe... jenomze clovek tehdy dostal, za co si zaplatil. Tady dostanete vylestenej prd. Kdyz vyrobce oznaci notas ktery neni schopen rozumne drzet vykon, rozumne rozdelit TDP, ma potencialne castecne single-channel konfiguraci pameti, za "pracovni stanici"... tak ho muzu oznacit jedine za lhare.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je vtipné se bavit o neekologických notebookách, když u telefonu lidem nevadí si každý 2 roky, jak skončí support, koupit nový, a na iPhone nadávaj (přitom cenově je dokonce levnější, pokud ho používáte po celou dobu supportu). To jen tak poznámka, já jsme ten typ, co používá věci i po skončení podpory.

S tím dualchannel to není zas takový problém. U CPU úloh se to moc neprojeví a iGPU si nebere celou RAM a počítače už dlouho umí, že první část RAM je dualchannel a až druhá (zbytek kapacity) už ne.

U WiFi a Lenova můžete pak narazit na whitelisting v BIOSu. Obecně člověk nenarazí, že by jeho OS nepodporoval WiFi modul (jaký OS? pro Windows ovladač je, Linux umí použít ovladač z Windows - pokud chcete opensource ovladače, tak podle toho si vybíráte hardware už při koupi; dřív si lidi kupovali WiFi kompatibilní s macOS pro Hackintosh, ale dneska jsou základní Macbooky Air levné a přitom výkonné, jak CPU tak GPU, takže už to není tolik potřeba).

Ano, je třeba šířit povědomí o nekalých praktikách některých výrobců a takové notebooky nekupovat. To není jen chlazení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono odpadkove (vylozene) monitory vedelo trebars HP dat do notebooku bez mihnutia oka uz pred rokom 2019. Celkovo jedna generacia zenbookov mala prakticky nepouzitelnu klavesnicu a displej, ktory vyzeral ako keby ho uz raz niekto vypral.

Jo, a zaujimalo by ma aku vyhodu ma plnorozmerny SD port oproti microSD portu? Velku SD kartu som naposledy videl asi v roku 2005. SDIO predpokladam, ze na tej masine pristupne nebude a beztak nebude vela zariadeni, ktore by tam pripojit slo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Výhoda, je v tom, že většina foťáků od kompaktů (které dnes prakticky vytlačily mobily) až po plnohodnotné zrcadlovky jede právě na formát velkých SD karet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Plnou SD kartu používám ve fotoaparátu. Do desktopu doma mám strčenou USB čtečku, to jo, ale je to k nezaplacení na dovolené, kam si prostě beru notes s SD slotem a tak nemusím spoléhat jen na kapacitu, spolehlivost a neztracení karet, naopak můžu průběžně po večerech zálohovat/zpracovávat.

Přitaženo za vlasy, vlastně nerozumím ani tomu microSD slotu - bral bych to jako věc pro uživatele mobilů, ale drtivá většina moderních uživatelů už stejně používá telefon s dostatečně velkým vestavěným úložištěm a žádné karty použít nechtějí nebo ani nemůžou. Uniká mi něco?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MicroSD umožní odškrtnout "podpora SD karet" a zabírá míň místa. To je celý. Beztak jak sami píšete, s "velkými" SD kartami se setkáte jen ve foťácích. Což je pro focení minorita uživatelů (když už dedikované fotící zařízení, tak spousta lidí je např. připojí kabelem, dnes klidně i přes WiFi).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi už to tak bude. Líbí se mi, jak to řeší na Framework Laptop s těmi jejich vyměnitelnými konektorovými moduly. Ale zrovna plné SD zatím nemají ani oni, snad bude.

V dnešní době teda buď dongle, kabel anebo si vypomůžu jednoduchou redukcí :-) https://www.amazon.com/SD-to-Micro-Adapter/dp/B0143QFXYO

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ta redukce je zajímavá, ale to už pomalu můžeš použít USB čtečku :-/.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta redukce byla jen vtip, v takovou chvíli bych vzal USB čtečku, kterou stejně už mám doma u desktopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zabírá míň místa (jako by to bylo podstatné), ale zato je prakticky k ničemu. Tomu říkám výhra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám v zrcadlovce SD kartu. S micro SD si můžu tak vytřít....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co si koupit do zrcadlovky microSD? Kapacity a rychlosti jsou dnes dostatečné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

MicroSD karta v adaptéru je často nespolehlivá, trpká zkušenost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takovou zkušenost nemám. Spíš obecně ty microSD jsou poruchovější. Těch jsem mrtvých už pár vidělě. Velkou SD ani jednu, ale těch mi rukama prošlo menší množství.

Prošel jsem 10 nejprodávanějších microSD karet na CZC (udává spolehlivost) Jedna má 99%. Všechny ostatní 100%. Kapacity začínají na totožných 512GB. Ceny jsou u microSD dokonce menší. Rychlosti totožné. Dnes nevidím jediný důvod kupovat velkou SD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výhoda velkého SD slotu tkví v tom, že většinou pojme SD kartu, xD kartu a s redukcí microSD kartu. microSD slot tohle neumí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Osobne som integraciu SD slotu do notebook nepochopil. Realne ho vyuzivala len mala skupina pouzivatelov ale clovek ho nasiel v kazdom notebooku. Tipujem, ze to bola jedna z inovacii pre inovaciu a chytili sa toho vsetci vyrocovia podobne ako sa masovo preslo na 16:9 LCD a teraz sa zase vraciame k 16:10
Dnes je ta potreba este mensia a odhadujem, ze viac ako 99% pouzivatelov ten SD/microSD nikdy nepouzije.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

16:10 displeje jsou super a jsem velmi rád, že se vrací, přechod na 16:9 je downgrade.

Ad SD slot, nejsem fotograf a stejně to používám, třeba když připravuju nějaká Raspberry Pi a podobné srandy. Dost možná si myslím, že na světě bude více lidí co si hraje s těmahle miniPC a potřebuje SD slot, než fotografů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SD slot je naopak skvely v momente, kdy mas omezenou kapacitu SSD. Neni potreba vymeny za vetsi (pokud vubec jde) a jednoduae pridas SD(micro) a mas po problemu s mistem. Typicky 120-250GB konfigurace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle dělají hodně jablíčkáři, protože mají připájená SSD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jako fakt? Já myslel, že v Applu omylem (nebo schválně) koupili sto kontejnerů polovičních čteček, takže karta trčí z půlky ven a nedá se to používat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, už je to hezkých pár let, co jsou ta SSD pájená, nevyměnitelná + odstranili ten LifeBoat konektor, aby nešlo ta data z SSD získat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to vím, koukám na Rossmana :-D Já myslel, jestli někdo opravdu používá SD kartu pro zvětšení místa v macbooku. Přeci ty karty vždycky trčely, protože nepoužili plnou čtečku, ale jenom tu poloviční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám minimálně dva lidi, co měli v minulosti Mogbuk a protože měli pájené 128GB SSD, tak si tam přidali SD kartu, ale měli nějaký model, kde ta karta nevyčuhovala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

(pravdepodobne) po poslednom rozruchu okolo "skodnych" usb klucov nam korporat globalne zablokoval ich podporu, tak nam ostala len moznost cez SD kartu (nastastie ten slot mam a zatial sa este neobjavili SD karty, ktore vedia skodit podobnym sposobom ako usb kluce)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nechapu, v cem si pan programator pmohl switchem na Mac, kdyz Macbooky taky nemaji nVIDIA grafiku, spousta modelu ma i pajene SSD (coz povazuji za zasadni problem).. by davalo smysl koupit notebook pouze s Intelem nebo pouze s AMD a vykaslat se na dedikovanou grafiku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prostě chtěl pracovní notebook a tyhle problémy už neřešit. Macbooky nejsou o tom být nejlepší, ale být *vždy* mezi těmi lepšími a ušetřit zákazníka procházení recenzí konkrétních modelů, diskuzních fór, čekat pár měsíců na objevené problémy a modlit se, že ten den přijede do továrny kamión s dobrým displejem a diskem. Jó když máte přehled (např kontakt na člověka, co notebooky recenzuje), tak není problém najít lepší notebook (minimálně v požadovaných parametrech). Akorát zapomeňte na to, že bude výrazně levnější než Apple (což je pro profesionály asi ten menší problém).

Co se týče NVidie, v recenzovaném notebooku je stejně nepoužitelná. T500 se v profi sféře ani nepovažuje za skutečnou workstationovou - je to přeznačená MX350. A v tomhle konkrétním kuse je to stejně celý zabitý chlazením - CPU na 500 MHz to stejně nedokáže krmit (viz skákání fps ve hrách). Naproti tomu Macbooky s procesorem M1 jsou už teď dost rozšířené (ze stávajících miliónů kusů to za rok bude desítky miliónů), aby se vyplatilo doplnit podporu do knihoven, např. pro Machine Learning (ML). Ano, nepojede tam CUDA, ale spousta programátorů využívajících GPU Nvidia neprogramuje přímo pro CUDA, ale pro knihovny, které běží nad CUDA (např. zmiňovaný ML). Tady je smutný, že AMD nedokáže dodat svůj wrapper z CUDA na jejich interní API i na desktopy/notebooky, aby programátoři mohli používat i AMD (d/i)GPU (bylo by to krásné budgetové řešení ve srovnání s cenovkou NVidia a Apple). Maj to jenom pro servery. A o iniciativě Intelu "oneAPI" jsem taky už nějak neslyšel.

K připájeným komponentám, to už je holt doba. Pamatuju, když měl brácha roky svůj ThinkPad a vyměnil tam CPU, RAM, HDD-->SSD a dokonce i displej. Který PC notebook dnes umožňuje vyměnit CPU nebo displej? A půlku RAM už maj taky připájenou (aspoň že ten disk ne, ty mimo "2-v-1"). Dnes je ten technický progress pozvolnější, takže za morální životnost už málokdy nastane situace jako "2x víc jader CPU", "TN-->IPS panel", "HDD-->SSD" (u nových už ani ne "SSD-->NVMe"). Akorát ta RAMka, to jo - tu jsem nedávno upgradoval na dvojnásobek. Ale kdyby to nešlo, tak si prostě koupím nový notebook - my starší tady už nejsme studenti, abychom otáčeli každou korunu. A ti mladší už vyrůstali v jiné době a takhle nad tím nepřemýšlí.

EDIT: Novější Macy už ani nemají konektor na základní desce pro záchranu dat. Předpokládám, že u silnější metody šifrování by to stejně nešlo - no a hlavně je spousta typů ztrát dat, kdy to takhle neobnovíte (např. notebook ztracen/ukraden, signifikantně poškozen). Beztak si data musíte zálohovat někam mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tym macom bude riesit ine problemy.
Aj pri macoch je bezna vec, ze maju porodne bolesti a je dobre pockat par mesiacov po vidani noveho modelu aby stihli na povrch vyplavat problemy(casto ani to nestaci). Apple ma viac ako slusny zoznam zvolavaciek kvli vyrobnym chybam(rovnako slusny zoznam vyrobnych chyb, ku ktorym sa nechce priznat).
Pre mna je problem standard 1 rok zaruka pre ICO a cena pozarucnych oprav. Mac siel kvalitativne dole po mid 2015(posledny mac, co nemal este vsetko integrovane)
Co ma macbook fakt dobre je displej. Konkurencia rovnako kvalitny v zaklade neponuka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, s přechodem na Mac jsou problémy. Např. vůbec bych ty současné s M1 nedoporučil lidem, co si chtěj občas něco zahrát. Brácha si půjčil na několik měsíců Macbooka na zkoušku a ani jedna z jeho her tam nefunguje, včetně nově vydaného remasterovaného Diabla 2 (Diablo 3 tam ale jede - to ale v Blizzardu dělal jinej tým - koupili jsme ho v akci k tomu D2 a sjíždíme ho v kooperaci jen pro úplnost, takže ho nepočítám). Hraje streamováním z jiného PC doma (přesněji hlučný server schovaný na půdě). Emulace např. přes placený WINE (CrossOver) je u starších 32bit her zabitá emulací pointerů 32-->64bit přes emulovaný kód x86-->ARM (bude trvat roky, než vyjde nativní ARM verze CrossOver, a další roky než bude podpora v opensource WINE). Ve Windows on ARM (obsahujícím emulátor x86) ve virtuálce v Parallels mu zas blblo v jeho hrách virtualizované GPU (to ale není závislé na M1 a ARM - ten driver virtuálního GPU je stejný jako v x86 verzi Parallels - uvidíme, kdy bude i VMware pro M1).

Ale tady se bavíme o programátorovi. Jejich nástroje jsou obvykle naportované první (koneckonců tyto nástroje následně slouží k portování aplikací pro další typy uživatelů). Např. já programuju v .NET (C#) a Visual Studio Code, a ty jsou dávno nativní pro ARM nejen na Macu, ale i na Windows a Linuxu (a obecně většina opensource software, co používám - případně si můžu sám zbuildovat; narozdíl od dob PowerPC nemusím řešit endian).

Jinak svolávačky Apple beru jako výhodu. Ostatní výrobci chybu nepřiznají a - když to přeženu a nepočítám NBD záruku - sami jejich zákazníci berou jejich produkty jako elektronický odpad, který by stejně za chvíli vyhodili a koupili si nový. Takže s danou vadou to už nějak doklepají. Naproti tomu druhej brácha i roky po záruce zadarmo v servisu Apple nechal vyměnit vadnou základní desku s NVidia GPU, jak se tehdy odlepovaly (a kvůli čemuž Apple nadobro skoncoval s GPU od NV). U menších vad aspoň víte brzo z velkých webů a Youtube kanálů víceméně kompletní seznam a můžete se tak rozhodnout, zda tuto generaci přeskočíte, případně koupíte dobíhající předchozí (u většiny PC notebooků nezbývá než skládat střípky např. po různých fórech a vygooglených vláknech na Redditu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svolávačky dělají i ostatní výrobci jako Lenovo či HP, Apple je naopak občas dělá až v momentě nějaké hromadné žaloby. Protože to zařízení není přece špatně navržené, ale uživatel se k němu špatně choval.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja tie zvolavacky neberiem ako vyhodu. Preco by som aj mal. Hlavne nie ak v nasich krajoch neponuka NBD On-site zaruku. A ked nemas servis vo svojom meste? Tyzden mas mac mimo (servis + doprava) a musis zabezecit nahradu.
U nas sa museli vsetky macy posielat do servisu kvoli ich slavnej klavesnici. U niektorych sa to objavilo 2x a druhy krat to uz Apple nechce riesit na tom istom notebooku. Casom sa to objavi znovu u kazdeho a uz s tym clovek nic neurobi.
Servisny program funguje len obmedzeny cas. Ak si pametam, tak max 4 roky od nakupu. Potom mas smolu.
Touch bar bola/je dalsia chutovka. To je jedna z nikdy nepriznanych vyrobnych vad. Nastastie v novych macoch sa toho zbavlili.
Ako som pisal dost vyrobnych chyb neprizna a pri rocnej zaruke(na ICO) si nahraty. Platil si uz niekedy nejaky servis v Apple? Chces vymenit bateriu, ktora vydrzala ledva 2 roky a pri vymene sa musi menit aj klavesnica a authorizovany seris ti vyhodi cenu 750 eur? Za blbu bateriu? U konkurencie to mas o dost lacnejsie a kludne si ju vies vymenit aj sam a budes to ma ste lacnejsie. Bohuzial musime na tom vyvijat a aj zamestnaci to chcu. Aktualne skusame prenajom macov.
Chces Mac s viac RAM, tak 400 eur navyse. Pricom v beznom notebooku ta so-dimm RAM vyjde do 100 eur. SSD je na tom podobne.

Mali sme problem s nevydarenou seriou Dell XPS notebookov ale prisiel servisak a na mieste to vyriesil. Clovek bol odstaveny tak na dve hodiny(podla obtianzosti vymeny). Nebolo mu potrebne drzat nahradu a riesit nic okolo. Vedel si to zabezepcit aj sam z home-office.
Okrem toho minimu poruch mimo macov a ak niecom tak NBD to istila. Vecsinou to su stroje o 500 az 1000 eur lacnejsie ako tie macy. Business stroje ako Thinpad, Latitude,...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mac slouží na kancl práci, maily, office, konference a na T480 se dá vyvíjet :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"černou barvou lakované heatpipe"
Černá zhoršuje odvod tepla až o 30%. Stejně tak lak.
Výrobce to dělá asi pro to aby se teplo nedrželo v notebooku. Ale u tak mizerného chladiče to je jen na škodu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A na tuhle kravinu jste přišel jak?
Černá barva naopak zvyšuje vyzařování tepla. Proto je ideálním zářičem ideální černé těleso.
I fyzikální analfabet, který nic netuší o Wienově posunovacím zákonu, Stefan-Boltzmannově zákonu a inkdy neslyšel o Planckově zákonu si mohl všimnout, že na sluníčku se rychleji ohřeje černý než bílý předmět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslim, o Stefan-Boltzm-kundovině jsem taky neslyšel.
Myslim si, je to jenom obyčejná povrchová ochrana měděného chladiče v galvanovně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Černá barva naopak zvyšuje vyzařování tepla."

To je sice pravda, ale neplyne z toho automaticky, ze cerna zlepsuje chlazeni.

Vyzarovani je jen cast chlazeni (pokud nejste ve vakuu). Ta mnohem mensi cast. Ta vetsi cast je odevzdavani tepla kontaktem mezi vzduchem a chladicem.

Pokud je ta cerna udelana nejakou oxidaci, budiz, o par mizivych procent to zlepsi chlazeni. Pokud ale ten chladic nalakujete cernym lakem / barvou, na 99% chlazeni zhorsite (pokud vim laky maji mnohem horsi tepelnou vodivost nez kovy).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Černá barva naopak zvyšuje vyzařování tepla." Zajímavá teorie. Nevěděl jsem o ní. A dost možná pravdivá.
Ale topenáři v praxi ověřili, že černý radiátor má o 30% horší účinnost. A proto má většina radiátorů bílou barvu. Mám to od topenáře, ingenýr a mistr v oboru. I on se může mýlit. Ale věřím mu víc, než Vám pane Sheldoniq.

Právě podle selského rozumu, bych si vsadil, že se černá bude ohřívat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Boha jeho.
Plocha Vole. Radiátor si natři třeba na růžovo bude teplejší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Černý chladič v notebooku, nebude vidět spálenej hnus.

https://ctrlv.cz/L8S5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi přijde, že černá spíše to teplo lépe "vsákne", zatímco stříbrná/bílá více odráží, ale to je vlastně spíš u slunečního světla. Rozdíl mezi černě lakovaným autem a bíle/stříbrně lakovaným je celkem znát takhle venku, kdy na to svítí Slunce. Ale asi to není stejný efekt jako u heatpipe, na kterou Slunce nesvítí. Černou heatpipe by totiž to externí záření ohřálo rychleji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou tak říkajíc spojené nádoby. Černé těleso vyzařuje a přijímá v celém spektru, takže ten přenos je rychlejší, než když se to děje jen v užším pásmu (třeba modrá). Pak už jen záleží co převažuje, černé auto se rychleji ohřeje na sluníčku a rychleji ochladí v tunelu než třeba to modré (nebo bílé) ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je super, jak si člověk může neustále rozšiřovat obzory :-)
U absorbce to o černé ví kdekdo, ale jak je to opačným jevem = vyzařováním už tak jasné není.
V rámci výzkumu mě google zavedl na stránky výrobce radiátorů, kde se jich na to lidé ptali: https://www.bisque.co.uk/blog-and-press/does-colour-affect-heat-output

Závěr je, že u vyzařování tepla závisí hlavně na typu povrchu - čím lesklejší/hladší, tím horší vyzařování. Rozdíl mezi lesklým a matným povrchem je údajně až 20-25% - odhaduju že je to proto, že matný povrch má ve skutečnosti větší plochu. Naopak barva má minimální vliv, rozdíl mezi černým a bílým radiátorem s totožným provedením povrchu je jen 1%.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Tak vidíme že mýlit se může i mistr v oboru. Asi při testu koukali na barvu a ne odlesky. A vyšlo jim 30% což je blízko těm 25% co naměřili Angličané.

Rozdíl mezi 35W a 45W je cca 25%. Takže stačí zvolit lepší povrchovou úpravu chladiče a do notebooku může výrobce nacpat o třídu výkonnější CPU.
Tedy kdyby testovaný notebook měl o 10W lepší chladič, tak by CPU nemělo mrzkych 8W ale krásných 18W? A to by bylo hodně znát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heatpipe je naprosto putna jakou barvou je lakovaná, protože slouží k vedení tepla z jednoho místa na druhé a teplo se vede vnitřkem (a pokud nastudujete princip heatpipe, tak zjistíte že nejteplejší je ve středu a plášť je nejstudenější částí heatpipe)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Putna by to bylo, kdyby se nepřehříval. Ale jestli má CPU 99C, tak ta trubka bude mít přes 70C i když to je nejchladnější místo. (Ověřeno pohmatem) Pak tu máme velký rozdíl mezi teplotou trubky a okolního vzduchu. Takže přestup tepla tu je žádoucí. A lak je mu překážkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chlazení je blbě navržený. Barva heatpipe s tím nic neudělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo teď jsi to vystihl. Dávám +1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsmutnější věta v celé recenzi:
"pan Josef vyvíjí software, který využívá specifika NVIDIA grafických kare"
Aneb "čiň čertu dobře, peklem se ti odmění".
Pan Josef dostal co si zasloužil. A doufám že bude dostatečně odstrašující příklad pro všechny programátory, co by chtěli svázat svůj program s jedním výrobcem HW.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že se nakonec vyvázal z vendor lock-in (spousta knihoven vyžadujících NV je aktualizována o podporu M1):

> Příběh má smutný konec, pan Josef si nakonec pořídil produkt společnosti Apple.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Příběh se mi velice líbil. Moc pěkně to je napsané. Dost mně to pobavilo. Hlavně jsem rád že nejsem jediný, kdo chytá nepolapitelný duchy, šotky či trolli. Kteří nám ajtakum komplikují život. Muselo být peklo toto řešit.
Díky Karáš.
Závěr je jen třešnička na dortu. Nebo spíš PeCka na hovnu.
No a jak se nám CEO intelu směje, jak nás napálil. To je snad smutnější než osud Josefa.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ta T480 jede nadále, jen se vše ostatní přesunulo na ten MAC, zvažoval se i ASUS ROG Zephyrus G14, tam vše běží perfektně, ale nemá webkameru a RJ45. Navíc ASUS na ROG věci neposkytuje něco jako NBD záruku a lepší záruka tam půjde pořídit maximálně tak v eshopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč smutný ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autor recenze je asi PC Master Race a zapomněl, že i Macbook je vlastně PC (a i Windows on ARM je PC).

EDIT: Pro mě je to každé zařízení, na kterém můžu vyvíjet nativní aplikace pro něj. O instalaci čehokoli bez omezení ani nemluvím (nevadí mi varování, že je z neověřeného zdroje).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nene, Macbook není PC, ale MAC! :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A Chevrolet je prostě Amerika ! Tak jste to myslel asi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle ani není tak problém NVIDIA, jako spíš toho notebooku. Nemůžeme za to, že Lenovo tyhle dva ThinkPady "zprasilo".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem na to jednou narazil i v desktopu. Inteláckému CPU se po zátěži nechtělo turbovat. Myslel jsem že stačí počkat minutu až vychladne, ale nepomáhalo ani 5 minut. Přitom restart, který trval minutu, turbo opravil. Což nechápu, protože nějaké to teplo se během restartu vyrobí. Při zapnutí se na krátký okamžik roztočí větrák naplno. Tak jsem předpokládal že to je tím. Ale po přečtení článku mám pocit že tam má Intel nějaký bug a špatně odhaduje teplotu chladiče. No prostě to je stavěné na to aby se to zaplo a proběhl benchmark s co nejlepším výsledkem. Co se děje dál u intelu nikdo neřeší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při restartu procesor neběží naplno, možná tak jedno jádro. Jinak čeká na disk. To roztočení větráku na chvíli je pro vyfoukání případného teplého vzduchu, protože BIOS nezjišťuje, jestli notebook před chvíli běžel.

Jinak pokud chceš zchladit CPU, tak já to dělám dočasným snížením maximální frekvence např. na 50 % (jde přímo přes dialog Windows, ale je to skryté na několik kliknutí). Pokud ale CPU nepracuje, tak to není potřeba. Takže pokud se ti nezchladil ani po 5 min nicnedělání, tak se koukni do Správce úloh, jestli tam něco neběží v pozadí (např. update Windows nebo nějaké aplikace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjistil jsem že turbo se nezapíná podle teploty, kterou ukazuje HWINFO. Buď tam je jiné čidlo, které HWINFO nevidí. A nebo tam je algoritmus, který podle historie spotřeby odhaduje teplotu chladiče. No a jako každý SW bude mít hromadu bugů.
To roztočení větráku při startu může být test funkčnosti nebo pokus o vyfouknuti prachu. A nebo to jen chvíli trvá než se aktivuje regulace. Samozřejmě teplý vzduch to vyžene, ale nemyslím že by ochlazení byl záměr.
Ve správci úloh nic neběží. S teplotou klesají otáčky a při 40°C se ventilátor skoro zastaví a teplota dál neklesá. (Nemyslím že by podtaktovani na 50% něco změnilo).Turbo ale nejelo až do restartu. Po restartu teplota kolem 50°C a turbo jede.
Starý stroj s BIOSem a HDD neměl šanci zatížit víc jak jedno jádro. Ale nové stroje s UEFI a SSD jsou na tom lépe. Hlavní důvod pro přechod na UEFI je že BIOS umí zpracovat jen jednu věc (Je čistě sériový ). UEFI toto vylepšuje a spouští víc procesů současně. (Je paralelní). Je to teorie, v praxi těžko říct jak to funguje. Dost by mně to zajímalo. Pro WinXP existoval program ,který přesně ukázal co Win dělají během startu. Pro Win10 jsem nic nenašel.

EDIT:bootvis se to jmenovalo.
Hledám něco podobného pro Win10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...ale občas se objevila potíž s tím, že se výkon notebooku snížil při použití GeForce MX150..."
Taková "kudla v zádech" může způsobovat poruchy spánku XD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudete mit k dispozici na testovani vetsi Lenovo ThinkPad P15v G2 (idealne v konfiguraci 21A9000SCK)? Nektere popsane neduhy by v tomto stroji mely byt vyresene (2xM2, 2x slot pro ram) zajimalo by me, jestli se v provozu chova stejne blbe, jako testovany nb…
Ev. Nemate nekdo osobni zkusenost?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ThinkPady P15 jsou jiný podvozek, takže tam tyhle potíže dle mého nebudou. Možná nějaké snížení limitu při delší zátěži, ale ne tohle. Ta P14s Gen2 je přeznačená T14 Gen2 s jiným VBIOSem v podstatě.

Teď tu mám HP Zbook Fury G8, což bude asi poslední stroj "staré generace", další už asi bude vše Ryzen 6000 nebo Alder Lake, snad vše stihnu během ledna dopsat, jsou to ještě asi čtyři notebooky :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělá Lenovo pořád ještě i nějaký tlustý výkonný kancelářský model nebo už zůstaly jenom žiletky a designy pro dynamické mladé hráče?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Koukl jsem na nabídku Lenovo ThinkPad X1 Carbon a vypadá to všechno na tenké žiletky. EDIT: jediné, co je trochu hrubší je Lenovo ThinkPad P15 Gen 1, ale to začíná na 100.000 kč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X1 Carbon byly vždy v podstatě tenké a lehké notebooky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pracovní ThinkPad P1 s Core i7-8850H a nVidia Quadro P1000 a je mi z něj trochu smutno. Totálně poddimenzované chlazení, po chvilkové zátěži to hučí jako Boeing při startu, masivně throttluje a snaží se propálit stůl. Opravdu neuvěřitelný krám, vyhozené peníze (naštěstí ne moje), při čtení této recenze jsem jen pokyvoval hlavou a celou dobu se na ten nepodarek škaredě koukal :)

Podle mě to nezvládnuté chlazení bude více či méně společným znakem všech těchto "žiletkových workstation" s logem ThinkPad, obsahujících nějaké Intel topidlo.

Takže společně s autorem mohu říci pouze "takhle ne, přátelé" a těšit se, že příští darovaný kůň bude z lepšího chovu. (PS: Od roku 2008 jsem používal 5 různých ThinkPadů řad T nebo X a až dosud byly všechny super.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neuvažujete o recenzi Lenovo ThinkBook 16p G2 ACH šedá?
Ideálně v konfiguraci Displej 16" / 2560 x 1600 (WQXGA) / IPS / Nedotykový / 8jádrový procesor AMD Ryzen 9 5900HX / 32GB RAM / 1 TB (M.2 SSD) / NVIDIA - GeForce RTX3060?
Děkuji, Michal

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že si můžou zas tak vybírat notebook, natož přesné parametry. To jim ho má továrna udělat na zakázku? :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že se jedná o konfiguraci která je k dispozici normálně na českém eshopu, tak by se to dalo asi sehnat i bez toho, aby si to nechali dělat na míru v továrně. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale redakce nedostávají notebook z eshopu. To by jim ho musel zapůjčit ten eshop a ne Lenovo. Nepočítám možnost koupit si ho a do 14 dnů vrátit - ale to můžeš udělat sám.

Najdi si recenze na webu / Youtube / ... na daný notebook s libovolnými parametry (kvalita displeje, přehrívání, hukot, rozšiřitelnost, ...) a pak na CPU a GPU klidně v jiných notebookách (pokud jsou tenčí/menší, tak počítej, že v tvém požadovaném bude míň podtaktovávat).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem procházel zdejší recenze, tak se zde občas píše, že se jedná o ntb z eshopu, takže to asi jde. ;)
Recenze na netu určitě jsou, ale jestli je zde nějaká série článků, která vypadá rozumně, tak by mě zajímalo, jak je bude zdejší redakce hodnotit oproti předchozím. Což se z recenzí na internetu už člověk nedozví. ;)
Obecně mě zajímá více názor redakce, než tvůj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě taky tvůj názor moc nezajímá. Ty notebooky z eshopu jsou případy, kdy si to koupí pro sebe nebo někdo z jejich okolí (tento článek). Samozřejmě pokud si koupíš svůj vyhlídnutý notebook nabízený v přesně požadované konfiguraci, tak budeme rádi, když napíšeš recenzi (klidně si nech říct postup od Diitu, ať to má stejné testy a formu). A když se ti nebude líbit, tak ho vrátíš (stejně jako to dopadlo s notebookem v této recenzi).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já jsem se tu na něco ptal, úplně normálním způsobem. Takže buď od té dobroty a jdi si všímat svých, děkuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já jsem tu na něco odpověděl, úplně normálním způsobem. Takže buď od té dobroty a jdi si všímat svých, děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neodpověděl jsi normálně, ale ironicky a urážlivě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsem celej já.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Občas jsou z eshopu, resp. říkají tomu z distribuce, typicky distributor co dodává eshopům :D Co se tím děje poté, to netuším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O ThinkBookách jsem uvažoval, ale na pohled působí spíš jako přemalované IdeaPady, navíc teď krapet nestíhám a očekávám, že brzy budu testovat nové notebooky s Ryzeny 6000 a Alder Lake.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za informaci. Mně na tom jen děsí absence HDMI/DisplayPortu. Což vzhledem k tomu, že mi občas blbne přenos obrazu přes usb-c na linuxu, tak nevím jestli chci riskovat.
Ještě se zeptám, je nějaký odhad, kdy by mohly být nové ntb s Ryzeny ke koupi? V podstatě za měsíc bych měl objednat nový pracovní ntb, takže teď obhlížím všechny možnosti.
Michal Bouška

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Resim podobny problem. Stavajici Tcko dosluhuje, ale adekvatni nahrada asi neni. 15" UHD displej, min 2x slot ram (bez pajene), min 2x m.2 slot pro HDD, rozumny procesor, dobra klavesnice s numerikou a idealne s trackpointem, grafiku neresim - stacilo by i integrovane reseni...

Ale v nabidce vidim jen same "pasti" a nebo nedostupne modely. Snad jen P15v, ktera splnuje alespon rozsiritelnost, ale dle testu ma take urcite problemy s teplotou (v konfiguraci s UHD se standardne prodava jen s GPU nV T1200 a to je dalsich 35W+)

Podle komentaru vyse ani u DELLu neni situace o moc lepsi...

nemate nekdo tip na rozumny stroj? nebo je nyni fakt lepsi pockat na prichod nove generace CPU?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od jisté doby používám jednoduché kritérium - pokud vezmu dva prsty, každý na jednu stranu displeje a displej takto prohnu o více jak centimetr, nechci mít s takovým sračkoletem nic společného, tzn. ani nikomu odkývat, že si to má koupit.
Toto do této kategorie spadá, libovolný macbook (a to včetně tenkého AIRu) ne.

Spíš bych se podíval na notebooky (workstationy) od HP nebo Dell, ale nakonec vlastně ani ten MB pro není zlá volba (až tedy na absenci dobrého dokování)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od Dellu se uteklo, ale teď tu mám na test HP ZBook Fury G8 a to vypadá jako opravdová mobilní pracovní stanice :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo halt Thinkpady a výrobky od Lenova už nejsou to co bývalo... tedy minimálně od dob, kdy se přešlo na plastový spotřebák. Určitě bych ani koutkem oka neuvažoval o koupi něčeho, co nemá miltary certifikaci... jen takový stroj totiž obvykle dobu rozšířené záruky, na rozdíl od těchto plasťáků (a totéž Acer, ale tam to platí od začátku, kdy to koupili čínští soudruzi), bez úhony a v pohodě přežije :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plastové ThinkPady vydrží hodně a díly jsou snadno dostupné, W530 z roku 2012 mám plně funkční i teď :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W530 je poslední neplastový.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neplastová je v něm jen rollcage(a kovové díly, jako panty, chladiče, atd.), jinak má plasty, ale nijak to nevadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rollcage celému počítači ale právě dává pevnost a robustnost, Bylo to tak vždy, snad mimo Xkových řad, kde šlo opravdu o kovový case (byť pogumovaný, takže to člověk ani na první pohled nepoznal).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, já jsem smutný, že je rollcage pryč, už W530 to má lehce ošizené a nemá tu kostru hned za displejem, jako to měla třeba W500, ale pořád je to slušný stroj.

Zajímavé je, že T14s mají šasi kompletně vyrobeno z té magnesiové slitiny. Ale nemají přímo RJ45 a mají pájenou RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna nějaká mil certifikace je úplný základ a znamená, že notebook jde zapnout.
Jo věci do opravdové války jsou na tom trošku jinak, ale to si nekoupíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém koupit to není, akorát to člověk nechce platit.
Vojáci používají i běžné Getac notebooky (a to i v praxi na misích), dokonce jeden (zachráněmý před sešrotováním) se štítkem AČR vlastním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, military certifikace znamená, že to vydrží mech.namáhání a rozsah teplot. Už mi rukama prošlo dost notebooků na to abych mohl říct, že ten rozdíl, když si třeba nosíte běžně notebook mezi prací a domovem, je naprosto diametrální. Raději starší s certifikací a tlustší a těžší díky kovové kostře než nějaká lehounká frikulínská žiletka, co vám po roce dvou odejde, protože něco se přehřálo nebo prasklo na desce. Leccos si třeba i opravíte, ale stejně se pak objeví za chvíli něco jiného... prostě plánovaná životnost se neoklame :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu 400 MHz? Existují nějaké kvalitní datasheety popisující všechny možné stavy daného CPU? Já se ani s přiblblou žiletkou nedostal pod 800 MHz, i když to bylo jen dvoujádro a vždy bez Nvidie.

Kdyby mi v době Pentium 4 někdo řekl, že na tehdy sci-fi budoucích 14 nm budou CPU reálně pracovat na 400 MHz...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitní datasheety jsou na webu Intelu. Ano, tvoje žiletka nemá dGPU, pro který je část TDP *vyhrazena*.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš tohle?
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/122589/intel-core-i...

To není kvalitní a není tam nic o 400 MHz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tabulky s frekvencí a TDP. Ale pro běžného smrtelníka stačí pustit test a vidí, na jaké frekvence to padá (od toho jsou kvalitní recenze).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže nikde a běžný smrtelník si pro dané TDP musí napsat Ladisovi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hledej Šmudlo (mam ti dát link na justfuckinggoogleit?). Jinak běžného smrtelníka stejně zajímá, jak to bude fungovat *jemu* a ne nějaké vylhané tabulky od Intelu (že to ještě někdo kupuje?).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, 400MHz na té T480 opravdu nastane, v nějaké větší zátěži, jelikož ta GeForce MX150 si ukousne nějakých 10-15 Wattů a pro CPU zbyde osm. Jenže iGPU musí zobrazovat data z MX150, takže ukousne další energii a propustnost RAM procesoru, na CPU jádra tak zbyde pár Wattů a masivně se to podtaktuje mimo specifikaci.

Poprvé jsem se s něčím takovým setkal na starých Latitudech E6400/E6500, kdy se Core2Duo P9700 podtaktovalo snad až na 200MHz. Tam to ale bylo způsobené tím, že do doku někdo místo 130W adaptéru připojil jen 65W adaptér.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel hodně podtaktovává CPU ve prospěch GPU i v případě počítače jen s iGPU. Proto má smysl ten notebook s 2 grafikami Intel: iGPU v CPU a dGPU vedle (ten samý čip, o trochu nataktovanější, ale se samostatným chlazením - nesdílí TDP).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli je to mimo specifikaci, tak to asi nejde najít, že jo šmudlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle s tím tak úplně nesouvisí, tenhle model má evidentně nízké napájecí limity pro obě komponenty a protože je to původně kancl stroj s max 25W TDP CPU, tak se to jednoduše musí nějak rozdělit. Čekal bych nějaké změny z hlediska chlazení a napájení, ale evidentně se na to někdo vykašlal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá recenze. Dovolím si dodat pár bodů:

1) Tento problém už mají ThinkPadí Lenova ještě delší dobu. Objevuje se bohužel i v některých tlustších strojích, takže není výhradně spojený s těmi kousky, kde byla snaha vzít co nejtenčí stroj a přidat do něj dedikovanou grafiku. U těch tenkých je velká jistota problému, u těch tlustých to závisí na generaci. Já už z toho důvodu pracovní stanice od Lenova prakticky nikde nenabízím. Rozhodně nedoporučuju očekávat, že se pak objeví nějaký update BIOSu, který by chování výrazně změnil k lepšímu. Já, dlouholetý uživatel thinkpadů, už jsem se smířil s opuštěním trackpointu. Těch negativ thinkpadů už bylo tolik, že samotný trackpoint to nezachránil. Místo toho teď vždy hledám touchpad s co nejrychlejší odezvou.

2) Displeje se berou od různých dodavatelů odjakživa. Výjimku v PC světě tvoří jen příplatkové displeje u některých CTO business notebooků a některé consumer notebooky, kde je displej v nějakém parametru specifický (což znalci LCD trhu napoví, že takový panel má jen jeden dodavatel). Takto se to děje už desítky let. Pak je to jen o tom, co výrobce notebooku zaručuje za parametry. I u Maců byly dříve problémy, že některé panely měly horší parametry, protože šly od jiného dodavatele (například první retiny).

3) Grafika je připojená sice pouze čtyřmi linkami, ale víc by jí nepomohlo. Není to o tom, že by ji tak zapojil výrobce notebooku - tyhle menší low-end čipy víc linek ani nemají vyvedených už po generace. Jednak by jim to výkonově pomohlo pouze v situacích, kde už jsou beznadějně mimo, a jednak ještě pár let zpět by to ani nebylo na procesorech pod 35W možné zapojit, když měly jen 12-16 linek pro všechno (1 linka potřeba pro Wi-Fi modul, 2-4 potřeba pro thunderbolt, 2-4 pro NVMe SSD...). Tohle byl důvod, proč tenčí notebooky s takovými procesory měly obvykle thunderbolt zapojený jen na dvě linky, pokud u nich existovaly konfigurace s dedikovanou grafikou (omezení pak v rámci modelu platilo i pro konfigurace bez ní, protože ty čtyři linky beztak vedly na desce do nikam). Jinak, že jde jen o PCIe Gen3, je zde vina opět grafiky. NVIDIA generace T víc nepodporuje. Novější čip už by nabídnul Gen4 a notebook s tímto CPU by automaticky nastavil vyšší rychlost.

4) Že není grafika přímo připojená na nějaký obrazový výstup, nevnímám jako problém. Na interní monitor by to zapojené beztak nebylo, protože by byl potřeba mux čip. Mohla být připojená na některý z výstupů na externí monitor, jenže to pak je problém ve Windows, že se kolikrát po odpojení monitoru už grafika nevypne (do restartu, nebo vypnutí/zapnutí v device manageru). Posílat obraz zpět do integrované grafiky má minimální dopad na výkon, protože jde ve směru, který není tak vytížený. Člověk to pozná až tam, kde má třeba 200+ fps a nějaké vyšší rozlišení. Z hlediska zátěže CPU není NVIDIA Optimus nijak významný. Problém tohoto Lenova by přímé připojení dedikovaného čipu stejně nevyřešilo. Jiné notebooky takové problémy nemají. Intel je aktuálně v tomto segmentu bezkonkurenčně nejžravější a sám bych dal přednost AMD (je opravdu výjimečné v posledních dvou letech, aby notebook s AMD měl problém s hlučností... u Intelu je to naopak u tenkých notebooků celkem běžné), ale HP, DELL, Acer i další se s tím dokážou poprat a nabídnout stroje, které se po chvilce brutálně nepodtaktují. V tenkém notebooku se dá uchladit i 40 wattů, když je vůle, a ani to nemusí být jak startující stíhačka. Ostatně na trvalých 23 wattů ani není potřeba ventilátor, pokud je přístroj vybaven vapor chamber (před lety mě v tom utvrdil výborný Acer Switch Alpha 12).

Ještě ke zdejší diskuzi:

- Běžně to funguje tak, že nám výrobci posílají do redakce seznam toho, co je v distribuci, a my si pak vybíráme konkrétní konfigurace. Ty se stáhnou od distributora, projdou pak pár redakcí, a vrátí se zpět do oběhu, kde se prodají se slevou. Snížení hodnoty platí pobočka výrobce.

- Koupit si na office záležitosti a video konference Mac je poměrně dobrá volba. Takové reproduktory (+mikrofon+webcam), jaké má i ten nejhorší Mac, nenabídne ani nejlepší thinkpad/latitude/elitebook. Netěší mě to, ale je to tak.

- Že by se ten procesor mohl podtaktovat přímo na 400MHz, se mi nějak nezdá. Nemám teď po ruce žádné PCčko s 11. generací Core, ale měl jsem za to, že ve výpisu podporovaných c-states to dole končilo na 800MHz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S Macbooky souhlas - repráky hráli stejně skvěle jako mé bedničky u desktop PC. A to, že mikrofon měl nejmenší lag ze všech notebooků na světě, není náhoda, když si Apple dělá hardware, ovladače a OS - může díky tomu perfektně vyladit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Bohužel. Nový BIOS to neopraví, jelikož u starší T480 z roku 2018 je to problém dodnes. Teoreticky by to mohli upravit tak, že v dlouhodobé zátěži nechají procesoru 15W a té NVIDIA T500 nechají zbylých asi 10W. Obojí by výkonově trpělo, ale asi by to dopadlo lépe než teď.

2) Ano, těch displejů je celá fůra, nicméně když je to někde v eshopu, tak je to často loterie, typicky se neuvádí konkrétní panel.

3) Mobilní Intel procesory mají PCIe linek dost, jelikož ještě pořád s sebou nosí PCH a většinou je skoro všechno pověšené na PCIe linky v PCH, takže i těch osm Gen3 linek by se našlo. Jasně je to low-endové GPU, ale když dojde VRAM, nebo potřebujete tahat data tam a zpátky, jsou ty čtyři Gen3 linky. MUX čip by byl určitě fajn, hlavně při použití primárně v doku, ale jasně, pro většinu lidí je Optimus více user friendly. Případně by šlo udělat, že by se digitální výstup připojil přímo na dGPU, což opět u téhle karty nejde, protože nemá fyzicky rozhraní výstupu na monitor.

4) Tady vlastně částečně viz. výše.

Ano CPU se opravdu masivně podtakovalo, nicméně ta jedenáctá generace "jen" na 870MHz, ta starší i7-8550U šla právě i na těch 400MHz, někdy dokonce jen 600MHz. Ten napájecí limit je tam tak nízký, že nevystačí ani na base clock.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už si nevzpomenu, jaký ThinkPad měl toto chování jako první. Myslím, že to bylo dokonce ještě dříve než 2018. Tehdy jsem to hodně hejtil v recenzích. Jsem rád, že to hejtí i ostatní. Nechápu, že za ty roky se nic nezměnilo. Tam prostě musí sedět někdo, kdo si fakt myslí, že tohle je nejlepší chování, jaké mohli nastavit.

Třeba v případě 8. generace Y/U to s PCIe linkami ještě problém byl velký. Jejich PCH zas tolik linek nemělo a ještě se tam pak řešil jak bandwidth, tak rozdělení root complexů. Když tak přemýšlím, ani nevím, jestli vůbec existoval nějaký notebook s těmito procesory, který měl dedikovanou grafiku připojenou přes více než čtyři linky. Stejně tak si nevybavuju nic ani u 10. generace z ULV kategorie (klidně někdo něco připomeňte). Předpokládám, že u 11. generace ULV už to nejspíš problém nebude, nicméně GPU low-end na čtyři linky PCIe byl roky docela standard jak u AMD, tak NVIDIE a Intelu (DG1).

Jako teoreticky sice může víc linek PCIe pomoct, ale v praxi bude rozdíl neznatelný jak v CADech, tak i v drtivé většině her, pokud se jim nastaví detaily, kdy to ještě zvládá zbytek čipu (navíc řada her načítá transparentně na pozadí a případně zobrazí nějakou méně detailní úroveň mipmapy, než že by se obraz škubnul, pokud jde o průběžné načítání další dat u openworld her). Dělal jsem kdysi pokusy i se silnějšími grafikami, že jsem ubíral počty linek. Kolikrát i dvě linky stačily na hraní, aniž by došlo k velkým poklesům rychlosti. V CAD testech nebyl rozdíl žádný.

Teď jsem se podíval, co reportuje i5-8350U, a skutečně to může jít dolů až k 400MHz. Můj notebook nicméně problémy tohoto charakteru nemá, takže jsem se k této hodnotě nikdy ani nepřiblížil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Četl jsem pouze ten úvodník s panem Josefem. Na takto dlouhý elaborát nemám čas a ani chuť, ať je o čem chce. Sáhodlouhé popisy o tom zda má SD kartu, alespoň to se zmiňuje v komentářích, nepotřebuji.

Nicméně k panu Josefovi. Osobně si myslím, že jsi udělal chybu že programátorovi nabízíš jako pracovní nástroj notebooku. To je vždycky o hubu!
K samotnému notebooku, chyba je zajímavá, ale podle mne se jedná o chybu softwarovou. A taky asi následně o chybu lidskou, kdy se uživatel Pepa nebo ty snažíte dělat na takovým to notebooku aktualizace.
Buď je to takový náš "soustruh" od kterého chceme výkon na práci, pak mám stabilní odladěné prostředí a ne denní hračka s emaily a s dalším balastem.
Kromě toho bych se asi i zaměřil na to co vlastně vyvíjí pro Nvidii, protože je klidně možné že to způsobuje nějaký jeho bug. Zmiňují se někde v příspěvcích o Apple, předpokládám, že to tam nemá=funguje mu to, ale to by to ten bug spíše potvrzovalo.

Notebook je vynikají pro prezentace hotové práce před klientem, ale jinak pakliže nemá model "P" bez "s", tzn. ne "slim", tak má pouze vždy "normální notebook". Cena je irelevantní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky na práci jsou dávno běžné, obzvlášť v korporátu. Přece pro občasnou práci z domova v době pandemie nebudeš řešit rozkostičkované RDP na nějaké vytížené lince.

A vždycky se mi líbí, jak si lidi omlouvají chyby v notebooku, že je to jen nějaký bug a že ho opraví softwarová aktualizace ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám mnoho notebooků, co používají programátory a nevidím v tom problém.

Těch notebooků existuje fůra, takže je na výběr a u mobilní pracovní stanice existují očekávání ohledně nějakého konzistentího výkonu.

Jaké aktualizace? O jakém notebooku se teď bavíme? O starším ThinkPadu T480?

Problém to softwarový spíše nebude, jelikož se naráží na HW limity, šlo by je určitě upravit, ale ta napájecí obálka pro CPU i GPU je malá.

Ne problém není s tou NVIDIA grafikou jako takovou, na výkonnějším notebooku, desktopu či serveru to není problém. Na tom MACu ten vývoj logicky neprobíhá, jelikož to nemá NV GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb jak udělat z nejlepších pracovních notesů nepoužitelný předražený šmejd.

Už léta proto používám - coby otrok TrackPointu - výhradně Lenova řady E nebo L, ty jsou jednak méně zkurvené, jednak levné. Rok to většinou vydrží a pak koupím nový. Dnes je z celé nabídky pro mě přežitelný E14 Gen3. AMD. Nic jiného.

Samozřejmě, každý má specifické požadavky. Mně to v podstatě vyhovuje, výkon nebo GPU řeším dálkovou prací na serverech. Líbilo by se mi ale ještě menší provedení, jako bývaly X230 nebo E11. Na "pořádnou práci" mám stejně všude desktopy a E14 mi přijde zbytečně velký...

Jo, a recenze je moc pěkná a "drsná", díky za varování.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to takové humorné, řadu L jsem si celkem oblíbil, protože má i podsvícení klávesnic, kovové horní víko displeje, DVA RAM sloty a cenově je výhodnější. Kazí to ale často starší revize HDMI(při dokování přes USB-C s DP to nevadí) a trochu méně portů. A hlavně malé 3cell 45Wh baterie. A pak vlastně to, že Lenovo do řady L rádo osazuje 250 nit displeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstate souhlas, mam E495 koupenej pred 2 lety, premyslel jsem tehdy o Tcku ale bylo to "2 kroky kupredu 2 zpatky" za 2x vyssi cenu...

Nicmene otrok trackpointu nejsem, a pristi notas uz nebude Lenovo. Nejspis Tuxedo, uvidim jake budou mit nove modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ho nekupuj. Tě nikdo nenutí ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„…případně můžeme v rámci loterie získat nějaký OEM Samsung…“

Jeden takový OEM Samsung SSD teď „vyhrál“ jeden známý s dva roky a pár měsíců starým ThinkPadem (přesný model nevím). Ten Samsung prostě a jednoduše odešel. Vysloveně krátce po záruce. Naštěstí v tom má 1TB HDD a nebyl blbej, data dával na něj. Akorát plocha zmizla, no ;).
Budu mu to měnit za Krucinála s 5letou zárukou, snad to dopadne líp.

Jinak by mě fakt zajímalo, co kdo vidí tak úžasného na TrackPointu (alias „poštěváku“). Jako nedělá se s tím blbě, když má notebook obojí, tak obvykle sáhnu po TrackPointu (protože touchpad bývá v takovém případě většinou hodně ubohý, spíš do počtu), ale prostě myš je myš. Touchpad i TrackPoint u mě patří do kategorie nouzovka, když není myš :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dřív jsem si myslel, že SSD vydrží dýl než HDD (díky žádným pohyblivým součástem). Ale ve svém okolí mám víc lidí, kterým dřív umřelo SSD. A i v mém starém desktopu zlobí SSD (asi 2x za měsíc zamrznou diskové operace - stačí reboot PC), ale další 2 HDD na data ze stejného roku furt jedou.

Já často dělám s notebookem na klíně, takže myš nemám kam dát. Na předchozím notebooky mi trackpad umřel, takže u stávajícího jsem rád, že tam je trackpoint aspoň jako záloha (pro moji práci na klíně, kde nemám možnost používat myš). Shodou okolností má stávající notebook i dotykovou obrazovku, pro jistotu ;-) (přitom jde o standardní 15,6" Dell Latitude, žádný malý např. "2-v-jednom" - dotykový displej ani není překrytý sklem, vypadá jako klasický).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám ve svém okolí pár případů mrtvých SSD. Ale vždy to byl low-end s 2 letou zárukou.
Lidí s mrtvým HDD je ale dvakrát víc.
Hlavně s NTB, kde trpí na otřesy. Kombinace NTB + HDD je smrtící.
SSD se zárukou kratší než 3 roky bych nedoporučul ani největšímu nepříteli.
Jeden takový chtěl levné SSD. Nejlevnější značkové SSD v tě tobě byl OEM Samsung.
Naštěstí mně odradila roční záruka.
Uvažoval jsem asi takto:
Samsung je výrobce chipů s dlouholetou praxí.
Moc dobře umí odhadnout jaká bude životnost podle toho jak se chip povedl. Chipy třídí hned po výrobě. A prodává široké spektrum produktů od OEM s roční zárukou až po serverová endurance s 5 letkou. Kam dal ty méně vydařené chipy?

Nakonec jsem mu koupil o 100Kč dražší crucial BX. Funguje už 5 let. Záruku má 3 roky. 5letou má dražší řada MX. Oba mají spolehlivost 99%
Takové běžné HDD má spolehlivost 98%
Najde i SSD se spolehlivostí 97%. Pozor na ně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, já mám se Samsungem jen ty nejlepší zkušenosti a produkty Krucinálu jsou hit or miss. Za těch asi deset let jsem dost možná nasadil něco přes 600 Samsung SSD (různé modely a typy, Pro, Evo, serverové, TLC, MLC, atd.) a za tu dobu jsem zažil JEDEN mrtvý Samsung 960 EVO 500GB, evidentně z vadné série, protože v Softcomu nám technik říkal, že se těch SSD sešlo několik s podobným SN.

U všech ostatních výrobců, kde jsem měl mnohem, mnohem menší vzorek mám minimálně 2+ mrtvá SSD. HDD jsou ještě méně spolehlivé, ale to je už na jinou debatu.

Jinak je to spíše taková moje anekdota, ale řekl bych, že mi toho rukama prošlo více, než lidem co koupí nový notebook jednou za tři roky.

Ad TrackPoint, používám ho víceméně v situacích kdy nemohu použít myš a nekdy i když mohu použít myš. Je to hrozně pohodlné, nemusím dávat ruce nepřirozeně z klávesnice, TrackPoint umí akcelerovat kurzor podle tlaku a je to jednoduše úžasné :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.